Kuidas viirusteperioodil püsida terve?

merilin-taimre-paljas-porgand-blogi-menstruatsioon-päevad-krambid-kõhuvalud-endometrioos-soolestik-tervis-bacillus-subtilis-immuunsus-viirused-immuunsüsteem

Sügis on kõige tüüpilisem aeg, mil meie immuunsüsteem on kompromiseeritud ja me haigestume üsna ootamatult. Praegusel ajal on kohe eriti oluline püsida terve. Mitte ainuüksi oma reaalse tervise pärast, vaid ka seepärast, et kes ikka tahaks, et ta kerge köhatuse pärast söögilaua taga vanaema Malle sünnipäevalt karantiini saadetakse… Olgugi, et see oli kringlit süües kurku jäänud rosin, mis ei pidanud seal üldse olema, sest Malle ju teab, et Sulle ei meeldi rosinad. Point being, sest mitte kunagi ei ole köhatus olnud nii sotsiaalselt mitte-aktsepteeritav. Olen teinud põhjaliku töö, et tuua sinuni kõik vajaliku, kuidas hoolitseda immuunsüsteemi eest, mis see üldse on, kas oma katkist immuunsust saab üldse parandada, kui jah, siis millega ning kuidas veenduda, et Sa ei langeks rahanäljaste reklaamilõksu!

 

Mis on immuunsüsteem?

See on rakkudest ja molekulidest koosnev kompleksne süsteem, mille ülesanneteks on meid patogeenide eest kaitsta, ennetada haigusi ja soodustada haavade paranemist. Immuunsüsteemil on kaks sünergiliselt toimivat haru – kaasasündinud, mis on emalt päritud, ja omandatud immuunsus, mida omandame keskkonnast eluea jooksul. Hästi toimiv immuunsüsteem tolereerib kahjutuid mikroorganisme, toitu ja iseennast, kuid kui immuunsüsteem on mingil põhjusel tasakaalust väljas, võivad tekkida sagedased infektsioonid, allergiad, toidutalumatused ja autoimmuunhaigused, kuna immuunsüsteem ei tee enam vahet ohutul ja ohtlikul. 70-80% meie immuunsusest asub soolestikus – selle teooriaga tuli esimesena avalikkuse ette Yves Delatte (Biolatte looja) 1980-ndatel, pärast 5 aastat kestnud uuringuid loomadel.

Allikas: https://www.happygutlife.com/2015/10/14/leaky-gut-what-is-it/

 

Kuidas oma immuunsüsteemi igapäevaselt tasakaalus hoida:

  • uni – piisav ja kvaliteetne uni on äärmiselt oluline immuunsüsteemi normaalseks toimimiseks, kuna une ajal viiakse läbi vajalikud protsessid keha tasakaalu säilitamiseks. Immuunrakkude ja tsütokiinide kõrgeim süsteemne tase saavutatakse magades, mistõttu unepuudus mõjutab nende taset veres ja seeläbi immuunsust. Unepuudus nõrgestab immuunsüsteemi ja suurendab vastuvõtlikkust infektsioonidele. Juba 2 magamata ööd nõrgestab meie immuunsüsteemi. Unehäired võivad põhjustada ka kroonilisi põletikulisi ja metaboolseid haiguseid.
  • stress – Stressi võib käsitleda kui keha tasakaalu ohustatud olekut. Stressi puhul on suur erinevus, kas tegemist on lühiajalise või kroonilise stressiga. Lühiajaline stress (näiteks eksamid, trenn) surub alla rakulist immuunsust, kuid antikehadel põhinev immuunsus säilib ning lühiajaline stress võib immuunsüsteemi ka ergutada ja olla seeläbi kasulik. Krooniline stress aga alandab nii rakulist kui antikehadel põhinevat immuunsust, võib suunata immuunsüsteemi valesti reageerima ja põhjustab muuhulgas kroonilisi põletikke. Stress kahjustab ka soole limaskesta ning muudab selle läbilaskvamaks kahjulikele ainetele ja patogeenidele, mistõttu need satuvad vereringesse. Kui stress on liiga intensiivne või kestab liiga pikalt, ei suuda keha enam endist tasakaalu taastada ja sellele võib järgneda haigestumine.
  • toitumine – Immuunsüsteemi normaalseks toimimiseks on oluline piisav ja täisväärtuslik toitumine, mis sisaldab palju küllastumata rasvu, täisteratoite, kaunvilju, taimset valku (pähklid, seemned, oad), puu- ja juurvilju ning vähe trans- ja küllastunud rasvu, töödeldud tärklist, loomset valku, kõrgelt töödeldud teravilju, magustatud toite ja jooke. Toitumine võib mõjutada immuunsüsteemi nii otseselt kui ka kaudselt, reguleerides soole mikrobioota koostist. Traditsioonilise dieedi puhul, mis sisaldab palju taimseid süsivesikuid ja kiudaineid (Aafrika, Lõuna-Ameerika), on mikrobioom mitmekesine. Lääneliku dieedi puhul, mis sisaldab palju loomset valku ja küllastunud rasvu (nt USA), on mikrobioota mitmekesisus madalam ja potentsiaalselt ohtlike enterobakterite (nende seas on palju tuntud patogeene) osakaal kõrgem. Enterobakterid võivad põhjustada infektsioone nagu sooltepõletik, kuseteede põletik, kopsupõletik jmt. Ka teatud mikroelementide puudus võib tugevalt mõjutada immuunsust. Näiteks tsingi ja seleeni puudus nõrgestab nii omandatud kui kaasasündinud immuunsust ja muudab infektsioonidele vastuvõtlikuks.
  • vesi – Vee joomise tähtsust on võimatu ülehinnata, kuna vesi osaleb kaudselt või otseselt enamikes organismis toimuvates protsessides. Vesi aitab hapnikku kehas laiali kanda, on vajalik normaalseks seedimiseks, hormoonide ja neurotransmitterite sünteesiks, aitab lahustuda mineraal-  ja toitainetel, reguleerib kehatemperatuuri, aitab väljutada jääkaineid higi ja uriinina, on vajalik vererõhu hoidmiseks, sülje ja lima tekkeks jpm. Vesi aitab puhastada maksa, loputades sealt välja toksiine, mis eralduvad kas naha või soolestiku kaudu. Maks ja neerud on lähedalt seotud ja piisav kogus vett aitab neerudel normaalselt jääkaineid filtreerida, võimaldades maksal keskenduda oma jääkainete metaboliseerimisele.
  • liikumine – Regulaarne mõõdukas treening on tervisele kasulik ja tugevdab immuunsust. On kindaks tehtud, et trenn suurendab T lümfotsüütide hulka ja võimendab naturaalsete killerrakkude funktsiooni. Naturaalsed killerrakud on lümfotsüüdid, mis tunnevad ära ja hävitavad viiruste/bakteritega nakatunud või kantserogeenseid rakke ja piiravad nende levikut kudedes. Oluline on märkida, et treeningu ajal tõuseb leukotsüütide arv, väheneb põletik ja põletikku tekitavate tsütokiinide tase ning psühholoogiline stress. On leitud, et füüsiline aktiivsus võib vähendada ka kroonilise stressi põhjustatud depressiooni.

Kuna me aga ei ela ideaalses maailmas, stressi ning aja- ja unepuudust on vahel pea võimatu vältida ning ka teistes aspektides võib olla vajakajäämisi, siis tasub vaadata toidulisandite, s.h probiootikumide poole, mis aitavad meil soolestikku ja seeläbi ka immuunsust rasketel aegadel toetada. Soolestik on meie esimene aju. Sealt saavad alguse enamik autoimmuunhaigused ning paljud teised kroonilised haigused. Ka viirustele vastupanek on seotud otseselt soolestiku tervisega, kuna soolestikus kohtuvad immuunsus ja bakterid.

 

Soolestik: kus immuunsüsteem ja bakterid kohtuvad

Meie soolestiku tervist mõjutavad väga mitmed faktorid ja seda juba sünnieelselt. Ema mikrobioota
võib mõjutada imiku immuunsüsteemi ja mikrobioota kujunemist. Mitmed välised faktorid raseduse ajal nagu ravimid, haigused, stress ja raskemetallidega kokkupuude võivad mõjutada imiku arengut ja käitumist. Madal bifidobakterite ja laktobatsillide tase võib põhjustada koolikute teket, allergiaid, ärritunud soole sündroomi, tsöliaakiat ja muid häireid immuunsüsteemi töös kogu eluks.

 

Kas teadsid, et meie immuunsus on ohus juba varajases eas? Seda mõjutavad enim:

  • antibiootikumide kasutamine – eriti esimeste eluaastate jooksul, võib omada pikaajalisi efekte tervisele. Antibiootikumide kasutamine on seotud atoopiliste haiguste sh astma tekke kõrgema riskiga ning risk suureneb iga antibiootikumikuuriga. Ka ema rasedusaegne antibiootikumide kasutamine soodustab lapsel atoopiliste haiguste teket ning nende esinemissagedus suureneb vastavalt ema antibiootikumikuuride arvule raseduse jooksul. Antibiootikumid suurendavad ka soole põletikku, vähendavad soole mikroobide mitmekesisust ning seeläbi võivad tekkida erinevad autoimmuunhaigused. Probiootikumide manustamine antibiootikumikuuri järgselt võib parandada soole mikrobiootat ning leevendada AB mõju soolele.
  • enneaegsus Soole kolonisatsioon enneaegsetel imikutel toimub ajalistest imikutest erinevalt ja „normaalne“ mikroobide kooslus saavutatakse hiljem ning sageli puudulikult. Enneaegsetel imikutel on mikrobioota mitmekesisus väiksem ning on leitud, et probiootikumid võivad aidata normaliseerida kesist soole kolonisatsiooni.
  • sünniviis – Vaginaalselt sündinud vastsündinute mikrobioota sarnaneb ema vaginaalsele ja
    fekaalsele mikrobiootale (laktobatsillid ja bifidobakterid), keisrilõikega vastsündinute
    puhul pärinevad esimesed mikroobid aga ema nahalt ja haigla keskkonnast ning  laste mikrobioota mitmekesisus on madalamVaginaalne sünnitus soodustab ka erinevate tsütokiinide tootmist, mis mõjutavad vastsündinu immuunsuse arengut. Keisrilõikega lastel on täheldatud kõrgemat riski immuunhäirete, nagu allergiline nohu, astma ja tsöliaakia, tekkeks. Teadustöödega on tuvastatud, et isegi seitsmeaastasena erineb keisrilõikega sündinud laste mikrobioota vaginaalselt sündinud laste omast, seega keisri teel sündivate laste seedimine vajab esimestel eluaastatel kindlasti tuge piimhappebakterite näol. Pilootuuringus, kus ema vaginaalne kooslus kanti üle keisrilõikega sündinud vastsündinutele, sarnanes mikrobioom vaginaalselt sündinud imikute omaga juba 1-kuuselt. Mistõttu lahendus sellele oleks vaginaalne külv ehk tupekanali bakteriaalne külv vastsündinule, kuid Eesti haiglates seda kahjuks veel ei tehta.

Allikas: https://www.nutriciaresearch.com/the-infants-gut-a-centre-of-immunity/

 

Bacillus subtilis – võimas immuunsuse salarelv

Arvukad teadusuuringud on tõestanud, et inimese tervislik seisund sõltub väga suures osas soole
mikrobiootast, mistõttu on selle tasakaalus hoidmine hea tervise tagamiseks ülioluline. Soole
mikrobioomi aitavad tasakaalustada probiootikumid. Kuni tänaseni on probiootikumidena peamiselt käsitletud piimhappebaktereid, kuid aina rohkem on hakanud tuntust koguma ka teised bakterid, nt Bacillus´ed. Viimaste silmapaistvaim esindaja on B.subtilis, kelle potentsiaali probiootikumina on viimastel aastakümnetel laialdaselt uuritud. Lisaks kasulike ja kahjulike bakterite tasakaalu mõjutamisele, omistab B.subtilis positiivset efekti inimese tervisele veel mitmel muul moel:

  • Tootes antimikroobseid aineid (antibiootikumid ja ensüümid), mis on otseselt haigustekitajaid hävitava toimega.
  • Tootes ensüüme, mis aitavad kaasa seedesüsteemi tööle.
  • Stimuleerides immuunsüsteemi haigustekitajatega võitlema.
  • Parandades soole barjääri füüsilist seisundit, tõkestades seeläbi patogeenide pääsu vereringesse.
  • Mõjutades põletikku tekitavate ja põletikuvastaste ainete tasakaalu.
  • Arvukad teaduslikud ja kliinilised uuringud on näidanud, et B.subtilis on väga mitmekülgne ja
    atraktiivne probiootikum, kellest võib abi olla paljude erinevate tervisehädade puhul:
  • Leevendades põletikulise soolehaiguse sümptomeid.
  • Inhibeeribdes Helicobacter pylori kasvu ning parandab H.pylori raviks kasutatavate tavaravimite
    toimet ja vähendab nende kõrvalmõjusid.
  • Tõstes vanematel inimestel immuunsust, vähendades haigestumist hingamisteede ja seedesüsteemi nakkustesse.
  • Vähendades antibiootikumidega seotud kõhulahtisust ja teisi antibiootikumide kasutamisega
    seotud kõrvalmõjusid.
  • Olles efektiivne ägedate seedetrakti infektsioonide puhul, sh Salmonella.
  • Olles efektiivne kroonilise kõhulahtisuse puhul.
  • Olles viirusevastase toimega.
  • Olles mükoplasma vastase toimega.
  • Toetades regulaarset sooletegevust, leevendades kõhukinnisust.
  • Aidates ka atoopilise dermatiidi, ülekaalu ja diabeedi puhul.

B.subtilis´e ohutust ja mittepatogeensust on kinnitatud mitmete uuringutega ning B.subtilis on
tunnustatud ohutuks ka FDA poolt. B.subtilis´e multifunktsionaalsus ja korduvalt tõestatud
efektiivsus näitavad, et B.subtilis´el on potentsiaali tõusta ohutuks, efektiivseks ja soodsaks alternatiiviks antibiootikumide jt ravimite kasutamisele erinevate haigusseisundite puhul.

Probiootikumide teemal valitseb laialdaselt siiski valearusaamad ja ignorantsus. Kahjuks ei anta meditsiinikoolides arstidele piisavalt teadmisi inimese mikrobioomi ja probiootikumide kasutamise kohta, mistõttu nende kasutamine meditsiinis on ebapiisav.

merilin-taimre-paljas-porgand-blogi-menstruatsioon-päevad-krambid-kõhuvalud-endometrioos-soolestik-tervis-bacillus-subtilis-immuunsus-viirused-immuunsüsteem

Mina kasutan viiruslikel aegadel profülaktika mõttes ning haigustekitajatega kokkupuutel Biolatte Subtilist, mis sisaldab lisaks B.subtilis´ele tsink pikolinaati (kõrgeima imanduvusega tsingivorm), mis toetab rasvhappe ainevahetust, pH tasakaalu ning immuunsüsteemi tavapäraseid toiminguid. Ärge unustage, et koodiga “paljasporgand” on kõik tooted haerm.ee lehel -15%!

 

Ettevaatust: libatooted!

Elusate bakterite tootmine vajab ekspertiisi ja tugevat kvaliteedi kontrolli kogu protsessi jooksul. Ainult üksikud firmad maailmas omavad teadmisi ja tööstuslikku võimet toota baktereid viisil, mis tagab, et toote etiketil toodu vastab tegelikkusele: puhas, elus, stabiilne, terviklik bakteripreparaat. Kvaliteedi tagamiseks on äärmiselt oluline, et toote etiketil välja toodud elus rakkude arv vastaks tegelikkusele. Uuringud on aga näidanud, et paljud kommertsiaalsed tooted sisaldavad raporteeritust oluliselt vähem elus rakke. Turg on täiesti reguleerimata ja iganädalaselt sünnib maailmas uus probiootikume müüv firma, kes on kopeerinud algset probiootikumide retsepti ning seda oma äranägemise järgi piisavalt palju muutnud, et anda elu “uuele võimekale” tootele.

 

Olen seda ka varem kirjutanud, kuid kordame üle, kuidas valida probiootikume:

  1. Toote sildil peaks olema täpselt ära toodud kasutatud organismid tüve tasemel, sest sama bakteriliigi erinevad tüved võivad käituda erinevalt, mistõttu teatud kliinilise uuringu tulemused on omistatavad ainult konkreetsele kasutatud tüvele.
  2. On leitud, et probiootikumid, mis sisaldavad erinevaid bakteritüvesid ja bakteriliike on efektiivsemad kui üht tüve sisaldavad, seega ära vali üht tüve sisaldavat bakteripreparaati. Mitmetüvelised probiootikumid võivad sooles tekitada nišši, mis võimaldab ka soolde jõudmise teekonnal kahjustada saanud bakteritel paremini koloniseeruda.
  3. Samas on äärmiselt oluline, et tüvesid poleks liiga palju, et valitud tüvede vahel valitseks sümbioos ja et nad üksteist ei inhibeeriks. Tüvede arv võiks mitte ületada 6! Mõni topib neid turundustrikina kapslisse lausa 16 tükki!
  4. Kindlasti jälgi, et tegemist oleks ka inimspetsiifiliste bakteritega, kuna teadlased on arvamusel, et inimpäritolu tüved elavad liikumise läbi mao paremini üle ja suudavad soolestikus koloniseeruda.
  5. Ideaalis peaks etiketil toodud organismide arv vastama aegumistähtaja omale (mitte sellele ajahetkele, kui bakterid on kapslisse pandud) ja kasutama peaks tüvesid, mis on leitud selles doosis antud peremehel (ehk siis Sulle ka aegusmistähtajal) efektiivsed olema. Probiootikumide doosid on tavaliselt standardiseeritud elavate bakterite arvule mahuühiku kohta: ühele elus bakterile vastab üks kolooniat moodustav ühik (cfu). Kui palju on piisav doos probiootikume, ei ole konkreetselt defineeritud, kuid rusikareegliks on, et probiootikume kasutatakse minimaalselt doosis 109 cfu.
  6. Bakterite eraldamiseks kultuurvedelikust kasutatakse tsentrifuugimist või filtreerimist. Filtreerimine on rakke säästvam. Tsentrifugaaljõu tulemusel võivad rakkude seinad rebeneda ja rakud kahjustuda või hukkuda. Tihti saab kahjustatud ka bakteriraku pind, mis mõjutab selle kleepumist pindadele. Paljud tootjad kasutavad aga tsenrifugaalmeetodit, sest see odavam ja ajaefektiivsem. Uuri, kuidas tootja baktereid eraldab.
  7. Bakterite säilitamisel tuleb toote paremaks säilimiseks tagada niiskustase 0%. Teadustöödega on lubatud maksimaalne niiskustase 2,8-5,6%.
  8. Teadustööd näitavad, et ka hapniku tase probiootikumide pakendis peab olema nii madal kui võimalik, kuna hapnik võib olla osadele rakkudele toksiline, teatud bakterid võivad hapniku olemasolul toota toksilisi peroksiide ja ainete oksüdeerumisel tekkivad vabad radikaalid on bakterirakkudele toksilised. Kõik see kinnitab Yves Delatte 80ndatel tehtud avastust, et pikaajalise fermentatsiooni käigus tekivad söötmemassi toksiinid ning muuhulgas metaboliseerub kõik – järele jääb vaid hape, ei ühtegi bakterit. Samas on turul probiootikumide tootjaid, kes lubavad aastate pikkust fermentatsiooni oma probiootikumidele justkui lisaväärtust, kuid tekib küsimus, kas asi pole mitte vastupidi? Ei teagi, mida arvata.

Rohkem infot, kuidas reguleerimata bakteriturul pettuseid läbi viiakse, loe siit:
https://haerm.ee/artiklid/probiootikumid-imerohi-voi-pettus?fbclid=IwAR1PfMyiPO-P1YpWnJWp1seNK9bz1-9wVBEGKNG9YGDasXxYPV8KUa-8xJo

 

Maskide dilemma

Tahan panna kõigile südamele enne, kui pimesi kannate maski lootuses hoiduda nii viirustest… Keskmiselt ei ole maskid piisavalt tihedad, et takistada nii väikeseid osakesi nagu viirused. Koroonaviiruse osakeste läbimõõt on 0,00012 mm, võrdluseks juuksekarva keskmine läbimõõt on 0,045-0,11 mm. Maski pikemalt kandes saab see hingeõhu niiskuse tulemusel niiskeks, mis loob ideaalse pinnase kõiksuguste seeneliste, bakterite ja viiruste vohamiseks. Te võite küll arvata, et kaitsete end ühe viiruse eest, kuid tegelikult tõmbate ligi palju teisi ning seate lõppkokkuvõttes ikkagi oma tervise ohtu. Sellest on juttu teinud paljud teadlased, kes seavad küsimärgi alla üldsusele seatud soovitused ja ettekirjutised, et rõhuda just nende eesmärgipärasusele, mis tihtipeale on loogiliselt ebapädev.

Et hoiduda viirustest oma immuunsüsteemi tugevdades ja mitte jäädes lootma koroonapisikust hoidumisele, siis olen andnud kõik soovitused, mis kindlustavad Sulle tugeva immuunsüsteemi! Kui kardad haigestumist elu hinnaga, siis koli maale värske õhu kätte. Kui oled haige või nakatunud, püsi kodus, hoidu kontaktist ning turguta oma tervist.

 

Kuidas on sündinud usaldusväärsed Biolatte tooted?

Biolatte OY (Soome firma) on piimhappebaktereid uurinud pikki aastaid. 1983-dal aastal Prantsuse päritolu teadlane Yves Delatte (Biolatte OY asutaja) eestvedamisel hakati loomadele andma piimhappebaktereid sisaldavat toitu. Viis aastat kestnud tähelepanuväärsete uurimistulemuste põhjal leidis Yves Delatte esimesena, et kuni 70% vastupanuvõimest peitub soolestikus.

1986. aastal alustas ta piimhappebakterite kasutamist uurima inimestel. Aastate jooksul mõistis ta, et piimatööstuse bakterid ei sobi hästi inimeste soolestiku flooraga ning nende kinnitumine epiteelrakkudele ei ole eriti tõhus. Ta hakkas uurima ka muid baktereid ja leidis inimestele paremini sobivad bakteritüved ehk siis inimspetsiifilised bakteritüved. Nende bakterite rakuseinte geneetika võimaldas bakteritel loomulikul moel inimese limaskestale kinnituda.

Biolatte OY ei lisa oma toodetesse vitamiine, inuliini ja muid koostisaineid, sest need ei anna bakterittootele lisaväärtust. Nende lisamisel saadakse lihtsalt palju odavam toode ja ka suurem kasum, sest bakterite arv väheneb muude koostisainete arvelt (nagu seda teeb nii mõnigi Eestis müüdav probiootikumide firma rõhutades just lisaainete “olulisusele”, mis on BS müügiargument). Bakterisegud, kuhu on lisatud mineraale, vitamiine ja inuliini, ei ole tõhusad, sest reaalsuses ei püsi koostisosad seedesüsteemis koos ning väidetud ühistoimimist (sünergiat) ei toimu. Lisaained tunduvad etiketil veenvad, kuid toote mõju on marginaalne, hoolimata sellest, et in vitro tulemused on head. In vitro (katseklaasis) on kaugel in vivo (kehas/organismis) reaalsusest. Arvesse ei võeta kehatemperatuuri, ainevahetust, pH-d, geene ja biorütme, seega kui testitulemused on paljulubavad ei vasta nad siiski reaalsusele.

Biolatte on oma toodetesse jätnud vaid toimivad ja uuritud bakterid. Nad eemaldasid toodetest kõik süsivesikud, kuna 99,9%-l inimestel on süsivesikud soolestikus olemas. See arengusamm vähendas ka kasutajate allergilisi reaktsioone ning väetisejääke ja niiskust toorainetes. Lisaks paranes toote säilivus ning oli võimalik bakterite hulka tõsta. Pidage meeles, et piimhappebaktereid tuleb alati võtta tühja kõhuga, et vältida bakterite viivitust (toiduga jäämist makku ning hilisemat heitlust sooleseina ruumi eest). Parima tulemuse saavutamiseks peavad elavad ja taasaktiveerunud bakterid jõudma soolestikku nii kiiresti kui võimalik.

Alates 2002. aastast kasutatakse toodetes vaid puhtaid inimspetsiifilisi bakteritüvesid, mille eraldamine (filtreerimismeetodil) ja kasvatamine toimub koostöös maailma juhtivate bioloogide ja tippklassi biotehnoloogia abil. Kuna inimestele sobivad bakteritüved on spetsiifilised ja mesofiilsed (kasvavad 37 kraadi juures), sobivad nende rakuseinad inimese limaskestadega ning nende efektiivsus on võrreldamatu. Inimspetsiifilised bakterid suudavad läbida ka nn maohappe barjääri, sest nad on happele ja sapile vastupidavad. Poelettidelt võib leida ka nn happekindlate kapslitega bakteritooteid, mis aga võivad põhjustada tarbetut fermentatsiooni protsessi soolestikus.

Biolatte tooteid on kopeeritud korduvalt ning mõningate muudatustega loodud uued “probiootikumide firmad”, mille tooted ei ole läbi viidud muudatuste tõttu enam sama stabiilsed, efektiivsed, eluvõimelised jne. Seda on tõestanud mitmed katsed ja laboriuuringud. Ma ei hakka tooma välja neid ettevõtteid, kuid nad on Eesti turul väga laialdaselt müügil ning kasutavad ka tänase päevani ära Biolatte mainet, kasutades ära nende nime ja usaldusväärsust enda turunduses ja kodulehel. Palun uurige enne probiootikumide firma tausta, kui neid oma tervise eest hoolitsema usaldate!

Olen Yves’iga ka otseses suhtluses ning tegemist on tõeliselt vinge vanema härraga, kes tahab maailma muuta ja tervendada. Ta teadmiste ja kogemuste pagas on metsikult lai ning ta on inimkonnale juba nii palju andnud. Küll aga on kahju, et nii mõnigi on tema heatahtlikkust ära kasutanud ning tema arvelt miljoneid teeninud. Mu suur soov on teda blogis intervjueerida, et jagada teile täiesti teistmoodi mõtteviisi valitsevast meditsiinitööstusest ning panna teid küsitlema kõike, mida teile elu jooksul pähe on määritud. Kuid sellest juba tulevikus!

Et tervist tõeliselt bakteritega turgutada, on kõik tooted haerm.ee lehel -15% koodiga “paljasporgand”! Lisaks on käimas Instagramis ka auhinnamäng, kus annan ära koostöös Härmiga 1 komplekti Original (110 kapslit), Boulardii (110 kapslit) ja Subtilis (60 kapslit) ning loomulikult vajadusel tasuta nõustamise minu soolestiku tervise kogemusnõustaja Küllike Põlmaga ehk auhinna koguhinnaga kuni 160 eurot.

Kasutatud materjalid:

16 Kommentaari

  1. Merili ütleb:

    Väga põhjalik ja hästi kirjutatud artikkel, aitäh!

    • Paljas Porgand ütleb:

      Nii tore kuulda. Panin nii palju aega sellesse ja kartsin, et äkki liiga põhjalik ja inimesi ei huvita. Et soovitakse pigem kõmu, klatši ja nalja 🙈

  2. Aitäh ütleb:

    Väga põhjalik ja asjalik postitus, aitäh!

  3. TARMO ütleb:

    Merilin, mis sa arvad kui pikalt tuleks probiootikume võtta. Kas neid võib võtta ka nt 6 kuud järjest? Kas need teevad nö meie enda immuunsuse laisaks või vastupidi toetavad seda? Aitäh vastuste eest.

    • Paljas Porgand ütleb:

      Iseenesest tarbmise aega piiratud ei ole- seda võib võtta ka 6 kuud ja teatud haiguste ning ravimite võtmise ajal ka pikemalt. Kui on eesmärk toetada immuunsust, siis ideaalis on kuuri pikkuseks 1-2 kuud. Piimhappebakterid toetavad, mitte ei pärsi meie loomulikku immuunsust.

  4. Katrin ütleb:

    Aitäh Sulle taas põhjaliku postituse eest.

    Mind pani see postitus mõtlema seda, et nii lihtne on ostjaid eksitada, sest kes meist teab mis selles infovoolus on õige ja vale. Ehe tõestus, et ostjaid saab ära lollitada igas valdkonnas sh ka toidulisandite omas.

    • Paljas Porgand ütleb:

      Mida enam ma (ükskõik mis vallas) uurin, seda enam ma pettun ühiskonnas. Nii palju vale, petmist ja ahnust on ümberringi. Üks suurimaid valesid on veel toidu- ja kosmeetikatööstus :(

      Aitäh!

  5. E ütleb:

    Ütlesid et piimhappebaktereid tuleb tühjale kõhule alati võtta aga Biolattes kirjas igal pool et söögi ajal,tekitab segadust…

    • Paljas Porgand ütleb:

      Hei, Biolattes kirjas:
      “Kapslite manustamine: kuni 3 kapslit päevas koos veega, ½ tundi enne või pärast söömist, mitte söögiga koos.”

      Kust info võtsid? :)

      • E ütleb:

        Biolatte Substilise kohta “Preventatiivne doos 1-2 kapslit päevas koos veega, söömise ajal.”- haerm.ee lehel ja pakendiL. Või siis jah, öeldakse, et pärast söömist, kuid sa ütlesid et alati tühjale kõhule. Haerm.ee lehelt ja pakendil Biolatte Ladyzymil ka kirjas “1 kapsel päevas veega või vastavalt apteekri või arsti soovitusele. Võtta söögikorra ajal või vahetult pärast söömist.”

        • Paljas Porgand ütleb:

          Blogis oli kirjas: “Kuni tänaseni on probiootikumidena peamiselt käsitletud piimhappebaktereid, kuid aina rohkem on hakanud tuntust koguma ka teised bakterid, nt Bacillus´ed. Viimaste silmapaistvaim esindaja on B.subtilis” ehk siis Subtilis ei ole piimhappebakter, vaid Bacillus. Seda ei tule võtta tühjale kõhule, sest ta saab hakkama igas tingimuses. Võib võtta nii tühjale kõhule kui ka söögiga.

          Ajasid Bacilluse (Biolatte Subtilis) ja piimhappebakterid (Biolatte Original) segi.

  6. Tänulikus ütleb:

    Aitäh sulle imelise ja põhjaliku informatsiooni eest!

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga