Paljas Porgand käis 2015 sügisel Vietnamis ja tuli tagasi lubadusega valmistada kodus värskeid vietnamipäraseid riisipaberirulle… SATAY kastmega, sest proovitud sai neid kõigega ning just see karrine maapähklikaste tagas unustamatuima maitseelamuse.

värsked-kevar-rullid-vietnam-tänava-toit

Seega ellllo, mis meil siin on? Midagi eritiii värsket, maitsvat ja tervislikkusest pakatavat. Põhimõtteliselt köögiviljad rulli keeratuna ja maailma kõige parema satay kastme sisse dipituna (loe: uputatuna), hehe! Kui palja porgandi (pun intended), peedi, kurgi ja kapsa närimine ei ole just meie soov number üks, siis riisipaberirullis koos riisinuudlitega maitsevad need üheskoos jumalikult!! Liidaldusteta…

tervislikud-pruuni-riisi-nuudlid

Alustuseks tuleks valmistada riisinuudlid. Seda on ülikerge teha, sest nuudlid tuleb asetada vaid kaheks minutiks keeduvette ja siis juba need ongi Leedi&Lontu lihapalli actioniks valmis, hihi! Pealegi on need tervislikud ja kiudaineterikkad, palun-palun, mõeldes alati sulle, mu kallis soolestik.

tervislikud-värvilised-köögiviljad-retsept

Asume köögiviljade kallale.. Me vajame.. kõike head! Põhimõtteliselt võid sinna vahele ketrata, mida iganes. Mina ilustasin oma rulle oranži porgandiga (khm, ilmselgelt), lilla peediga, rohelise kurgiga ja tumerohelise lehega. Ja tead miks on oluline jälgida oma söögilaual värviküllust? Sest seda enam võib olla kindel, et nende söömisel saab organism kätte võimalikult erinevaid kasulikke vitamiine ja mineraalaineid.

medifur-köögivilja-spiraliseerija-spiraal

Köögiviljade “peenestamisel” kasutasin ma jälle seda imevigurit – spiraalimasinat. Seda võib soetada Medifuri kodulehelt 35€ eest!

köögivilja-ilus-serveerimine-spiraal

Nii on meie kurgid, porgandid ja peedid väiksema ajakulu ja kätevaevaga palju ilusamad! Saaks ma oma juustessse ka kord nii lopsakad lokid, oleks vabsjee hea!

medifur-köögivilja-spiraliseerija-spiraal

Võib teha nii lopsakamaid kui peenemaid “nuudleid”…

porgand-riiv-spiraliseerija

Palju silmailu teile seekord pakkuda. Aga kellele ei meeldiks gingeri kuldsed lokid? Oleks veel tedretähnid ka, oleks täislaks. Isegi minusugune gypsy kahvatuks sellise kõrval, hehe… See oli nali, sa ikka mõistsid eks?

medifur-spiraali-masin-köögivili-nuudlid

Või äkki üks äkilisem punapea? Naah…

peet-tervislik-vegan-toor-toit-retsept

Jätame mu imeliku mõttelennu sinnapaika ja asume riisipaberi kallale. Kui ma õel Vietnamis külas käisin, seda siis pärast Austraalia ja Uus-Meremaa trippi vahetult enne Eestisse naasemist, siis nägime oma silmaga kuidas neid õrne üliõhukesi meistriteoseid valmistati. Põhimõtteliselt koosnevad need riisijahust ja soolast.

riisi-paber-terevislik-vietnami-toit

Neid kuivatatakse päikese käes, kuni need on krõbedad, et siis valmistades sooja vette 20-ks sekundiks asetades saaksid neist jälle pehmed ja rullitavad lehekesed.

pruun-riis-kasulik-omadus

Vietnamis sain samuti valmistada riisipaberirulle, kuid sisu praadisime me ära. Minu retsept on vegani ja toortoituja sõbralikum. Ühtlasi ka muidugi tervislikum, sest köögiviljades säilivad nii kõik kasulikud toitained.

köögiviljad-tervislik-suvine-lihtne-odav-retsept-paljas-porgand

Liha ma väga enam ei armasta, kala ja mereande aga küll! Nii sokutasin ma igasse rulli ühe graaviforelliviilu, mmm… Veganid, lihtsalt skippige see osa.

soolalõhe-kevadrull-maitsev-retsept

Nüüd need, kes on siin vaid retsepti järele nuhkima tulnud, siis loodan, et leidsite tee kiirelt selleni, kuigi ega te ei loe siin ridadevahelt midagi niikuinii. Kes huvitub vähe enamast, siis panen teile mõned toidupildid Vietnamist retsepti lõppu!

tervislik-snäkk-vahepala-retsept-pidulaud

See oli minu jaoks üks tõeline foodie reis. Ma ei löönud risti ette mitte millegi ees, niisiis sõin ma tigusi, tänaval valmistatud nätskeid bune, konnajalgu, beebi kaheksajalgu ja palju muud. Ei…ei…ei, ma ei söönud koera, kuigi neid oli seal varda otsas küll, nuuks.

toor-vegan-paleo-kevadrull-vietnami-riisi-paberi-rull

Värsked kevadrullid
 
Ettevalmistus
Küpsetamine
Valmistamisaeg
 
Midagi eritiii värsket, maitsvat ja tervislikkusest pakatavat. Põhimõtteliselt köögiviljad rulli keeratuna ja maailma kõige parema satay kastme sisse kastetuna! Kui palja porgandi, peedi, kurgi ja kapsa närimine ei ole just meie soov number üks, siis riisipaberirullis koos riisinuudlitega maitsevad need üheskoos jumalikult!! Liidaldusteta...
Autor:
Retsepti tüüp: Snäkk, Liharoad, Taimetoidud
Kogus: 9 täisrulli
Koostisained
Valmistamine
  1. Valmista nuudlid ette pakendil antud juhiste järg ning lase neil maha jahtuda.
  2. Kasutades spiraalimasinat*, tee porgandist ja peedist nuudlid ning kurgist spiraalid.
  3. Täida laiem kauss sooja (mitte kuuma!) keedetud veega.
  4. Kasta riisipaber sooja vette kaheks sekundiks (tõesti pole rohkem vaja!) ja seejärel aseta enda ette rullimisalusele sile külg allapoole.
  5. Nüüd paiguta oma ilusad köögiviljad, lõhe ja nuudlid väiksemas koguses lehe keskele enda poole.
  6. Raputa üle seesamiseemnetega ja keera endapoolne äär kergelt üle täidise.
  7. Seejärel lappa mõlemad küljepoolsed ääred sinna peale kokku ja keeradki rulli!
  8. Serveerides soovitan rullid pooleks lõigata, nii on neid lihtsam süüa!
  9. Naudi kodutehtud satay kastmega!
Märkused
*Kui spiraalimasinat pole, siis võib köögiviljad kas riivida või peenelt kepikesteks hakkida.

Tõelised Vietnami värsked kevadrullid…

vietnam-tänava-toit-paljas-porgand-blogi

Ja siis tegime kohalikega ka praetud versiooni, liha ja munaga.

vietnam-riisi-paberi-rullid-tervislik-reisimine

Ja sõin ka igasugu mereande imelikes katmetes, sest elu on avastusretk, ka me suus… Maitsesid jube head kusjuures. Mitte üks kord ei pidanud kohalikus toidus pettuma.

vietnam-tänava-toit-paljas-porgand-blogi

Jaaa köögiviljad…

vietnam-tänava-toit-paljas-porgand-blogi

Jaaaa konnnnajalad… Mmmm, parim! Krõbedalt praetud konnajalad soolaga. Kindlasti tasub proovida, kui võimalust on!

vietnam-tänava-toit-paljas-porgand-blogi

Ja veeel ohtralt süüa-süüa-süüa…

vietnam-tänava-toit-paljas-porgand-blogi

Ja kuna ma kardan kala, kellel on pea otsas (mul on maailma veidramad foobiad), siis poisid lauas puhastasid selle mulle ära, hihi!

vietnam-tänava-toit-paljas-porgand-blogi

Vietnamipärane omlett serveeritud üle riisi (riis igalpool) mu reisukaaslasele ja siis ohtralt köögivilju mereandidega mulle… nagu alati.

vietnam-tänava-toit-paljas-porgand-blogi

Kalmaar, mm…

vietnam-tänava-toit-paljas-porgand-blogi

Tellisin hommikusöögiks Vietnami stiilis riisiputru, hahahaha! Ma reaalselt naersin, kui see mulle voodisse hotellis toodi. Jah, see on hakkliha ja maitserohelisega.

vietnam-supp-tervislik-riis-paljas-porgand

Igasugused mereannid olid mul vaieldamatu lemmik.

vietnam-tänava-toit-paljas-porgand-blogi

Vietnami tänavatoit meenutab kiirtoidu avatud kööki, heh!

vietnam-tänava-kiir-toit-paljas-porgand

Riisipaberist saab muudki valmistada! Näiteks selliseid quasadillat meenutavaid taskuid, klassikaline tänavatoit! Suht rasvaüledoos oli, nagu paberkott ka mõista annab, aga hea siiski.

vietnam-tänava-toit-riisipaber-wrap

Rannaäärses paradiisis sai ka mõni kokteil või viis sisse libistatud, hihi!

vietnam-kokteil-paradiis

Kes Vietnamis käinud, see Vietnami kohvist ilma ei jäänud. Nende kohalik must kohv, serveeritud üle jää ja mille sisse on uputatud kergelt poolteist konservi kondenspiima. Alguses ei mõistnud, mis selle nii magusaks tegi, aga kui valmistamist pealt nägin, siis sain juba aru, kust need esimesed lisakilod tulid. Edaspidi ikka ilma suhkruta ja ikka ülihead!

vietnami-kohvi-kondenspiim

See oli mu ozzie reisikaaslane ja “väike” modell Jack, kellega koos oli see reis unustamatult ÄGE. Meie kookosejumal, hehe!

merilin-taimre-bikiinid-paradiis-paljas-porgand-vietnam

Ja mina muidugi ka modellitasin siis, heh!

merilin-taimre-bikiinid-paradiis-paljas-porgand-vietnam

Praegu on vapustavad hinnad Vietnamisse, ära maga oma eluägedat reisi maha! Minu senine parim, piiiss auutt!

1 Comment

  1. […] Ettevalmistus: 15 minutit Küpsetamine: 2 minutit Valmistamisaeg: 17 minutit Kogus: 9 täisrulli Autor: Merilin Taimre […]

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Anna oma hinne: