Tuljak

Tuljak-restoran-arvustus-rfeview-merilin-taimre-toidublogi-toit-fine-dining-paljas-porgand

Tuljak-restoran-arvustus-rfeview-merilin-taimre-toidublogi-toit-fine-dining-paljas-porgand

Ma armastan süüa, süüa teha ja süüa pildistada ja kõike, mis lõhnab kui toit, näeb välja kui toit või maitseb kui toit. Seega on ju igaaati loogiline, et mulle meeldib lisaks kodus söömisele ka väljas süüa? Küll aga ei meeldi mulle väljas süües jääda pettumuse ohvriks. Ma pean väga lugu heast teenindusest, olnud teenindaja 17ndast eluaastast kuni 22-eluaastani ning ilmselgelt pean ma lugu kvaliteetsest toorainest, puhtast maitsest ja silmierutavast serveerimisest.

Tuljak-restoran-arvustus-rfeview-merilin-taimre-toidublogi-toit-fine-dining-paljas-porgand

Seega on ju igati loogiline, et ma naudin üle kõige hinnatud restorane, kus seda kõike pakutakse (võinoh, teoreetiliselt nagu peaks pakutama). Kuna oskan kokana hinnata maitseid, endise teenindajana head teenindust ning toidufotograafina toidu välimust, siis on ju jällegi väga loogiline, et ma võiksin teha vabalt restoranidele arvustusi! Ja nagu näete, et mulle loogika meeldib (juurat õppides mu lemmikaine), siis 1+1=2 ja siit sündiski Paljas Porgand blogisse uus rubriik: “Kus süüa?” ehk arvustused eesti vähem ja rohkem tuntud restoranidele, et avastaksite teiegi enda jaoks uusi ja meeleolukaid kohti!

Tuljak-restoran-arvustus-rfeview-merilin-taimre-toidublogi-toit-fine-dining-paljas-porgand

Alustame minu esimesest “ohvrist” – 2015 aasta suvel taasavatud legendaarsest restoranist Tuljak, mis asub 60-ndatel ehitatud ja nüüd taastatud muinsuskaitsealuses hoones. Tuljaku avarad ruumid mahutavad kahte saali kuni 150 külalist, lisaks on suured terrassid ja grilliala, kuhu suviti mahub oma 150 sõpra. Käisin seal eile, pühapäevasel õhtupoolikul kolme ja poole käigulisel söömaajal. Meid tervitas särasilmne ja nägus noormees Norman, kes töötanud seal Tuljaku sünnist saati.

Tuljak-restoran-arvustus-rfeview-merilin-taimre-toidublogi-toit-fine-dining-paljas-porgand

Kell oli 15:00 ja mu hommikusöögiks oli seni vaid smuuti. Veresuhkur oli nii madal, et esimese asjana vajasin väikest kosutust. Niisiis alustasin oma tuljakat teekonda soja-cappuccinoga (3€). Nad teevad seal ikka alati nii head kohvi… Ja ma olen üks tõeline kohvikriitik. Erinevalt teistele naudingi ma kohvi pigem enne einet kui magustoidu kõrvale. Justkui väike soojendus.

Tuljak-restoran-arvustus-rfeview-merilin-taimre-toidublogi-toit-fine-dining-paljas-porgand

Enne kui kõhud esimesed korinad sisse jõudsid seada, toodi meile lauda kokkade poolt kiire kehakinnitus – seakõhuäär maapähklisinepi, ehtsa taluvõi ja kohapeal valminud köömneleivaga.

Tuljak-restoran-arvustus-rfeview-merilin-taimre-toidublogi-toit-fine-dining-paljas-porgand

Jah, kõik see gluteen oli väärt õhtust ebamugavustunnet ja järgmise päeva punukest, heh. Gluteenitundlikud juba teavad…

Tuljak-restoran-arvustus-rfeview-merilin-taimre-toidublogi-toit-fine-dining-paljas-porgand

Kui ma tavaliselt ei joo toidu kõrvale midagi peale sidruniga vee, siis imekombel suudeti mulle maha müüa värskendav kurgi-tsitrusemokteil (5€) ehk alkovaba kokteil. No tõesti oli värskendav, maitsev ning ei karjunud suhkrust. Siinkohal väike nipp: sidruniveest veel paremini maitseb kurgivesi! Viska teine kord pudel vett kurgiviiludega külma ja serveeri värskete mündilehtedega.

Tuljak-restoran-arvustus-rfeview-merilin-taimre-toidublogi-toit-fine-dining-paljas-porgand

Teenindus sai oma 5 punkti kirja juba siis, kui meie eest kohe maha istudes hoolitseti, vett paremalt poolt serveeriti ja meie heaolul iga sekund silma peal hoiti. Pluss viie taha tekkis aga siis, kui meile kogu menüü oma olemuse, idee ja maitsetega voravalt ja arusaadavalt ette kanti. Norman rääkis meile ära lausa menüüsse kanda kinnitanud toitude ajaloo ning detailselt lõi meile silme ette pildi, millist maitsetetulva me oodata võime. See tegi otsustamise lihtsamaks ning kindlustas asjaolu, et jääme ka oma valikuga rahule.

Tuljak-restoran-arvustus-rfeview-merilin-taimre-toidublogi-toit-fine-dining-paljas-porgand

Niisiis otsustasime suupistetest endale laua peale valida rohekarbid parmesani ja tšillimajoneesiga (6). Kui rohekarbid omaette olid head ja rahuldavad, siis tšillimajonees oli justkui täpp i-le, andes sellele kerge vürtsi. See oli pigem lihtsam amps ning teinekord prooviks jällegi midagi uut.

Tuljak-restoran-arvustus-rfeview-merilin-taimre-toidublogi-toit-fine-dining-paljas-porgand

Rääkides eelroogadest, siis me mõlemad nõustusime, et me pole kuskil veel paremat saanud. See, mu daamid ja härrad, on Tuljaku einevõileib! Täpsemalt veiseliha pastrami einevõileib Worcesteri kastme, soolakurgi, sibula, kõrnete ja saiaga (12€). EINEVÕILEIB, saate aru?! See oli orgasm mu suus! See oli äärmiselt detailne ja perfektne võileib, mille iga osake tasakaalustas teist. Ma ei oska kahjuks teile kirjeldada, mida me tundsime kui me seda esiteks nägime ja teiseks suus matsutasime. Soovitan üle kõige!

Tuljak-restoran-arvustus-rfeview-merilin-taimre-toidublogi-toit-fine-dining-paljas-porgand

Kui ma nüüd aus olen ja ülestunnistuse teen, siis käisin ma Tuljakus söömas ka veel mõned kuud tagasi, kui ilmad olid megailusad ja terrassil võis vihmakartuseta päikeseloojangut nautida. See oli päev, mil ma proovisin enda seni kõige armastatumat tartari. Ja ma vandusin endale, et ma tulen selle nimel veel tagasi. Seega oli minu eelroog justkui otsustatud.

Tuljak-restoran-arvustus-rfeview-merilin-taimre-toidublogi-toit-fine-dining-paljas-porgand

Tartar ”Tuljak” veise ja traditsioonilise lisandiga (12€). Päris äge on kõiki komponente ükshaaval seal taldrikul laiumas näha. Segasin kokku ja lasin õhukese krõbesaiaga heal maitsta. Kuna tartari oli päris kogukalt, siis saia oleks mul heaga kulunud 2 tükki. Et aga oma kõhtu gluteenitundlikkusega säästa, siis piirdusin selle ühega.

Tuljak-restoran-arvustus-rfeview-merilin-taimre-toidublogi-toit-fine-dining-paljas-porgand

Toit läks libedalt ja mu jook veel libedamalt. Nii käisin ma peale, et toodaks lauda ka arbuusimokteil (4€), mida meile juba ennist korralikult reklaamiti. See läks aga mu partner-in-crime’ile, kes siis nagu plika seda roosat tujutõstjat sai luristada. Jube magus teine, aga mehed on teinekord maiamad kui oskame arvata, hehe!

Tuljak-restoran-arvustus-rfeview-merilin-taimre-toidublogi-toit-fine-dining-paljas-porgand

Tuljaku juures meeldisid mulle väga nende restorani detailid. Kõik oli stiilipuhas ja disainielemendid olid hästi paigas. Maha istudes jäid mulle kohe silma nende noad-kahvlid. Hakkasin neid juba suure suuga imetlema, kui mu kaaslane ütles, et esimesel korral ütlesin täpsemalt sama asja. Shhh! Mida ei mäleta, seda pole olnud, eks naised? Seega… Oh, vaata kui ägedad nõud neil on! Pff.

Tuljak-restoran-arvustus-rfeview-merilin-taimre-toidublogi-toit-fine-dining-paljas-porgand

Kui olime eelroogade vapustusest alles taastumas, ilmus me ette ideaalse ajastusega justkui võluväel pearoog. Jah, olin hull ja proovisin ära selle iminappadega mereeluka, mille peale kõigil tüüpiliselt kulm kortsus ja nina krimpsus. Kes ei proovi, ei saa kunagi teada. Aga see 8-jalg risoto, spinati ja Merlot‘ga (18€) ületas kõik ootused!

Tuljak-restoran-arvustus-rfeview-merilin-taimre-toidublogi-toit-fine-dining-paljas-porgand

Just nagu noorsand Norman oli meile lubanud, et tegemist ei ole tüüpilise kaheksajalaga, mis suus ringi nätsub, siis nii ka oli! Selle tekstuur oli puhtam kui kanaliha, väga kergesti söödav ja absoluuutselt maitsev! Marmorsteigile jällegi truuks jäänud kaaslase arvamus sai ümber kallutatud ning küll alles kirus, et minuga sama valikut ei langetanud.

Tuljak-restoran-arvustus-rfeview-merilin-taimre-toidublogi-toit-fine-dining-paljas-porgand

Aga nagu seltsis segasem, siis üksteise taldrikutes veel segasem!

Tuljak-restoran-arvustus-rfeview-merilin-taimre-toidublogi-toit-fine-dining-paljas-porgand

Isegi kui mu kõht oli täis, siis viimane amps oli veel lausa nii hea ja krõbe, et tekkis tahtmine veel edasi seda süüa, haha! See oli parim kaheksajalg, mida ma saanud. Ning tasub tunnistada, et olen seda võtnud nii Tallinnas kui Sydneys väga nimekates restoranides varemgi… Tehke omad järeldused.

Tuljak-restoran-arvustus-rfeview-merilin-taimre-toidublogi-toit-fine-dining-paljas-porgand

Kes proovima läheb, siis kõige parem oli ampsata kõigest tsipa korraga. Maitsemeeled jäid sellest vähe švipsi lausa!

Tuljak-restoran-arvustus-rfeview-merilin-taimre-toidublogi-toit-fine-dining-paljas-porgand

Nagu ühele tõelisele jõusaalifanatile kohane, ei suutnud mu kaaslane mitte mööda vaadata pearoamenüü erilisele tegelasele – marmorsteik 250g ”Aberdeen Angus” sinepi-piprakastme, seente, kartuli ja Bearnaise’iga (24€). Üks tõeline lihakäntsakas! Aga ju talle peab hea liha meeldima, nainegi üks lihajas valitud, haha!

Tuljak-restoran-arvustus-rfeview-merilin-taimre-toidublogi-toit-fine-dining-paljas-porgand

Ta on seda varemgi võtnud ja ma üldse ei imesta, miks truuks on jäänud. Tõesti on üks pirakas ja maitsev steik! Liha oli pehme, ideaalselt medium ja maitsed mänglesid taldrikul!

Tuljak-restoran-arvustus-rfeview-merilin-taimre-toidublogi-toit-fine-dining-paljas-porgand

Ma ei oleks seda käntsakat enda sisse ära mahutanud. Paistab, et püksinööp arvas samamoodi…

Tuljak-restoran-arvustus-rfeview-merilin-taimre-toidublogi-toit-fine-dining-paljas-porgand

Jah, mul lendas nööp eest, hahaahha! Ma irnusin nagu kajakas seal vetsus üksinda ja siis üritasin juhtunut high-pitched-voice’iga oma kaaslasele seletada. Too ei saanud midagi aru, küll aga sai kõhutäie mu pükste üle naerda.

Tuljak-restoran-arvustus-rfeview-merilin-taimre-toidublogi-toit-fine-dining-paljas-porgand

Seega otsustasime enne magustoitu pikema pausi teha . Kahju, et ilma terrassil istumist ei lubanud. Küll aga on seal imeilus päikeseloojang kui ilm on sobiv.

“Ooota mida, Paljas Porgand, sa sööd magustoitu?!” Jah, kallike, ma olen ka inimene. Pealegi pole see üldse tavaline magustoit. Nimelt on see mu viiiiimane korralik cheat ennne… parampapapaaaa… 29. oktoobrit. Miks? See on juba väike üllatus, millest kuulete üüüüsna pea, hihi!

DSC_1630

Norman soovitas meile väga jogurtikreemi sidruni, vaarikate ja basiilikuga (6€). Pildilt juba näha kummale müüki läks.

DSC_1638

Mina aga läksin all ini ja võtsin ekleeri kukeseenetofeega, karamellikastme ja šokolaadijäätisega (6€). See oli magustoit, millest võib vaid und näha. Ma nautisin iga ampsu nii nagu ma oleks nädalaid nälginud. Toidupornograafia võib alata… nüüd!

DSC_1629

See nägi nii ilus välja, et suisa kurb oli sisse kaevuda.

Tuljak-restoran-arvustus-rfeview-merilin-taimre-toidublogi-toit-fine-dining-paljas-porgand

Aga kui ma seda tegin… siis nägi ekleer vaid parem välja.

Tuljak-restoran-arvustus-rfeview-merilin-taimre-toidublogi-toit-fine-dining-paljas-porgand

Kukeseente mekk kreemis oli minimaalne, kuid tuntav. Šokolaadijäätis oli mõnusalt tummine mitte magus. Crumble lisas perfektse krõmpsu. Ja, uskumatu, aga isegi see tolm oli vapustav! Ja olgu, pean tunnistama, parim magustoit, mis ma Eestis saanud oled. Sydney’s sain ma maailmatasemel hinnatud magustoitu ja eks seda ole raske ületada ka!

Tuljak-restoran-arvustus-rfeview-merilin-taimre-toidublogi-toit-fine-dining-paljas-porgand

Kokkuvõetuna:

  • MILJÖÖ ✮✮✮✮ – mõnus rahulik, samas meeleolukas, kena kujundus
  • SÖÖK ✮✮✮✮✮ – polnud rooga, mis mind külmaks oleks jätnud. Menüüs on lai valik ja mina sain omale uued lemmikud. Peakokk Lauri Alvari Vahemaa käekiri oli äratuntav mitmetes roogades.
  • TEENINDUS ✮✮✮✮✮ – kõik töötajad olid naeratavad, hoolsad ja ootamatult asjatundlikud

Tuljak restoran ✮✮✮✮✮

Telefon: 53022020
E-mail: tuljak@tuljak.ee

AVATUD

E-N 12.00 – 23.00
R-L 12.00 – 00.00
P 12.00 – 22.00

ASUKOHT

Pirita tee 26e, 10127 Tallinn

7 Kommentaari

  1. Anna ütleb:

    Aitäh soovituse eest. Käisin proovisin ka järele ja jäin ülirahule!

  2. Triin ütleb:

    Arvan, et lugejate suhtes oleks aus, kui sa tooksid ka välja, kas postitus on sponsoreeritud.

    • Paljas Porgand ütleb:

      Tere, Triin. Otse loomulikult… pole midagi varjata :D Ei, postituse eest ei ole ma tasu saanud. Külalislahkusest ja tänutäheks esitati meile arve vaid jookide eest ja muidugi jäi omaltpoolt tipp meie kanda, hehe! Olenemata faktist, kas postitus oleks sponsoreeritud või mitte, kirjutan ma siiski kõike täpselt nii nagu juhtus, meeldis, maitses, sobis ning ilma liialduseta. Olen Tuljakus ka varem käinud ja läheksin sinna kahtlemata sekundikski veel.

  3. Merike ütleb:

    Kunagi aastaid tagasi sai käidud “Paat” restoranis Viimsi kandis. Oli nii halb ,et ei ole peale seda enam kordagi käinud. Ei tea kas töötavadki enam.Mitte , et ma tahaks siia halbu kohti ette sööta aga tuli kohe see koht meelde kui kriitiseerimis soovituse andmiseks läks. Ehk on end parandatud.

    • Maria ütleb:

      Käisin ka paadis paar aastat tagasi peale seda kui tulid uued omanikud ja tehti remont,endiselt täielik saast :D Eelmine suvi võtsin julguse kokku ja läksin uuesti, kuna otsisime mehega lihtsalt ilusat söögikohta kus oleks õues ilus istuda ja üllatuseks olid söögid väga head, tõsine üllatus oli, nii et soovitan uuesti proovida ;)

  4. Maria ütleb:

    Ma olen nii pikka aega Tuljakusse minekut edasi lükanud kuna Noa on viimasel ajal päris suuri pettumusi valmistanud (need ju samast “ketist”) aga selle postituse peale on küll see järgmine resto mida proovin, aitäh ;)

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga