Ütle lahti suhkrust ja lisakilodest vaid paari nipiga!

kuidas-loobuda-suhkrust

Kas oled kunagi mõelnud, kui palju suhkrut päevas tarbid? Kas oled teadlik “valgest surmast”? Kas oled püüdnud suhkrust loobuda, kuid asjatult? Kas soovid, et suhkrusõltuvusest lahti saamine oleks lihtsam?

suhkur-diabeet-kahjulik

Suhkrust loobumine ei ole kerge, kuid see ei ole ka ilmatu raske. Minu jaoks kujunes see protsess märkamatult, avastades enda jaoks teadlikuma ning tervislikuma toitumise. Kuna ma valmistan iseendale magustoidud, snäkid ning üleüldse kõik toidukorrad from the scratch, siis minu jaoks oli suhkrust loobumine justkui kõrvalprotsess, mis kulges eneselegi märkamatult. Kahjuks, ei saa seda igaüks öelda. Niisiis kargan ma appi neile, kelle jaoks on igapäevased šokolaadised näpud, küpsisepurune rind või õhtused jäätisevuntsid.

Sellise murega pöördus minu poole üks noormees, kes soovis oma tüdruksõpra aidata, kuna tollel oli tõeline probleem suhkru liigtarbimisega. Ega suhkur ei peitu ainult nendes maiustustes, millele oleks justkui otsaette kirjutatud “Ma olen tehtud suhkrust ja kaloritest”. Ei… ei… kahjuks ei…

Lisatud suhkur

lisatud-suhkur-toit

… on absoluutselt kõige halvem koostisosa tänapäeva toidus. Teadlikkus selle kahjulikest mõjudest me organismile on viimase aastakümnega drastiliselt kasvanud. Lisatud suhkrut võib leida ka sellistest igapäevastest “arvasin-et-see-on-tervislik” toiduainetest nagu:

  • piimatooted: jogurtid, kohupiimad, kohukesed, kodujuust
  • konservtooted: konservikala, kastmed, marinaadid, konserviköögi- ja puuviljad, moosid
  • joogid: mahlad, smuutid, karastusjoogid, spordijoogid
  • valmistoidud: supid, võileivad, pitsad, ahjuroad
  • hommikuhelbed: müslid, krõbinad
  • snäkid: energiabatoonid, kuivatatud puuviljad
  • ja paaaaljus muus

Seega ei piisa vaid sellest, et ma nüüd viskan selle kurjajuure, mille peal kirjas “Suhkur” ära ja olengi suhkruvaba, jee! See nõuab oma toidusedelis rohkelt luubiga jadaajamist, mis toiduaineid tasuks lõpuks hakata ise valmistada ning millest hoopistükis loobuda. Ilmselgelt võid varuda toidupoodides ringi kolamisele lisa 15 minutit, juhul kui oled mees, või vähemalt 40 minutit, juhul kui oled naine. Sest let’s face it, me oleme väga põhjalikud, heh.

Enne kui ükski toiduaine mu ostukorvi läve ületab, olen ma selle sedeli juba kullipilguga üle lasknud. Varem võttis see mul korralikult aega, kuna pooli koostisaineid ma lihtsalt ei mõistnud ning appi tuli tänapäeva ebajumal Google. Suhkur võib olla peidetud tohutult keerukate ja petlike nimetuste taha, kuid lahti seletatud on tegemist tühipalja… jah, ära arvasid, suhkruga! Eestisse ma kullipilguga toidusedeleid veel jälgima pole jõudnud, kuid ingise keeles peitub suhkur sellise kamo taha:

  • Kõik -ose lõpuga nimetused:
    Sucrose, Maltose, Dextrose, Fructose, Glucose, Galactose, Lactose, High fructose corn syrup, Glucose solids
  • Ja ülejäänud tuntumad maskeeringud:
    Cane juice, Dehydrated cane juice, Cane juice solids, Cane juice crystals, Dextrin, Maltodextrin, Dextran, Barley malt, Beet sugar, Corn syrup, Corn syrup solids, Caramel, Buttered syrup, Carob syrup, Brown sugar, Date sugar, Malt syrup, Diatase, Diatastic malt, Fruit juice, Fruit juice concentrate, Dehydrated fruit juice, Fruit juice crystals, Golden syrup, Turbinado, Sorghum syrup, Refiner’s syrup, Ethyl maltol, Maple syrup, Yellow sugar

Nüüdseks skännin toidusedeleid läbi kiiremini kui modernne koopiamasin. Ühesõnaga, kui toit näeb välja nagu see vajaks rohket töötlemist, siis seda see ka arvatavasti vajab ja jäta see lihtsalt sinna paika.

Suhkru kahjulikud mõjud

sõltuvus-suhkur-kokaiin

Lisatud suhkur on salakaval. 99%-l inimestest pole õrna aimugi, kui palju nad seda eneselegi teadmata päevast päeva sisse söövad. Kui enamus arvab, et selle teeb nii kahjulikuks tühjad kalorid, siis on see vaid jäämäe tipp. Lisatud suhkur mõjub meie tervisele laastavalt ning toon välja mõned tähtsamad punktid, mida arvesse võtta. Lisatud suhkur:

  • annab rohkelt kaloreid, sisaldamata igasugust toiteväärtust
  • kahjustab hambaid
  • hävitab veresooni, kiirendades nende lupjumist
  • koormab maksa
  • põhjustab insuliini resistentsust, mis omakorda võib areneda II tüübi diabeediks
  • põhjustab vähki
  • mõjutab dopamiini hulka, mis täidab keha rahulolusüsteemi rolli ning mõjutab ka meeleolu
  • on sama sõltuvusttekitav kui kokaiin
  • on üks peamisi ülekaalulisuse põhjuseid nii laste kui täiskasvanute seas
  • põhjustab südame-veresoonkonnahaigusi
  • põhjustab kolesteroolitaseme tõusu

Aga tervislikud suhkrud?

tervislik-suhkru-alternatiivid

Pea meeles, et sellist asja nagu tervislik suhkur ei eksisteeri. Kui soovid maksta toorroosuhkru või 100% Kanada vahtrasiirupi eest hingehinda, siis aga palun. Sinu maks ei tea seda, ega ausalt öeldes ei hooli ka. Tembeldab selle ikka üheks sammuseks… tühipaljaks suhkruks.

Kui Sa aga suhkrust loobuda ei soovi, siis muidugi tasub eelistada naturaalsemaid ja väiksema fruktoosisisaldusega (mis ei tähenda, et need oleksid kohe tervislikud) alternatiive nagu:

  • Mesi – Mesi on magusaine, mida mesilased toodavad põhiliselt õistaimede nektarist. Mesi sisaldab mõnda toitainetantioksüdante ning mõningaid jälgi vitamiinidest ja mineraalidest. Kaalu järgi on mesi 80% ulatuses suhkur, mistõttu on sellel madalam fruktoosisisaldus40%. Seega on meel on veidike vähem kahjulik mõju ainevahetusele.
  • Vahtrasiirup – Vahtrasiirupit saadakse teatud vahtraliikide mahla kontsentreerimisel. Vahtrasiirupi suhkrusisaldus on 66,5 %, millest peamine on glükoos. Vahtrasiirupi glükoositase sõltub täiesti selle kvaliteedist. Sama koguse meega võrreldes sisaldab vahtrasiirup vähem kaloreid, kuid rohkem mineraalaineid: mangaani, tsinki, kaltsiumi, rauda, ja kaaliumi. Vahtrasiirup on väga magus, mistõttu piisab väiksemast kogusest.
  • Kookossuhkur – Kookossuhkrut saadakse kookospuu mahlast (suhkrune puu sees ringlev vedelik). Tootmismeetod on väga looduslik: lihtsalt eemaldatakse suhkrune vedelik ja lastakse siis vedelikul aurustuda, järele jääb suhkur. Kookossuhkur sisaldab väikeses koguses kiudaineid ja mõnda toitainet, samuti on tema glükeemiline indeks madalam kui tavalisel suhkrul. See sisaldab väikses koguses vabat fruktoosi, aga 75-80% sellest on sahharoos, mis on poolenisti fruktoos. Seepärast on kookossuhkru kogu fruktoosisisaldus umbes 35-45%. Kuna kookossuhkrul on veidike madalam fruktoosisisaldus kui tavalisel suhkrul ning kuna see sisaldab ka väikeses koguses kiudu ja toitaineid, siis võib öelda, et kookossuhkur on vähem kahjulik kui tavaline suhkur.
  • Datlisiirup – Datlisiirup on tehtud kõigest datlitest. Poodides pole see kõige levinum, kuid kodus saab teha seda ise väga lihtsalt. Nii magustan mina oma retsepte, juhul kui need tõesti seda vajavad. Tegemist on kõige naturaalsema ja ehk ka tervislikuma alternatiiviga, kuna dattel on puuvili, sisaldab see ka kiudaineid, mitte vaid suhkrut. Kodune datlisiirup (mille valmistamisel võib lisada veel vett ja vaniljet) on kõige madalama fruktoosisisaldusega jäädes alla 30%.

Kuigi mõni alternatiiv on madalama fruktoosi- ja/või glükoosisisaldusega, naturaalsem ja/või tervislikum kui valge suhkur (fruktoosisisaldus on 50%), siis igasugune suhkur EI OLE TERVISLIK. Sorri, et ma seda kurba tõde avaldama pean. Haha, tunnen nagu oleksin just lapsele öelnud, et päkapikke pole olemas. Sisemine laps minus käib ikka jõuludel sokki üles riputamas ning nende sisse iga hommik piilumas…

Kuidas ma loobusin suhkrust?

kuidas-loobuda-suhkrust

Aga teeme algust sellega, miks Sa arvatasti seda postitust üldse lugema asusid: kuidas siis üldse loobuda kõigest “heast ja paremast”… lõplikult? Suhkrust on raske üleöö ära öelda. Nagu eelnevalt mainitud, on suhkur rohkem sõltuvust tekitav kui kokaiin. Seepärast tasub sellest loobuda samm-sammult, et vältida söömishäirete teket või veel sügavamasse sõltuvusse langemist söömissööstude näol.

Nii toimisin minagi, enesele märkamatult küll, aga paistab, et toimis. Ma pole suhkrut puutunud ei otseselt kui ka toidu sees peidetul kujul juba tervelt aasta! Minul sai see alguse siis, kui võitlesin söömishäiretega. Soovisin hakata eelkõige tähelepanu pöörama puhtale ja looduslähedasele toitumisele, et oma keha tervendada ning taastuda.

Mõistsin kui kahjulik suhkur (üks paljudest kahjulikest ainetest) me kehale on. Asendasin selle tasapisi oma toitumises ja retseptides mee ja vahtrasiirupiga. Kui mõistsin, et ka need on me keha jaoks suhteliselt üks-ühele valgele suhkrule, siis vahetasin need välja puuviljadega magustamisega. Hakkasin kasutama oma kokkamises üha enam datleid ja banaane. Seejärel jõudsin nii kaugele, et õppisin tundma meie parimaid sõpru, milleks on emake looduse poolt pakutud köögiviljad! Kas olete kunagi söönud paljalt peeti, porgandit või näiteks maguskartulit ning teadvustanud endale kuivõrd magus see on? Kindlasti on minu magusatundlikkus kasvanud, kuna ma ei kühvelda suhkrut endale näost sisse just nagu läänetsivilisatsioon seda teeb. Aga see ongi kõige toredam, ma lihtsalt ei vaja nii palju suhkruid oma ellu enam. Seepärast olengi ka Paljas Porgand, sest tõepoolest saame me valmistada paljast porgandist ka kooki, kasutamata igasuguseid magusaineid, et seda “maitsvaks” teha!

Samm-sammult suhkruvabaks

vabane-suhkrust-nipid

Alustada tasub väikestest sammudest. Kui tunned, et esimese sammuga saad juba hästi hakkama, siis liigu järgmisele:
  1. Kui tekib magusaisu, siis luba endale näiteks 2 tki šokolaadi, üks küpsis, pool koogilõiku. Kindlasti mitte rohkem kui kord päevas!
  2. Vaheta magus šokolaad tumeda vähemalt 70%-se šokolaadi vastu, suhkrused küpsised naturaalsemate või kodutehtute vastu ja sama koogiga.
  3. Püüa eemaldada suhkur oma toidusedelist (kohvist, teest, kokkamisest). Loobu kõikidest jookidest, mis pole vesi või 100% naturaalne värske mahl. Kui tunned vajadust lisada suhkrut näiteks pannkookidesse või putru, siis asenda see mee või vahtrasiirupiga ning lisa sedagi aina vähem.
  4. Valmista kõik oma maiustused ise. Suhkur asenda puuviljadega ning sedagi vähesel määral. Väga palju tervislikke retsepte leiad nii mu raamatust “Mu süda kuulub kolmele – toidule, sinule ja minule” kui ka siitsamast blogist.
  5. Ja kui oled lõpuks õppinud ilma suhkruta elama, siis pole tervislik maiustamine üldse teab mis patt ja tunned, et kaob vajadus süüa midagi magusat (nn. suhkrusõltuvus).

Kindlasti tasub vältida enesele igasuguste asjade piiramist, kuna inimene tahab ju enim seda, mida ta ei saa. Nii tekivadki suured isud, kus süüakse pikema perioodi vältel tekkinud isude arvelt ära kõik, mis vaatevälja satub, et seda niiöelda tasa teha. Kuna ma armastan toitu pööraselt, siis on minu saladus mõõtlikkus – kui ikka isu vaevab juba teist päeva, siis kuradile kõik muu, mine ja söö, kuid mõistuse piirides! Siinkohal ei toeta ma aga nii mõnegi motot: “Savi kõik, ära sureme me ju kõik niikuinii!” Minu arvates tasub elus teha ikka mõistlikke otsuseid, pöörates sealjuures tähelepanu enda heaolule ning tervisele, et elada täisväärtuslikku elu, mitte veeta oma viimaseid elupäevi haiglavoodis, silmad ravimitest tagurpidi.

Kas sina oled mõelnud suhkrust loobuda? Oled seda juba proovinud ning kuidas läks?

P.S. Kellele pakub antud teema rohkem huvi, siis tasub vaadata filmi , mis avas mu silmad suhkru osas lõplikult.

28 Kommentaari

  1. Tarvo ütleb:

    Tere,

    Seda on väga rõõmustav lugeda, et on ka sama huvidega inimesi siin nagu ma ise! Ma lisaks ei vaata tv-d jne. Ei lase end häirida sellega, mida nad seal räägivad ja näitavad. Lisak on mul eeskuju nagu Linus Pauling, kelle kohta kirjutab Dr George J. Georgiou, Ph. D. oma artiklis, mis ilmus Nexus Magazine, Volume 7, Number 1 .Ta kirjutab, et ka Linus Pauling arvas, et suhkur pole hea tervisele.

    Parimatega!

  2. […] Olen varasemalt kirjutanud, millest tekib suhkrusõltuvus ning kuidas sellest hoiduda SIIN. Küll aga ei piisa alati sellest, kui me teadlikult suhkrust eemale hoiame, sest […]

  3. Itaallanna ütleb:

    Tere! Super blogi, väga lahedad postitused ja imeline mõtteviis sul! Ma ise ka üritan nõmedatest söömishäiretest väljuda, kuid vajan veel kahjuks aega. Nüüd tahaksin uuesti alustada toituda tervislikult (tegin seda terve 2015 aasta), kuid ma ei tahaks süüa vähe, nagu tegin eelmisel aastal. Eesmärgiks siis mitte alla võtta, vaid lihaseid kasvatada ja keha vajaliku energiaga täita (käin trennis 5-6 korda nädalas). Siinjuures üks küsimus: kas täisterajahu söömine oleks tervislik ja kasulik? Olen itaallanna ja ei tahaks tõesti loobuda ka pastast, mistõttu mõtlesin hakata kasutama täisterapastat ja -saia. Mis sa sellest arvad? Hommikusöögiks mõtlesin hakata valmistama endale minu armastatud Eesti kaerahelbeputru, nt kasutades Baltix kaerahelbeid, koos maitsestamata jogurti (mis sisaldab u 4 grammi suhkrut) ja vaarikatega.

    • Paljas Porgand ütleb:

      Tere,
      Suur aitäh! :)
      See on hea eesmärk! Söök on hea, hehe. Kõik täisteratooted on teadlikum valik kui rafineeritud tooted. Kui puudub igasugune vastunäit gluteenile, siis lase käia! Vali jah täisterakaerahelbed siis :) Eriti hea, kui oleks näiteks kliidega. Maistestamata jogurtis leiduvate suhkrute pärast ei tasu üldse pead murda, sest tegemist on piimasuhkruga, mis on seal naturaalsel kujul täiesti. Kõiksugused marjad on täis antioksüdante ja vitamiine. Seega lisa neid kohe ohtralt ja kõiksugu erinevaid ;)

  4. Laidi ütleb:

    Tere! Mina soovitan kõikidele, kes proovivad alustada nö suhkruvaba elu programmiga, teha sellega algust pigem puhkuse ajal või ajal mil igapäevane pinge on madal, see teeb asja palju lihtsamaks. Saan seda väita omast kogemusest.
    Kui tööl on pingeline ja stressirohke aeg on väga palju raskem sääraste kavadega alustada kuna väsimusest tekivad isud kõige järgi mis on magus või rasvane. Kui aga alustad sellega siis kui sul on tõesti aega endaga tegeleda siis on hiljem väga palju lihtsam edasi minna. Enam ei tundu, et sa justkui piirad või keelad endale midagi “head” vaid suhkruvabast elust on saanud üks su täiesti tavaline eluosa ja isegi keerulistel hetkedel sa pigem haarad porgandi järgi kui otsid sahtlist järgmist šokolaadikommi!
    Palju edu kõikidele proovijatele!

  5. Anu ütleb:

    Tere!
    Mulle väga meeldis see postitus ja olen sinuga 100% nõus. Isegi võtsin hiljuti ette suhkrusõltuvusest vabanemise teekonna Sarah Wilsoni progammi põhjal ja see on olnud toitumise osas parim otsus mu elus :) Ilma suhkruta on võimalik elada ja selge see, et paljud terviktoidud sisaldavad loomulikul kujul suhkrut, kuid kõige hullemad on ikkagi need suhkrud, mida ise kühveldame endale toidule lisaks (siinhulgas ka nö tervislikud alternatiivid valgele lauasuhkrule). Inimene ei vaja eluks suhkrut, jah ta võib vajada süsivesikut, kuid isegi selliselt juhul, kui me ei söö süsivesikuid hakkab keha glükoosi ise tootma :) Meie kehad on imelised ja pole vaja neid vabatahtlikult mürgitada. Soovin, et inimesed oleksid palju teadlikumad, mis asi on ikkagi suhkur ja milles probleem seisneb. Jõudu sulle su tegemistes!

  6. Kirke ütleb:

    Tere,

    Ja mis arvate steviast ning selle kasutamisest toitude magustamisel?

    • Paljas Porgand ütleb:

      Tere Kirke,

      Olen seda kunagi harva kasutanud, kuid nüüd eelistan siiski vaid puuviljade kasutamist. Ei usalda seda eriti, kuna see on suhkrustki kordi maitsvam. Limiteeritud koguses ma selle pärast väga ei põeks ;)

  7. Brit ütleb:

    Sööngi vaid maitsestamata kohupiima ja tavalist kodujuustu. Need siis okeid süüa? Ja kas eelistada tavalisi ehk 3-5% või rasvavabu tooteid?

    • Paljas Porgand ütleb:

      Ikka jah, kui su keha saab laktoosiga kenasti hakkama :) Väga maitsvad proteiinirikkad tooted ;) Kui mõtled, kas eelistada rasvavabu või mitte, siis uuri lähemalt koostisainete listi. Kui rasv esineb naturaalselt, mitte pole koorena juurde lisatud, siis eelistaksin täisrasvast. Samas kui selles on palju rohkem kaloreid ja see rasv sinu makrodesse ära ei mahu, siis võib ju otsustada rasvavaba toote kasuks. Mina valin kõiksugu tooteid alati tootesedeleid võrreldes.

  8. Brit ütleb:

    Hei,

    milline on sinu suhe piimatoodetega? Mainisid, et kohupiim, kodujuust sisaldavad suhkrut, ometi soovitatakse seda fitnessmaailmas palju süüa. Söön ka neid ise igapäevaselt, juba lihtsalt seetõttu, et mulle need väga maitsevad.

    • Paljas Porgand ütleb:

      Hei Brit,

      Piimatooteid tarbin ma minimaalselt neis sisalduva laktoosi tõttu. Tunnen, et mu kõht on paremas korras, kui neist hoidun. Küll aga on kodujuust väga käepärane toode, kui soovin kiiresti ja mugavalt valgurikast toitu. Mullegi maitsevad kõik need väga, aga hoian silma peal just suhkru osakaalul. Enamjaolt sisaldavad need liiga palju suhkruid ja süsivesikuid. Kui ostad naturaalse ja maitsestad seda ise marjade/puuviljadega või hoopis näiteks kurgi ja tuunikalaga, siis on see tõesti väga hea fitnessi mõttes ;)

  9. L ütleb:

    hei! Tekkis küsimus, et kuidas on agaavisiirupiga? Kas seda võib kasutada magustajana ja kui ebatervislik see on?
    Aitäh.

    • Paljas Porgand ütleb:

      Tere Liis,

      Agaavisiirup on samamoodi lisatud suhkur. Kuidagimoodi on õnnestunud “tervisetoodetel” see tervislikuks alternatiiviks tembeldada, mis nagu ei kergita veresuhkrut nii palju kui valge suhkur, kuid see pole päris nii. Agaavinektari töötlemisel siirupiks, kaotab viimane kõik toiteväärtused ning tervislikud omadused. Lisaks sisaldab agaavisiirup 85% fruktoosi, mis on VÄGA kõrge näitaja.

  10. m ütleb:

    Kas oled väljas söömise täiesti lõpetanud või oled leidnud mõne sellise koha, kus magusus saacutatakse lisatud suhkru vabalt? :)

    • Paljas Porgand ütleb:

      Ei ole täiesti lõpetanud. Küll aga söön ma väljas VÄGA harva ning kui tõesti soovin midagi magusat proovida, mis sisaldab suhkrut, siis ma ei keela seda endale. Ma ei tunne lihtsalt vajadust millegi sellise järele, kuid kokana tuleb ikka ette olukordi, kus millegi uue proovimine on vaid positiivne.

      Austraalias oli selliseid kohti meeletult, kus võis leida täiesti suhkruvabu magustoite. Eestis? Vaevalt. See ongi minu missioon: Panna algus esimesele söögikohale, kust saab tõepoolest gluteeni- ja suhkruvabu maiustusi nautida, mis on kõik valmistatud köögiviljade baasil :)

  11. Anci ütleb:

    Lugesin lihtsalt puhtast uudishimust, mis siis see postitus sisdab.
    Kogu see toitumise teema kohati on äärmuslikuks muutunud- igalt poolt tuleb välja, et sa sööd äärmiselt valesti. Loobuma peaksid paljust, et kuuluks kategooriasse “tervislik”. Aga inimese ajju vajab töötamiseks suhkrut ju! Kaua sa ikka jaksad närida üksluiselt porgandit ja kaali? Ja suhkrust täielikult loobumine… On see ikka mõistlik? Kas olete arstiga ka konsulteerinud?
    Jah, kooki ja saia ei pea kilode viisi näost sisse ajama, aga normaalsus ei ole ju paha või tõesti on???? Ma ei nõustu.
    Olen pisike 30ndates naine ja keha näeb peale kahe lapse sünnitamist väga hea välja. Oli periood, kus sõingi kooke jms palju, see tulenes laste rinnaga toitmisest, nüüd vb korra nädalas. Ma pole iialgi pidanud endale midagi keelama ja ikka näen hea välja… Lõpuni õiget tõde polegi olemas!
    Edu Sulle!

    • Paljas Porgand ütleb:

      Tere Angeli,

      Hahaha, nagu ennegi mainisin, siis maailm ei ole must-valge! :D Ei pea keegi loobuma suhkrust, kes tunneb, et see tema elu vähem väärtuslikuks ei muuda või tema eluviisi ei häiri. Ma kirjutasin selle postituse, kuna paljud (naised) on suhkrusõltuvuses ning see rikub nende kaalulangetusprotsessi ja fitness goalse. Postitus ei ole käsk, vaid minupoolne soovitus inimesele, kes seda tõesti vajab ja tahab. Mul on siiralt hea meel, et su keha näeb väga hea välja ka pärast kahe lapse sünnitust. Ju toitute väga hästi ning liigute ka piisavalt! Lisatud suhkrust loobumine tuleb eelkõige kasuks inimestele, kes tunnevad tohutut isu magusa järele eelkõige õhtuti, kes võtavad olenemata pingutusest püsivalt kaalust juurde, kes on diabeedi riskigrupis ja kes tunnevad, et tahavad tervislikumalt toituda.

      Ei näe vajadust arstiga konsulteerida. Ega mu päevane suhkrukogus 0 ei ole :D Suhkur esineb naturaalsel kujul pea igas toidus. Nii sisaldavad mu köögi- ja puuviljad, teraviljad, pähklid, kaunviljad ja kõik muugi suhkrut. Kuid need on toitaineterikkad ning mu keha seedib neid teisiti, kui puhtal kujul tühjade kaloritega lisatud suhkrut.

      Minagi ei keela endale midagi! Ma lihtsalt ei tunne isu magusa järele. Ja kui ka on isu, siis valmistan endale suhkruvaba, kuid naturaalselt magusa maiuse :) Kõik peab olema tasakaalus ning nagu postituseski kirjas, siis keelata ei tohigi endale asju. Tuleb leida viis, kuidas meie vaim ja keha kooskõlas funktsioneerida saaksid.

      Aitäh kirja eest ;)

      • HK ütleb:

        Ma võin asja lihtsamaks teha – nimelt mina olen arst ja võin siin konsulteerida ka :) Kokkuvõttes täitsa hea kirjatükk ja sisaldab konkreetseid ja mõistlikke näpunäiteid.
        Inimene ei pea suhkrust loobuma, kui ta ei taha, aga tõsi on see, et enamik inimesi liialdab sellega. Ka mina olen lapse sünnitanud ja pärast imetamise lõpetamist on ka vorm vaikselt taastunud. Enda arvates on veel veidi tööd teha, kuigi võõra inimese jaoks näen sünnitanud naise kohta ilmselt vägagi hea välja. Aga… viimasel ajal ajan kohutavas koguses magusat sisse ja tunnen end seetõttu nii vaimselt kui füüsiliselt kehvasti. Mõõdud küll vähenevad, aga sellest hoolimata soovin end käsile võtta ja sellest nõiaringist välja astuda. No ei ole normaalne süüa päevas 200 g šokolaadi.. Vahepeal tegin päris palju valgurohkeid maiustusi, kus magustajaks olid puuviljad, aga millegipärast viimasel ajal olen valinud suhkrurikkad alternatiivid. Peab retseptid välja otsima :)

        • Paljas Porgand ütleb:

          Tere Keiu,

          Suur aitäh asjaliku arvamuse eest. Mul on hea meel seda arsti käest kuulda! Tõepoolest suhkur justkui imeb me energiavarud tühjaks ja teeb loiuks, samas tekitab soovi haarata enama järele. Puuviljadega magustamine on nii tervisele kui maitsemeelele hea! Leiad selliseid retsepte nii mu blogist kui raamatust ;)

  12. irww ütleb:

    Haha sukru vabaelu, oled sa tõesti nii rumal või siis nõnda ülbe, et rahvale lihtsalt valetada. Proovi kuidas tahad oma dieeti seada sinu päevane suhruku kogus ei ole kunagi null grammi aga seda just ju suhkru vaba elu tähendama peaks. Sa ei ole loobunud suhkrust, võimalik et oled loobunud liigsest suhkru tarbimisest, kuid laused nagu “Kuidas ma loobusin suhkrust?” ja “Samm-sammult suhkruvabaks” on sula-selged valed. Kasvata oma porgandeid, peete ja muid aiasaadusi nii mahedalt ja õkolt kui soovid neil on suhkru sisaldus siiski olemas.

    • Paljas Porgand ütleb:

      Tere Anonüümne,

      Esiteks ei tolereeri ma absoluutselt sellist “näkku hüppamist”. Vaevalt silmast silma sa niimoodi võõrast inimest kõnetaks, püüdkem siis olla sallivad ka internetiavarustes.
      Ma ütleks kindlalt, et ma OLEN loobunud suhkrust. See, et põhimõtteliselt igas looduslikus toiduaines esineb naturaalseid suhkruid, ei tähenda, et sellest ei ole võimalik loobuda. Nagu võib lugeda, siis pean ma silmas siiski lisatud suhkruid ja inimtöödeldud suhkruid. Kas oled kirjutanud ka ühe menukaima retseptiraamatu “I Quit Sugar” autor Sarah Wilsonile sellise sallimatu kirja? Maailm ei ole must-valge ja see, et köögiviljades esineb suhkruid, mida meie keha lagundab teisiti kui LIHTSUHKRUID, millest postituses juttu, ei tähenda et tegemist poleks suhkrust loobumisega. Kui teha rasvavaba pannkooke, siis keegi ei hakka ärplema, et piimas on ju ka rasva! Tähendus peitub selles, kas seda on toitu kunstlikult lisatud või mitte! Teinekord hoida avatumat meelt ning läheneda sallivamalt, kui ise häbipinki istuda ei taha. ;)

  13. Marii ütleb:

    Minul aitas suhkrusõltuvusest vabaneda datlite söömine ja värskelt pressitud mahlade menüüsse lisamine.
    Peale selle joon väga palju puuviljadest tehtud smuutisi, kuhu tihti lisan oma peenral kasvatatud rohelist ;)

  14. Mina ütleb:

    Täiesti nõus! :) Soovitan “That Sugar Film-i” ka!

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga