Kas oled juba kuulnud, et ma lõin käpa sekka toitlustusteenusepakkumisse? Ou jess, ai diid! Ja et asja erilisemaks teha, siis spetsialiseerun just toor ja vegan suupistete valmistamises! Mul viimasel ajal armastus lausa lõõmab toor ja vegan retseptide koostamise vastu! Ise ma hommikust õhtuni paljast porgandit päris ei jära (hiihi, pun intended), kuid ega toor ja vegan toitumine ei peagi nii igav olema. Jagan teiega ühe eritiiii laheda retsepti, sest see on ideaalne näide KUI maitserikas ja huvitav võib üks toortoit olla (rääkimata mu toortortidest eks)!
Nagu nimigi rõhutab, siis on tegemist emases keeles lihatupallidega. Korrektses ja seletavas keeles aga päikesekuivatatud tomati ja seemnesegu pallidega. Need on niiii maitsvad… eriti veel selle vegan aioliga, mis annab mõnusa küüslauguse kiki kogu ampsule!
Mina kasutasin tööstuslikku võimsat Blendtec blenderit, kuid nagu seda enamusel kodus just stepslis pole, siis ajab asja imekenasti ära ka üks kulunud köögikombain.
Põhimõtteliselt ei pea neid vormima just pallideks, vaid saab teha ka pihve, vorstikesi or whatever floats your boat.
Igasugu pähkleid ja asju leotades, mida mu retseptide ja üldse toortoidu puhul peab tihti tegema, tasub veenduda, et kasutad selleks keedetud vett. Miks? Lihtne. Kraanivees on palju baktereid, mis siis kuumtöötlemata toidus hakkavad kiiiiiresti paljunema ning seda me ju ei taha. Esiteks, need on pahad bakterid, ja teiseks toit rikneb kiiresti. Keeduvesi on juba seepärast hea, et pähklid lihtsalt metafüüsiliselt ligunevad kiiremini ja kuum vesi eemaldab neilt ka igasugu võimalikud mürgid ja bakterid.
Kuni pähklid leos, korraldame võistluse, kui palju suudad äsja hooajaliseks muutunud mandariine ära süüa? Ma sõin peaaegu kilo, haha! Solaris toidupoes maksab hetkel ainult 1.29€/kg. Mmmm, kui magusad. Kui ma peaksin suure treeningkoormuse kõrvale jõuludel ikka juurde võtma, siis teame, mida süüdistada, hihi.
Selle aioli tekstuur on ülimalt kreemjas… nagu majonees. Ainult parem, tervislikum, maitsvam ja kõike muud. Ma ikka lakkusin seda korralikult otse blenderist. Seda jäi isegi veel järele ka. Nii et kraabi kõik purki ja hoiusta külmas. Ja siis every now and then pista näpp purki nagu Puhh käpa meetopsi.
Kui esinduslikkust pole vaja, siis ei pea mütsikestega formaalselt kaunistama. Kastet võb serveerida kõrvale dipikastmena ning igaüks saab oma mittelihapallikest nii sügavale valgesse nommi kasta kui tahab. Hoiatan, et see võib sinna lausa ära uppuda. Kui otsustad mütsikeste kasuks, siis võib seda peale mäkerdada kas lusikaga või korraliku glasuurimiskotiga.
Nii kaunistamise kui lisamaitse andmise mõttes, puistasin näppudega peale veel suitsutatud paprikat ja värvigamma veel kirkama väljatoomise nimel sobis peterselli tutike sinna otsa imeliselt!
Kas pole mitte ilusad? Just nagu päris lihapallid, hihi!
Moist, pähkline, seemneline, rikkalik, päikesekuivatatud tomatiline, küüslaugune, eriline, sõltuvusttekitav!
6 Comments
Hei!
Sa valmistad palju vegan-toite ehk mida sa isiklikul tasandil arvad veganlusest? Seljatades toitumishäired, mis sa arvad kuidas võiks veganlus tervisele, organismile, seedesüsteemile mõjuda, just pikemas perspektiivis?
Sul on väga läbimõeldud menüü, aga usun et paljud, eriti alustavad veganid ei oska väga mitmekesiselt toituda.
Ning mis sa arvad sellest, et veganid pidevalt oma jutuga tekitavad segatoidulistes tunnet nagu nadd oleksid rämedad mõrvarid, sest nad ostavad poest liha ja piima?
Kui suudetakse vegan-dieedil toituda nii mitmekülgselt ja teadlikult, et saadakse kätte ka kõik aminohapped ja mineraalained, siis ma ei näe mitte mingit probleemi. Taimsed valgud tõesti imenduvad aeglasemalt ja nende valgusisaldus pole nii kõrge, kui loomsetel, kuid neil on jällegi rohkelt teisi eeliseid. Need on alati hormoonidevabad, vitamiiniderikkad, kiudaineterikkad jpm. Kahjuks on tõesti suureks probleemiks veganlusega alustamine, kui oled toitumise koha pealt suisa võhik. See on kasvavale organismile lausa ohtlik, kuna ainepuudus on organismis eriti kerge tulema.
Siinkohal ei saa üldistada, et veganid ja segatoidulised käituvad nii või naa. Kõik on kinni inimeses. Ka paljud segatoidulised teevad julmalt maha veganeid. Siin on asi vaid inimese enda suhtumises, olenemata, mis dieeti ta järgib.
Ja selles aioli kastmes on võimalik osa pähkleid veel näiteks avokaadoga asendada… ka väga maitsev.
Mmm, kindlasti maitseb hea! Samas siis ta pole enam aioli :D Siis rohkem nagu avokaadokreem juba :P
Kus toitlustusega tegeled? Kas on võimalik su toite ka kuskil proovida?
Tere Hanna,
Tallinna piires :) Muu toortordid on tihtipeale Solarise ja Fabriku Gustavis müügil. Sel neljapäeval saab minuga koos kokata ka Telliskivi 60 aadressil asuvas Coffice’is. Lingi üritusele leiad mu koduka sidebarist või FB lehelt!