Uued taimsed piimad ja RETSEPT: Kolme koostisosaga kohevad pannkoogid

merilin-taimre-paljas-porgand-blogi-taimne-lehma-piim-tervislik-kasulik-kahjulik-pankook-gluteeni-suhkru-jahu-rasva-vaba-retsept-valgu-rikas-vegan

Mulle meeldib kui pikalt ma teid õnge otsas hoidsin selle postitusega. Ma pole näinud teid niimoodi ühegi toidupildi (peale mu koogipiltide) peale hullumas. Aga on ju arusaadav, kui keegi võtab järsku julguse öelda, et kohevad ameerika pannkoogid võivad olla magusad ja maitsvad, aga samas täitsa suhkruvabad, gluteenivabad, jahuvabad, laktoosivabad, rasvavabad, taimsed ning VÄGA valgurikkad! Minagi kukuks toolilt maha, hehe! Ma räägin teile ka taustaloo, kuidas ma nende pannakateni jõudsin ning miks vahetada (pannkookide puhul) lehmapiim taimse alternatiivi vastu välja!

merilin-taimre-paljas-porgand-blogi-taimne-lehma-piim-tervislik-kasulik-kahjulik-pankook-gluteeni-suhkru-jahu-rasva-vaba-retsept-valgu-rikas-vegan

 

Lehmapiim EI OLE tervislik

Ei leidu ühtegi põhjust, miks me peaksime tarbima teise looma piima, kui vaid meie enda ema oma. Müüt, et lehmapiim on tervislik, on juba ammu murtud. On hoopis leitud, et piimatooted põhjustavad laia spektrumi tervisevaevusi ning on esimene toidukategooria, millest arstid soovitavad loobuda, kui püüad võidelda ühegi tervisemurega. Kui vanasti olid piimatooted toidupüramiidis auväärsel kohal, siis tänaseks päevaks neil seal tegelikult kohta polegi. Ma ei püüa postitusega öelda, et ära nüüd kunagi tarbi lehmapiima, kuigi ideaalses maailmas võiks see nii olla, vaid tarbi omal vastutusel ja mõõdukalt!

merilin-taimre-paljas-porgand-blogi-taimne-lehma-piim-tervislik-kasulik-kahjulik-pankook-gluteeni-suhkru-jahu-rasva-vaba-retsept-valgu-rikas-vegan

Allikas: biomin.net

Saan aru, et šokolaadist, kohupiimast ja jäätisest on raske loobuda, kuid neid võiks siis vähemalt võimalikult harva tarbida või leida sobilikud taimsed alternatiivid. Ka mina tarbin vahel harva šokolaadi, kommi, jäätist, juustu vms. Aga ma annan endast parima, et seda juhtuks võimalikult harva ning võimalusel eelistan alati taimset. Soovin postitusega tuua sinuni vaid teadmised, millega sa ei pruugi kursis olla, sest lehmapiima kohta on kunagi levinud liiga palju müüte.

 

Miks vältida/oluliselt vähendada lehmapiima tarbimist:

  • see on väga keskkonnakahjulik – 2018 uuring näitas, et ühe klaasi lehmapiima tootmine toodab kolm korda rohkem kasvuhoonegaase ja kasutab üheksa korda suuremat maa-ala kui mistahes taimne piim.
  • et kaitsta loomi – lehmad viljastatakse kunstlikult ning neid hoitakse pidevalt tiinena, et nad toodaksid piima, nende vasikad röövitakse emadelt, neil puuduvad terve elu liikumisvõimalused, neid toidetakse neile mitte ettenähtud toiduga, neil on palju haigusi, neile antakse antibiootikume,  ravimeid ja kasvuhormoone ning kui lehm enam piisavalt piima ei tooda, siis ta hukatakse. Vale toit, medikamendid ja stress kanduvad kõik lehmapiima, mida inimene mitte-teadlikult endale sisse joob.
  • see pole inimesele sobilik – lehmapiim on toitumisalase koostise poolest sobilik vaid vasikate toitmiseks, kelle kaal kasvab mitukümmend kilo kuus. Sa ei läheks lehmanisa otsa ju jooma.
  • laktoositalumatus – imikute organism toodab ensüümi laktaas, et emapiimas olevat laktoosi lagundada. Selle tootmine aeglustub võib peatub sootuks, kui laps enam emapiima ei saa. Kui meie keha ei suuda lehmapiimas olevat laktoosi lagundada vähemal või rohkemal määral, põhjustab see seedeprobleeme, mis omakorda põhjustavad palju teisi haiguseid ja tervisemuresid.
  • tekitab aknet ja muid nahaprobleeme – mitmed teadusuuringud on tõestanud, et piimatoodete tarbimine tekitab aknet. Piimatoodetest loobumine vähendab oluliselt ekseemi, psoriaasi, atoopilist dermatiiti ja teisi nahakonditsioone.
  • tõstab kolesteroolitaset – üks portsjon piima sisaldab u 24 mg südamele kahjulikku kolesterooli, mida taimsed piimad ei sisalda.
  • suurendab menstruatsioonieelseid sümptomeid – kui vaevled päevade eel akne ja kõhuvalude käes, siis on soovitatud loobuda piimatoodetest, mis tõstavad kehas põletikutaset
  • suurendab vähiriski – piima tarbimine suurendab riski rinna-, munasarja-, munandi- ja eesnäärmevähki oma kõrge östrogeenitaseme tõttu.
  • sisaldab palju küllastunud rasva – üks portsjon täisrasvast piima sisaldab rohkem küllastunud rasvu kui 20% päevasest lubatud soovitusest. Juustu puhul on see number veelgi kõrgem.

 

Taimsed alternatiivid

Ma olen proovinud ära vast kõik erinevad taimsed “piimad” (enam ei tohi taimset piima aga piimaks nimetada, vaid hoopis taimseks joogiks) ning kirjutanud kõikvõimalike piimade kohta ka võrdleva postituse (makrotoitained, mikrotoitained, tootmisviis, tervislikkus, vahustatavus jne). Taimsed piimad on täpselt sama head (veelgi paremad minu arvates) joomiseks, kohvile, hommikuhelvestega, pudru keetmiseks, pannkookide valmistamiseks, smuutides jne.

merilin-taimre-paljas-porgand-blogi-taimne-lehma-piim-tervislik-kasulik-kahjulik-pankook-gluteeni-suhkru-jahu-rasva-vaba-retsept-valgu-rikas-vegan

See kord tahan ma võtta ette aga meie oma turu uued taimsed “piimad” Don Simonilt! Nii pea, kui näen turul uut brändi, pean ma selle koheselt ära proovima ja teile tagasisidet andma! Don Simon aga märkas minu positiivset tagasiside nende kaerapiimale Instagram Storydes ning saatsid mulle proovida ka nende ülejäänud piimasorte! Proovisin kõik järele nii paljalt juues, küpsetamises (need pannakad, mille retsepti ma teiega kohe jagan) kui ka kohvi peale – nii külmalt kui ka vahustatult.

merilin-taimre-paljas-porgand-blogi-taimne-lehma-piim-tervislik-kasulik-kahjulik-pankook-gluteeni-suhkru-jahu-rasva-vaba-retsept-valgu-rikas-vegan

 

Don Simonil on valikus neli taimset jooki:

  1. Don Simon Mandlijook – Rikas kaltsiumi ja vitamiinide (E, D) poolest. Madal kalorite ja rasvade tase. Gluteenivaba.Toiteväärtus 100 ml kohta: 15kcal, rasvad 1,2g sh küllastunud rasvhapped 0,1g, süsivesikud 0,4g sh suhkrud 0,1g, kiudained 0,3g, valgud 0,5g, sool 0,12g, kaltsium 120mg, vitamiin E 1,8 mg, vitamiin D 0,75 µg.Maitse: Mu uus lemmik mandlijook turul! Kunagi olin mandlipiima suurim fänn, aga siis hakkas mind häirima kibe röstitud mandli maitse. See on maitselt aga väga magus, kuigi tootesse ei ole lisatud suhkrut. Ta on maitselt rohkem nagu Kinder Bueno ehk väga mõnusalt metspähklimaitseline. Kusjuures metspähklipiim on parima maitsega piim joomiseks.Kohvile: Vahustub väga hästi, maitseb kohvil hästi.

    merilin-taimre-paljas-porgand-blogi-taimne-lehma-piim-tervislik-kasulik-kahjulik-pankook-gluteeni-suhkru-jahu-rasva-vaba-retsept-valgu-rikas-vegan

  2. Don Simon Kaerajook – Rikas kiudainete, kaltsiumi ja vitamiinide (B12, D) poolest. Sisaldab vähe küllastunud rasvahappeid, mis aitab hoida normaalset kolesteroolitaset.Toiteväärtus 100 ml kohta: 43kcal, rasvad 0,8g sh küllastunud rasvhapped 0,2g, süsivesikud 7,5g sh suhkrud 4,9g, kiudained 0,5g, valgud 1,2g, sool 0,04g, kaltsium 120mg, vitamiin B12 38 µg, vitamiin D 0,75 µg.Maitse: Tavaliselt on kaerapiim magus, kuid see nii väga pole. Neutraalse maitsega ja pole nii rasvane, et jätaks suulae libedaks nagu paljud teised turul olevad kaerajoogid (Valio Oddlygood ja Oatly Barista). Ka ei ole sellel haput maitset nagu Friendly Vikings piimadel. Kõrvutaksin seda kõige enam Alpro kaerapiimaga.Kohvile: Vahustub väga hästi ning maitseb kohvil hästi. Ei ole liiga rikkalik ja rasvane nagu paljud teised kaerajoogid.
  3. Don Simon Sojajook Light – Rikas kaltsiumi ja vitamiinide (B2, B2, D2 ja B12) poolest. Sellel on kõrge valgusisaldus ja tavapärasest 40% vähem kaloreid ning vähem rasvu. Gluteenivaba.Toiteväärtus 100 ml kohta: 28kcal, rasvad 1,1g sh küllastunud rasvhapped 0,2g, süsivesikud 2,1g sh suhkrud 1,8g, kiudained 0,6g, valgud 2,1g, sool 0,15g, kaltsium 160mg, vitamiin B12 38 µg, vitamiin B2 0,21 mg, vitamiin D2 0,75 µg.Maitse: Väga magus, aga mulle just magusam piim meeldibki. Pani kahtlema, kas sinna on suhkruid lisatud ja minu kurvastuseks on tõesti lisatud glükoosi- ja fruktoosisiirupit ning suhkrut. Sojapiima puhul vast ilma ei saa, sest seal ei esine otseselt looduslikke suhkruid, seega jook ei maitseks muidu hästi. Kindlasti uus lemmik neil, keda see vähene suhkrusisaldus (kõigest 1,8g 100 ml kohta) ei heiduta.Kohvile: Teeb kohvi nii maitsvaks! Kes armastab suhkrut kohvi sees, siis selle “piima” puhul seda lisada kindlasti pole vaja! Vahustub ka väga hästi.
  4. Don Simon Sojajook – Rikas kaltsiumi ja vitamiinide poolest. Sellel on kõrge valgusisaldus ja vähe kaloreid. Gluteenivaba.Toiteväärtus 100 ml kohta: 47kcal, rasvad 1,9g sh küllastunud rasvhapped 0,3g, süsivesikud 4g sh suhkrud 3,5g, kiudained 0,3g, valgud 3,2g, sool 0,01g, kaltsium 120mg, vitamiin D 0,75 µg, vitamiin A 120 µg.Maitse: Maitselt nagu sojapiim ikka, natuke rasvasem ja rikkalikum kui Soja Light. Sobib hästi pannkookide tegemiseks.Kohvile: Kohvile ei sobi, sest nii külmalt kui vahustatult läheb kohvi sees tükki… (vt pidilt)

    merilin-taimre-paljas-porgand-blogi-taimne-lehma-piim-tervislik-kasulik-kahjulik-pankook-gluteeni-suhkru-jahu-rasva-vaba-retsept-valgu-rikas-vegan

Don Simoni taimsed joogid on hetkel saadaval maaletooja e-poes,
Finewine ateljees ja Rimi kauplustes.

Osale ka minu Instagrami ja Facebooki auhinnamängus, kus annan ära kummaski
2 kasti neid piimasid!

 

Parim pannkoogi retsept

Miks ma julgen öelda “parim”? Sest selles retseptis on kõigest KOLM KOOSTISAINET, sisaldamata rasva, jahu, suhkrut, gluteeni, laktoosi, loomseid koostisosi ning seda seda on ülilihtne valmistada. Pannkoogid on ülitervislikud ning sisaldavad palju valku! Põhimõtteliselt võrdub üks portsjon pannkooke ühe treeningjärgse taastusjoogiga: 28g valku ja 22g süsivesikuid. Jeap, see on võimalik!

merilin-taimre-paljas-porgand-blogi-taimne-lehma-piim-tervislik-kasulik-kahjulik-pankook-gluteeni-suhkru-jahu-rasva-vaba-retsept-valgu-rikas-vegan

Ma tulin selle retsepti peale, kui katsetasin Don Simoni taimseid jooke. Mõtlesin, kuidas oleks neist pannkooke teha. Kuna ma tavaliselt teen vegan pannkooke kaerahelveste, banaani ja valgupulbriga, siis seekord avastasin, et mul polnud kodus kaerahelbeid. Miks mitte proovida ainult valgupulbriga? Kuna herne- ja riisivalk (mis koos moodustavad täieliku aminohapete profiili) on väga tugeva kõrvalmekiga, siis otsustasin valmistada neid sojavalguisolaadiga (omaette täieliku aminohapete profiiliga), mis on igasuguse kõrvalmaitseta.

merilin-taimre-paljas-porgand-blogi-taimne-lehma-piim-tervislik-kasulik-kahjulik-pankook-gluteeni-suhkru-jahu-rasva-vaba-retsept-valgu-rikas-vegan

Kogused valisin vastavalt sellele, kui palju ma valku soovin saada. 30g valgupulbrit näo kohta on optimaalne ja samuti ka 1 suurem banaan on maksimum. Püreestasin banaani kahvliga (mitte blenderiga, et jätta taignasse tekstuuri – seda kohevamad on pannkoogid), segasin hulka valgupulbri ja seejärel hakkasin valama taimset piima (proovisin kõigiga ning tulemus sama hea), kuni segu on piisavalt voolav, aga siiski paksem. Lisasin hulka veel kaneeli ja tiba soola, et maitseid esile tuua ja nii see retsept sündiski! Kõige lihtsam ja tervislikum (= PARIM) pannkoogiretsept üldse!

3.0 from 1 reviews
Kolme koostisosaga kohevad pannkoogid
 
Ettevalmistus
Küpsetamine
Valmistamisaeg
 
Kõige lihtsamad ja tervislikumad valgupannkoogid, mis ei sisalda suhkrut, gluteeni, jahu, laktoosi, rasva ega ühtegi loomset koostisosa. Kohevad ja maitsvad pannkoogid, mida on rangelt soovituslik uputada (suhkruvaba) moosi alla!
Autor:
Retsepti tüüp: Hommikusöök
Kogus: Kahele
Koostisained
  • 235 g taimset "piima" või vett
  • 175 g kooritud banaani (2 suuremat)
  • 60 g sojavalku
  • 1 tl kaneeli (valikuline)
  • näputäis Himaalaja soola
Valmistamine
  1. Püreesta banaanid kahvliga.
  2. Sega hulka sojavalk ja vesi/taimne "piim".
  3. Maitsesta soovi korral kaneeliga ja lisa näputäis soola.
  4. Sega taigen ühtlaseks.
  5. Kuumuta pann ja kasuta vajadusel kookosõli.
  6. Aseta taigen lusikaga kuumale pannile ning kujunda see ilusalt ümmarguseks.
  7. Prae mõlemalt poolt kuldpruuniks.
  8. Serveeri rohke (suhkruvaba) moosiga!
Toitumisalane teave
Kogus: 1 portsjon Kalorid: 182 kcal Rasv: 0 g Küllastatud rasv: 0 g Küllastamata rasv: 0 g Transrasv: 0 g Süsivesikud: 22 g Suhkur: 10 g Kiudained: 3 g Valk: 28 g Kolesterool: 0 g

Kas sina tarbid lehmapiima või taimset “piima”? Milline on sinu lemmik taimne piim? Anna mulle muidugi ka teada, kuidas pannkoogid välja tulid!

17 Kommentaari

  1. Tiina ütleb:

    Tere. Kuidas te suhtute kollageenipulbrisse.

  2. Liis ütleb:

    Tere!

    Kas selle retsepti kogus vastab ühe portsjoni kaloraažile?

  3. Y ütleb:

    Olen ka üks nendest, kellel piim terviseprobleeme tekitab, nii et usk selle kasulikkusesse on mul juba ammu kadunud. Tegin piimatoodetega lõpparve, kadusid ka probleemid.
    Küll aga tekitab minus skeptilisust küsimus, kas tõesti on vaja seda valgupulbrit sisse manustada? Tundub nii unnatural.

    • Paljas Porgand ütleb:

      Kui ma kasutaksin jahu, siis kuidas oleks see parem? Üks on eraldatud valk, teine on eraldatud süsivesik. Valk kõlab minu jaoks igaljuhul oluliselt paremini kui puhas süsivesik :D Lisaks on see teraviljavaba, woohoo.

  4. Egle ütleb:

    Ma olen mega tänulik selle postituse eest, sest plaanin ka ise lehmapiimast loobuda või siis esialgu vähemalt vähendada :) Tahan proovida seda just enda naha seisukorra pärast.

    Mul on selline küsimus, et kas Sa oled proovinud ka seda toodet kohvi peal, kui oled siis, kuidas maitselt oli?

    https://www.google.ee/search?q=alpro+soya+milk&tbm=isch&ved=2ahUKEwi5tLTF1NvoAhXHxioKHd9jA5wQ2-cCegQIABAA&oq=alpro+soya&gs_lcp=CgNpbWcQARgBMgIIADIECAAQHjIECAAQHjIECAAQHjIECAAQHjIECAAQHjIECAAQHjIECAAQHjIECAAQHjIECAAQHjoGCAAQCBAeOgYIABAFEB5Q7d0CWP7wAmC8_gJoAHAAeACAAbsBiAGCDJIBBDE3LjGYAQCgAQGqAQtnd3Mtd2l6LWltZw&sclient=img&ei=Xj-PXrmNFMeNqwHfx43gCQ&bih=657&biw=1366&hl=et#imgrc=oyKHcmIyKtptuM

  5. karmen ütleb:

    Mina olen üles kasvanud nö. lehmapiima toel. Mul pole luuhõrenemist ega midagi, saan hakkama, olen rahul nii enda kui tervisega 3* üle õla muidugi. Olen see “maakas” lüpsnud, teinud heina ja jahvatnud jahu loomadele. Veider on seda lugeda, et lehmapiim on halb täis kõikvõimalike mida iganes halba. Miks üldistada? Miks teha maha? Karm seisekoht…mina näiteks ei suuda kuidagi endale sisse ajada sojavalku või taimset piima või vett vms.
    Kuidas minu päev suvel välja näeb?
    Lähen maale tädile külla, teeme ise heina (ei väeta kemikaalidega ega midagi väetiseks on sõnnik) ja aitan tädi kuidas saan palju on füüsilist tööd (tõesti ei käi jõusaalis vaid kaevan aias või lõhun puid või mis iganes on vaja teha).
    Samuti ei jälgi ma kaloreid, suhkruid ega teab mida muud. Mida ma naudin??? Vastus – elu!! See on see, kui pimedal suvisel õhtul istud õues peale sauna ja vaatad taevast, mis sellest et oled väsinud.
    Samuti ärkan pühapäeval üles kui teised veel magavad, et teha pannkooke (maapiimast a kodukande munadest), ei mingit lisajama ega banaane ega midagi. Kui aus olla, kes üldse riskib neid banaane osta, kui nad pärit pole Eestist?
    Tegemist pigem mingi reklaamiga…..
    Kõik on tore retsept ja soovitus ja palju muud, aga siiski üksnes toodete reklaam.

    • Paljas Porgand ütleb:

      Nõup :) Pole toodete reklaam üksnes. Nii palju eelnevat juttu piimast ja miks seda tarbida ei tasu. Ja kui hoolikalt loed, siis on ka link eelmisele postitusele, mis kirjutatud aastaid tagasi ja samal teemal, ilma igasuguse reklaamita. Seega see postitus on mu seisukoha väljendus, retsept ja toote reklaam ehk vaid 1/3 reklaam, mitte üksnes reklaam.

      Nagu eelnevalt juba tõestasime, siis postitust pole põhjalikult läbi loetud, sest antud postitus räägib tööstustlikult toodetud lehmapiimast, mis on kaugel kodusest vabakasvatusel ja rohusöödal olevast lehmast. Seega kõik tore, mis enda elust räägid, aga oled ikkagi erand. Tavainimene ostab lehmapiima poeletist :)

      Ja ma pole varem kuulnud, et vesi on jama. Me vajame vett rohkem kui toitu ja me oleme ise suuremas osas vesi. Olen suht hämmingus…

  6. K ütleb:

    Hei! Sooviks ka teadusartikleid, kust on näha, et lehnapiim ei ole kasulik. Kuna ise selliseid teadusartikleid pole lwidnud, mis poleks “kinni makstud”
    Aitäh juba ette :)

    • Paljas Porgand ütleb:

      Lehmapiim ilma tänapäevase tööstuseta ei oleks kahjulik. Lehmad, kes kunagi ei liigu, on pidevalt tiined, elavad terve elu rängas stressis, ei söö rohtu vaid GMO maisi, kelle tervis on sõna otseses mõttes pask ning haiguseid tuleb peletada pidevate antibiootikumidega, kelle piima tootlust suurendatakse hormoonidega, ei tooda kvaliteetset ja tervisele ohutut piima. Mis sa arvad, kust tuleb nähtus, et inimesed on resistentsed antibiootikumidele? Sest nad söövad ja joovad neid päevast-päeva vabatahtlikult sisse.
      Kõigele lisaks on piima- ja lihatööstus Maad kõige enam hävitavad tööstused ning keskkonnale pöördumatu kahjuga!

  7. Ivi ütleb:

    Pärast seda, kui selgus et, mul on kaseiini ja gluteenitalumatus olen toitnud gluteenivaba ja kaseiinivabalt. Tulemus? Mu tervis on teinud 200 pöörde paremuse poole ja ülla- ülla mu toidulaud,( tähendab pere) on muutunud rikkamaks, põnevamaks ja maitsvamaks. Ja mis kõige olulisem mu kehakaal on kaotanud 48 kg. Nüüdseks on sellest üle 10mne aasta. Mu tervis on endiselt suurepäeane ja need kaotatud kilod on endiselt kadunud. Loomulikult teen ka trenni.

  8. V ütleb:

    Kiidan sinu leidlikkust, kuid pean tõdema, et need joogid ei ole sugugi kõige tervislikumad valikud, kuna sisaldavad lisaaineid, mis ei ole kohe kindlasti head tervisele. Näiteks sisaldavad need kõik gellaankummi, mille kohta on mitmed uuringud leidnud problemaatilisi asjaolusid, eelkõige seedesüsteemi osas – puhitused, gaasid, väljaheiteprobleemid jne.

    Sama kehtib tegelikult kõigi paksendajate kohta (nt ka karrageen ja kõik muud võimalikud paksendajad ja stabilisaatorid). Kõige hullemaks teeb olukorra fakt, et uuringud on väga puudulikud ning pole hetkel isegi päris hästi teada, kuivõrd negatiivseid tagajärgi võivad erinevad paksendajad tuua. Need mõned uuringud, mis on olemas, viitavad tihtipeale erinevatele seedeprobleemidele. Kõik paksendajad on eelkõige määratud ohututeks, kuna pole piisavalt palju uuringuid veel. See aga ei tähenda, et need oleksid ka tegelikult ohutud. Mitmete ainetega on minevikus olnud olukordi, kus neid peeti esialgu ohututeks, kuid kui tuli välja uusi uuringuid ja teaduslikke fakte, muudeti nende ainete soovitatud tarbimismäärasid täielikult.

    Ma sügavalt soovitan mitte tarbida paksendajaid ja jääda täiesti naturaalsete toodete juurde. Ma küll ei toeta samuti moodsat piimatööstust, kuid kahjuks tekitavad paksendajad veel rohkem probleeme.

    Ei mõtle selle kommentaariga midagi halba – oled väga leidlik ja tubli ning kiidan igati sinu retsepte. :) Lihtsalt tahtsin välja tuua selle probleemkoha, kuna minu jaoks isiklikult on E-ained sama hea kui mürki võtta.

    • Paljas Porgand ütleb:

      Hei!

      Tänud selle eest! Uurisin ka ise teadusartiklit selle kohta:
      https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3294053?fbclid=IwAR3E2obc97uXLF-G6s6XoIkklD-f3mb_zxltjkWKq3RS-Yy9xE8dGzbYgFs

      Ja tuleb öelda, et see oli väääääga kõrges koguses gellaankummi manustamine katseisikutele: keskmiselt 13 grammi gellaankummi 14 päeva järjest, et näha, et antud ainel on negatiivsed tagajärjed. Ka kõrges koguses vee tarbimine võib saada saatuslikuks, sest neerud ei pea vastu.

      Ma ei ütle, et gellaankumm on tervislik, aga kui vaadata koostist sellel joogil, siis seda on seal nii kübeke, mis aitab joogil koos püsida ning mil ei ole tervisele mingit kahju nii väikeses koguses. Kahjuks on tänapäeva toidulaud täis paljusid lisaaineid ja muidugi tasub neid vältida. Aga selliste artiklitega tuleb olla kriitiline ja jälgida katsealuseid koguseid. Kofeiin on ideaalne näide. Leiab nii poolt kui vastu teaduslikke uuringuid. Ühes kasutatakse lihtsalt nt 40-100 mg kohvi, mis on 1-2 espressot, ja mõjub meile väga hästi, ka seedimisele jne. Teine võib leida, et kohv on mürk, sest katsealune kofeiinikogus oli nt 1000 mg ja see põhjustas katseisikutel ärevust, värinaid, kõrgenenud vererõhku jne. See oli mega basic näide, mis ma oskasin tuua lihtsalt ;) Ei pruugi üldse tõene olla.

  9. Stella ütleb:

    Super! Mõtlesingi peas ka enne, et millest need võiks koosneda ja pakkusin, et banaan, mandlipiim ja muna! Eksisin siis ühe koostiosaga :D

    Kas oskad ka soovitada mõnda kindla tootja valgupulbrit, mida meil poes on leida? Ei ole kunagi valgupulbrit varem ostnudki.

    Aitäh retsepti eest! Läheb proovimisele kohe!

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Anna oma hinne: