Soolestiku tervise tähtsusest

dr-ohhira-probiootikum-kollageen-soolestik-tervis-ilu-tähtsus-akne-psoriaas-ülekaalulisus-vererõhk-haigus-tervenemine-tervis-paljas-porgand-merilin-taimre-blogi

Ma imestan, et ma pole seni kirjutanud seedekulgla tervisest ja selle tähtsusest üldisele keha tervisele. Kogu organismi hea enesetunne mistahes vanuses sõltub olulisel määral soolestiku õigest tööst. Soolestiku mikrofloora määrab suuresti meie üldise heaolu ning mängib olulist rolli ka hormoonide tasakaalu juures. Kuidas need omavahel seotud on? Vaatame lähemalt!

Mis toimub soolestikus?

dr-ohhira-probiootikum-kollageen-soolestik-tervis-ilu-tähtsus-akne-psoriaas-ülekaalulisus-vererõhk-haigus-tervenemine-tervis-paljas-porgand-merilin-taimre-blogi

Inimese soolestik on koduks mikroorganismide äärmiselt keerulisele ökosüsteemile, mille kõiki funktsioone inimene veel ei ole suutnud avastadagi. Soolestiku mikrofloora – 100,000 miljardit organismi – hõlmab koguni 95% rakkude koguarvust inimkehas! Ja huvitav fakt – ühes grammis väljaheites on rohkem baktereid kui maal inimesi! Seega räägime me väga olulisest ökosüsteemist.

Soolestiku mikrofloora mõju kehale

dr-ohhira-probiootikum-kollageen-soolestik-tervis-ilu-tähtsus-akne-psoriaas-ülekaalulisus-vererõhk-haigus-tervenemine-tervis-paljas-porgand-merilin-taimre-blogi

Soolestiku mikrofloora võib kaaluda kokku kuni 2 kg, millest ⅓ on meil kõigil sama, kuid ülejäänu individuaalne, mistõttu on meil kõigil erinevad talumatused ja toidud, mis vastupidi meile hoopis sobivad. Soolestiku mikrofloora:

  • toetab toidu seedimist
  • toodab antibiootilisi aineid
  • toetab sooleseina terviklikkust
  • on põletikuvastane
  • stimuleerib ja tasakaalustab immuunsüsteemi
  • toetab kolesterooli lagundamist
  • sünteesib B-vitamiine, K-vitamiini ja lühikese ahelaga rasvhappeid
  • töötleb ümber aminohappeid

Mõju kehakaalule

Kehakaalu regulatsioon on keeruline, hõlmates geneetilisi ja keskkonnaga seotud tegureid. Kuigi on tõsi, et kehakaalu reguleerimiseks ei tohi manustavate kalorite hulk ületada kulutatud energiat, siis mängib tegelikkuses olulist rolli ka söödud toiduainete omastatavus. Soolestiku mikrofloora võib seda muuta, mis tähendab, et nende kaloriline väärtus meie jaoks muutub. Põhimõtteliselt on see seletus meie “kiirele/aeglasele ainevahetusele”, kus sama kaloraaži juures toitudes, mõjutab see organisme erinevalt. Muidugi on mängus veel lisaks geneetika ja palju muud, kuid üks põhjuseid peitub meie soolestikus.

dr-ohhira-probiootikum-kollageen-soolestik-tervis-ilu-tähtsus-akne-psoriaas-ülekaalulisus-vererõhk-haigus-tervenemine-tervis-paljas-porgand-merilin-taimre-blogi

Toiduga saadud bakteriaalsed põletikuained raskendavad me soolebakterite tööd ning avaldavad mõju kilpnäärmele. Selle tulemusena valmistatakse vähem kilpnäärmehormoone ning rasvapõletus muutub aeglasemaks.

Mõju nahale

dr-ohhira-probiootikum-kollageen-soolestik-tervis-ilu-tähtsus-akne-psoriaas-ülekaalulisus-vererõhk-haigus-tervenemine-tervis-paljas-porgand-merilin-taimre-blogi

Soolestiku mikrofloora tasakaalutusel on leitud tugev seos erinevate nahaprobleemidega nagu akne ja psoriaas.

Mõju vererõhule

dr-ohhira-probiootikum-kollageen-soolestik-tervis-ilu-tähtsus-akne-psoriaas-ülekaalulisus-vererõhk-haigus-tervenemine-tervis-paljas-porgand-merilin-taimre-blogi

Soolebakterid aitavad toitu metaboliseerida, mille käigus toodetakse lühikese ahelaga rasvhappeid, mille siis veri kannab omakorda organitesse k.a neerudesse energia saamiseks laiali. Neerude sees ja väljaspoolt asuvatelt rakkudelt on leitud just nende samade soolebakterite poolt toodetud lühikese ahelaga rasvhapete retseptoreid, mis tähendab, et need mõjutavad seda, kas neerud tõstavad või langetavad vererõhku.

Soolestiku bakterid pideva rünnaku all

Meie soolestiku mikrofloora oleneb suures osas toitumisest ja elustiilist. Keskmine lääne tüüpi dieet hävitab kasulikke baktereid ning võimaldab soolestikus vohada halbade bakterite ja pärmseene kooslusel. Antibiootikumid hävitavad head soolestikubakterid – kui neid tõesti väga vaja võtta on, siis ei tohiks seda mitte kunagi teha ilma probiootikume kõrvale tarbimata. Tavapäraselt kasvatatud lihaloomadele on rutiinselt antud antibiootikume, mistõttu toob nende liha söömine kehasse omakorda veel pidevalt väikeses koguses antibiootikume. Suhkrurikkad ja töödeldud toidud toetavad eelkõige nn „halbu“ baktereid soolestikus, mis võtavad „headel“ bakteritel eluruumi ja toidu eest. Lisaks hävitab soolestikubaktereid veel tihe kokkupuude kloori- või fluoriidisisaldusega veega, antibakteriaalsete seepide ja muu kodukeemiaga ning põllumajanduskemikaalidega.

Kuidas soolestiku mikrofloorat parandada?

Umbes 80% meie immuunsüsteemist oleneb soolestiku mikrofloorast. Seega on selle tasakaalu säilitamine oluline igasuguste haiguste puhul, alates külmetusest kuni vähini. Õnneks on see meie kätes, tehes teadlikke otsuseid:

  • väldi enda toidus tugevalt töödeldud ja rafineeritud toiduaineid
  • söö traditsionaalset fermenteeritud ja hapendatud tooteid, mis ei oleks pastöriseeritud. Headeks valikuteks on lassi (India jogurtijook), hapendatud orgaaniline piimatoode nagu keefir, natto (hapendatud sojaoad) ja erinevad hapendatud köögiviljad.
  • kui võimalik, väldi antibiootikume, kloori või fluoriidiga vett, antibakteriaalset seepi, loomseid tooteid (kuna neile võidakse sööta antibiootikume või GM-teravilja) ja põllumajanduslikke kemikaale (eelistada tasub mahepõllunduse tooteid).
  • võta lisaks kvaliteetset probiootikumi toidulisandit.

Probiootikumid

Kui tervisliku soolestiku floora on funktsionaalselt hädavajalik, ning selle mõju tervisele on meile teada, siis võib järeldada, et õiget liiki bakterite manustamine lisandina võib olla kasulik. Neid baktereid kutsutakse probiootikumideks, ning Maailma Terviseorganisatsiooni WHO definitsiooni kohaselt on need “elusorganismid, mis adekvaatsetes kogustes manustatuna toovad kasu peremeesorganismi tervisele”. Lisaks toodavad probiootikumid aineid, mida kutsutakse bakteriotsiinideks.

Bakteriotsiinid käituvad kui looduslikud antibiootikumid tappes soovimatuid mikroorganisme (seeni , nt pärmseent), viiruseid, parasiite ja baktereid. Lähtudes aga bakterite erinevusest ja paljudest teguritest, mis võivad nende elujõulisust mõjutada, ei ole kõik probiootilised tooted võrdväärsed ning ausalt öeldes on lausa väljakutseks leida need, mis on tõesti efektiivsed.

Toitumisnõustamisel soovitan tihtipeale võtta seedeprobleemide korral lisaks probiootikume. Kui küsitakse aga milliseid, siis olen kimbatusse jäänud. Ise olen mikrofloora taastamiseks kasutanud kunagi elusbaktereid, mis hapendasid mul külmkapis üleöö piima ja hommikul sain juua täitsa koduvalminud keefiri. Küll aga oli nende bakteritega korralikult tegemist ja laktoosi ma väga enam ei kannata.

Seejärel proovisin ma igasugu apteegiriiulitel müüdavaid probiootikume, kuid tõenäosus, et sealt ühtegi elusbakterit enam alles on, on minimaalne. Ja nii, kena paar aastat hiljem, sattusin ma dr. Ohhira toidulisanditeni. Dr. Ohhira probiootikumid on, erinevalt teistest riiulitoodetest, 21. sajandi kõrgtehnoloogia. Nende toode koosneb nii pre- kui ka probiootikumidest ja sisaldab endas kaheteistkümne sõbraliku bakteri tüve (looduslikult esinevad prebiootilised toitained on tähtsad soolestiku heaolule), nelja orgaanilist hapet (aitavad luua jämesooles õige pH taseme) ja palju olulisi mikrotoitaineid (vitamiine, mineraalaineid ja aminohappeid).

dr-ohhira-probiootikum-kollageen-soolestik-tervis-ilu-tähtsus-akne-psoriaas-ülekaalulisus-vererõhk-haigus-tervenemine-tervis-paljas-porgand-merilin-taimre-blogi

Dr. Ohhira probiootikumid on tehtud erinevatest köögi-ja puuviljadest, vetikatest, juurikatest, seentest ja ravimtaimedest, mis on käsitsi kogutud Jaapani mägedest ning merest. Koostisosad on kokku segatud järgides iidseid Jaapani traditsioone ja kääritatud looduslikul meetodil, erinevalt teistest laboratoorsel viisil kasvatatud bakteritest. Dr. Ohhira probiootikum:

  • normaliseerib seedetrakti mikrofloorat tänu selles sisalduvatele piimhappebakteritele;
  • leevendab kõrvetisi ning puhitisi;
  • tasakaalustab seedetrakti optimaalse pH taseme;
  • pärsib haigusi tekitavate bakterite kasvu;
  • stimuleerib ja tugevdab immuunsüsteemi ja organismi vastupanuvõimet;
  • tugevdab keha võimet omandada toitaineid;
  • sisaldab erinevaid B-grupi vitamiine, antioksüdante, mineraale, aminohappeid, ensüüme ja prebiootikume;
  • sisaldab ainulaadset elavkultuuri
  • koosneb 92-st erinevast orgaanilisest looduslikust toorainest (puuviljad, juurviljad, ravimtaimed, seened, merevetikad);

Ise olen võtnud dr. Ohhira probiootikume nüüdseks juba mitu kuud ja ma ei tea, kas asi on minu toitumises või on tõesti aidanud kaasa ka probiootikumid, aga mitte ükski haigus mind gripihooajal ei tabanud, kuigi olen palju olnud haigete seltsis.

See ei sisalda kunstlikke lisaaineid, kemikaale, säilitusaineid, värvaineid, maitseaineid, keemilisi väetisi, pestitsiide või herbitsiide, on GMO-, piima- ja gluteenivaba ning sobilik ka veganitele. Toode on müügil laialdaselt üle Eesti kliinikutes, tervisepoodides, ilusalongides ja apteekides. Kogu nimekirja vaata SIIT!

Kollageen

Kollageen on inimorganismi kõige tähtsam valk, moodustades 30% kõikidest valkudest ning  70% naha valkude massist. Kollageen on meile ühtlasi nii rakkude ehitusmaterjaliks kui “liimiks”, mis tagab kudede ja organite  tugevust, prinkust ja elastsust. Peale selle, vastutab ta rakkude ja organite ning rakkude ja peaaju vaheliste informatiivsete sidemete eest ehk teisisõnu osaleb organismi kõigis eluliselt tähtsates protsessides.

Laste ja noorte inimeste organismis uuenevad kollageeni kiud pidevalt. Kuid umbes 25-aastast alates  hakkab inimese organism igaaastaselt kaotama u 1,5% naturaalset kollageeni. Juba 45-aastasena on me organismis 30%-line kollageenikadu, mille tulemusel hakkab organism vananema ning tema funktsioonid hääbuvad. Niipea kui organism kaotab võimet kollageeni produtseerimiseks, kajastub see eesotsas naha seisundis. Nii tekivad kortsud, venitusarmid, nahk muutub kuivaks ning nahal ilmneb elujõu üldine langus.

dr-ohhira-probiootikum-kollageen-soolestik-tervis-ilu-tähtsus-akne-psoriaas-ülekaalulisus-vererõhk-haigus-tervenemine-tervis-paljas-porgand-merilin-taimre-blogi

Alustasin dr. Ohhira kollageenijookide kuuri. Erinevalt tavapärasest kollegeenijoogist, sisaldab see lisaks probiootikume, hüaluroonhapet, elastiini, keramiidi, C-vitamiini, Q10-t ja mesilasema piima. Üks kuur näeb ette 2 pakendit (10 pudelit). Ühes pakendis 5 pudelit. Täiskasvanutel võtta üks pudel (20 ml) päevas esimese 5 päeva jooksul, seejärel üks pudel iga kolme päeva tagant. Soovituslik tarbida enne magamaminekut, kuna keha uuendus protsessid toimuvad põhiliselt öösiti. Ühe kuuri kestvus on 20 päeva. Soovitatav on 3-4 kuuri aastas. Parima efekti saavutamiseks on hea antud toode kombineerida Dr. Ohhira probiootikumidega paralleelselt. Ma olen absoluutselt hooked selle maitsest ja millegipärast on kollageeni võtmise järgselt unenäod palju kirkamad, hehe!

Tervenemiskriis

Kõik looduslikud keha toetavad raviviisid, olgu need siis tervislikud menüümuutused, taimsed toidulisandid, detoxid, vaimsed praktikad või muud, toetavad keha isetervenemisvõimet. Iga meie rakk on võimeline isetervenema kui kõrvaldada tema funktsioneerimist takistavad asjaolud (toksiinid, patogeenid, toitainete tasakaalutus, madal rakuenergia). Selleks, et rakkude elu oleks mugav, on kehas erinevad rakkude tööd toetavad süsteemid (veresoonkond viib rakkudesse toitaineid ja hapnikku, lümfisüsteem viib toksiinid kehast välja, immuunsüsteem võitleb haigustekitajatega jne.). Ravimid tavaliselt pärsivad või soodustavad mõnd biokeemilist protsessi kunstlikult (valuvaigisti võtab valu, kuid valu põhjust ei kõrvalda, põletikuvastased ravimid kõrvaldavad põletiku, kuid põletiku põhjusega ei tegele). Looduslikud keha toetavad raviviisid aga tegelevad probleemide juurpõhjuste kõrvaldamisega ning seega loovad kehas harmooniat, et kõik protsessid saaksid toimida loomulikult ja takistusteta, nii nagu algselt loodud.

Isetervenemise protsessi käigus tekib sageli selline ebameeldiv reaktsioon nagu „tervenemiskriis“, mis võib väljenduda sümptomites nagu nohu, väsimus, nahalööve, külmetuslaadsed sümptomid, varasemate haiguslike sümptomite taasilmnemine (õigesti välja ravimata põletikud, haigused) jne. Erinevalt haiguslikust kriisist (haigusest), on tervenemiskriis märk tervise paranemisest ning kestab tavaliselt lühikest aega – mõnest tunnist mõne päevani.

Tavaliselt toimub tervenemine:

  • suunaga seest välja – loomuliku tervenemise käigus hakkavad probleemid järjest väljapoole tulema.
  • ülevalt alla – tavaliselt annab tervenemiskriis esmalt märku endast peavaluna, väsimusena, külmetushaiguste sümptomitena jne.
  • vastupidises järjekorras sümptomite tekkele – loomuliku tervenemise käigus hakkab keha järjest lahendama vanu, poolikult lahendatud probleeme vastupidises järjekorras nende tekkele, kuni jõuab näiteks lapsepõlves täielikult lahendamata jäänud bronhiidini või põiepõletikuni, seljavaludeni.

Tervenemiskriisi jälgides ja lahti mõtestades saab palju infot iseenda, enda keha, terviseprobleemide ja emotsionaalsete reaktsioonide kohta. Seetõttu ei ole mõistlik tervenemiskriisi sümptomeid medikamentidega maha suruda, vaid tuleks jätkata keha puhastamisega, järgida tervislikku elustiili ning aidata probleemidel pinnale ujuda neid toetades loodusravi vahenditega (erinevad looduslikud teed, toormahlad, hea kvaliteediga vesi, kompressid, loputused jne.).

Ka minul esines tervenemiskriis… esineb veel. Mul tekkis tohutu väsimus (vaevlesin kunagi unehäirete käes), mul tekkisid põletikulised punnid nii näole (kannatasin akne käes) kui ka vähemal määral seljale (kunagi ammu olin mures seljal ilmnevate punnidega). Lisaks olen ma tundnud justkui oleks mul palavik – pea on kuum, külmavärinad ja nõrk on olla – kuid kraadiklaas seda ei tunnista. Samal ajal läbin ma ka teatoxi, millest räägime lähemalt juba tulevas postituses, toitun vääääga tervislikult (kes mu Instagrami storyt jälgivad) ning olen füüsiliselt väga aktiivne.

Kuidas on lood sinu soolestiku tervisega? Mis lisandeid oled sina kasutanud? Soovin kuulda sinu lugu!

41 Kommentaari

  1. Eda ütleb:

    Mul on diagnoositud krooniline autoimmuunne kilpnäärme põletik. See võib olla mul päritud (suguvõsas on veel kilpnäärme haigusi olnud) aga ma ise usun, et ma olen ka ise paljus süüdi. Kui diagnoosi sain hakkasin pisut rohkem uurima, miks selline haigus just minule tuli ja mida ma ise saaksin oma tervenemiseks ära teha. Nüüdseks on selgeks saanud, et toitumisel on ülioluline roll. Leidsin AIP (autoimmune protocol ehk autoimuun paleo) toitumise ja tegin kuuaalise kuuri läbi. Kaotasin selle aja jooksul ligi 8 kg aga olulisim oli see, et mu kilpnäärme proovid olid selle aja jooksul nii palju paranenud, et mu igapäevast türoksiini (kilpnäärme hormoon) kogust vähendati :) Ka on selgunud, et soolestiku tervis on vägagi tõenäoliselt mul paigast ära. See teema pole mul veel päris lõpuni selgeks endale tehtud ja netist infot otsides sattusin ka teie selle blogipostituse peale. Kui AIP toitumisega alustasin, siis oli seal soovitus tarvitada mereriisi jooki (Water kefir) ja teeseene jooki ( Kombucha). Hakkas uurima mis need on sellised üldse ja miks neid niiväga tarvitada soovitatakse. Loomulikult hankisin endale ka need ja tarvitan nüüd regulaarselt mõlemat. Kirjutasin oma blogis ka neist ja mõlemad need postitused on osutunud mu blogipostitustest kõige populaarseimaks. https://kiisukeauh1.blogspot.com.ee/2016/05/mereriis-ehk-jaapani-kristallid-ehk.html ja https://kiisukeauh1.blogspot.com.ee/2016/05/kombucha-ehk-teeseenejook.html Ja tegelikult on probiootilisi toite palju, palju rohkem. Neist saab lugeda siit: https://kiisukeauh1.blogspot.com.ee/2016/06/probiootikumidest.html Katsetan ka ise värskeltvalmistatud kookospiimast kookosjogurti valmistamist aga ideaalse tulemuseni pole veel jõudnud (liiga vedel on minu arust ja võiks paksem olla). Tegelikult juba tean, kuidas ideaalset tulemust saada aga pole lihtsalt veel jõudnud seda kirja panna. Need on lihtsalt odavamad (aga usun, et mitte sugugi kehvemad) alternatiivid oma soolestiku heaolu eest hoolitseda. Kindlasti on need dr. Ohhira tooted väga, väga kvaliteetsed. Aga olgem ausad, hind on ka ikka päris korralik. Muidugi on tervis hindamatu ja kvaliteet maksabki aga … Aa, muide. Ka kollageeni tarvitan. Tellisin iHerbist täpselt selle toote, mis AIP toitumises soovitatud oli. See on muidugi nüüd puhas kollageen. Ilma Q10 ja muudeheade asjadeta. Aga ma usun, et parem see, kui üldse midagi :D https://kiisukeauh1.blogspot.com.ee/2016/11/collagen-hydrolysate-ehk-kuidas-ma-oma.html
    Ma ikka aegajalt piilun teie blogi. Mulle meeldib, et kirjutate nii paljudest huvitavatest teemadest. Ja kindlasti olete noortele suureks eeskujuks. Edu ja kordaminekuid! Jätkake sama tublilt! :)

  2. […] Eelista rohelisi banaane – rohelised banaanid on tärkliserikkad. Lausa 70- 80% kogukaalust moodustab tärklis, mis suudab eelnevalt lahustamata läbida meie peensoole. Seega on rohelise banaani tärklis klassifitseeritud kui mittelahustuv kiudaine, mis hoiab meie kõhtu kauem täis. Banaani küpsedes, saab tärklisest kiiresti lahustuv süsivesik ehk suhkur – fruktoos, sukroos ja glükoos. Rohelised banaanid sisaldavad lisaks ka pektiini, mis laguneb puuvilja küpsedes (põhjus, miks banaanid lähevad pehmeks ja üleküpsenult juba lögaseks). Rohelises banaanis leiduval tärklisel ja pektiinil on prebiootilised omadused, mis on toiduks meie soolestiku headele ehk probiootilistele bakteritele. […]

  3. E ütleb:

    Soolestiku mikrobioomi analüüsi (lisaks ka pärmseente määramise) kohta saab uurida siit: http://www.microbiome.ee/

  4. Sven ütleb:

    Tere, nagu aru olen saanud on siin erinevaid arvamusi ja arusaamasid, seega otsustasin kirjutada (olen Eestis Ohhira brändi esindaja). Natuke Biobank ettevõttest ehk Ohhira brändist, tegemist ei ole absoluutselt mitte uue brändiga, nad on olnud turul edukalt juba 30 aastat ning jõudnud nii aasia kui ameerika turul absoluutseks lemmikuks.
    Saamaks aimu sellest kes on Ohhira ning mis avastusi ta on teinud ma soovitan teil soojalt lugeda intervjuud temast mis on tõlgitud eestikeelde raamatust “boost your health with bacteria” mille leiate siit http://www.ohhira.ee/et/p/ohhiraintervjuu – lugedes läbi selle intervjuu mõistate ,et see mees teab mida teeb ja on teinud.
    Teiseks keegi mainis ,et kollageen ei imendu ning parem on kodujuustu süüa, pean kahjuks tõdema ,et nii see pole. Meil on olemas väga palju kliinilisi katseid ja uuringuid mis tõestavad selle efektiivsust, tegemist kollageeni puhul on madalamolekulaarse (hüdrolüüsitud) kollageeniga, ning sisaldab tervet kollageeni maatriksit ehk I,II ja III tüübi kollageeni.
    Probiootikumide puhul, keegi mainis ,et sisaldab suhkrut , jah nii see on, suhkur on tekkinud melassist ja oligosahhariididest mis on prebiootikum ehk toit probiootikumidele, vastupidiselt tavapärastele probiootikumidele kus on kasutatud odavat inuliini ja sünteetilisi magustajaid rääkimata maltodekstriinist, magneesium stearaadist jne lisanditest, mis kõik kahjustavad bakterite elujõudu, on siin tegemist naturaalse päritoluga ja mida ei ole eraldi lisatud vaid on 3 aastase fermenteerimise tulemusel tekkinud bakterite töö tulemusena.
    Tsiteerin dr Iiciroh Ohhira intervjuu lõiku :

    K: Mille poolest erineb see teistest probiootilistest preparaatidest nagu külmkuivatamine, tsentrifuugimine või ultrafiltreerimine?

    V: Sõbralikud bakterid kasvavad toitekeskkonnas – see on lahus, mis sisaldab kõiki bakteritele vajalikke aineid. Kui bakterid kasvavad, muudavad nad toitekeskkonna koostist. Tegemist on täiesti uue seguga, mis sisaldab kõike, mida bakterid oma edukaks elutegevuseks vajavad. Teie nimetatud töötlemismeetodid hävitavad selle uue aine ning koos sellega ka parima keskkonna, milles head bakterid suudavad ellu jääda ja tervisele kasu tuua. Lisaks nõrgendavad piimhappebaktereid stabilisaatorid, säilitusained ja pastöriseerimine. Minu väljatöötatud fermentatsiooniprotsess säilitab terviku ning ei isoleeri bakterikeskkonna eri osasid. Piimhappebakterid peavad olema elujõulised, et toimida. Samuti vajavad need orgaanilisi happeid, mikro- toitaineid ja looduslikke prebiootikume.

    K: Miks on tähtsad orgaanilised happed, mikrotoitained ja looduslikud prebiootikumid.

    V: Sest piimhappebakterid toituvad nendest. Just nagu meiegi
    vajame eluks toitu, vajavad seda ka bakterid. Meie valitud retsept, milles fermenteerimine kestab vähemalt kolm aastat, on spetsiaalselt välja töötatud sellisena, mis piimhappebaktereid võimalikult kaua elus hoiab. Prebiootikumid on probiootikumidele toiduks.
    K: See tundub olevat raske ülesanne.

    V: Jah, kuid see on ainus võimalus. Peame looduslike koostisosade ja bakteritüvede lisamisel olema hoolikad. Peame olema kannatlikud, et soovitud tulemusi saavutada.

    Lisan siia juurde veel tootja enda kodulehe lingi kust on võimalik tutvuda kõikide publikatsioonide ehk teadusuuringutega, mida neil on aastast 1987 kuni tänase päevani.
    Meie teada on ohhira probiootikum maailmas enim uurimist leidnud toode ja dr. ohhira ainuke maailmas kes on tänasepäevani suutnud 12 erinevat elusat tüve kapslisse püüda (enamus probiootilised tooted on külmkuivatatud ja tsentrifuugitud ehk pulbrina, on ka vedelal kujul mis vajavad külmutamist)

    Publikatsioonid : http://omx.co.jp/en/researches_ex/index/16

    Kui kellegil on küsimusi, või soovib lähemalt tutvuda probiootikumide teadusuuringutega mis on meil ka mitmed eestikeeles, või soovib rohkem infot kollageeni joogi ja selle toote kliiniliste katsete ja muude uuringute kohta, siis palun julgesti ühendust võtta, ning vastame teie küsimustele

    Parimate soovidega,

    Sven

    info@ohhira.ee
    53 233 238

  5. K ütleb:

    Olles ise loodusteaduste valdkonna inimene, siis on ka mõnikord silma riivanud faktid, mida lugedes tekib küsimus, kas need on saadud ikka usaldusväärsest allikast. Ma ei oota, et üks blogipostitus oleks referaat kus mõne lause tagant on sulgudes viide, aga ehk kasutatud allikate loetelu postituse lõpus ajab asja ära. Ma ise võin ju järgi vaadata ja veenduda nende õigsuses, aga paljudel inimestel puuduvad piisavad teadmised hindamaks info tõsiseltvõetavust ja jäävad liiga kergelt uskuma mida nad suvalistest allikatest loevad ja nii hakatakse levitama valeinformatsiooni (ka detox teema kuulub selle alla).

    Probiootikumidest veel niipalju, et seda pole laialdasemalt katsetega veel kinnitatud, kas need bakterid mida sa sisse sööd ka reaalselt soolestiku koloniseerivad ja sealset kooslust muudavad. Viimati kuulsin ma loengus, et siiamaani on see pigem teooria, et (tervetel) inimestel nende võtmisest midagi kasu oleks- esiteks, kuna neid on liiga vähe (igasugused jogurtitooted just) ja teiseks, nad läbivad soolestiku liiga kiiresti, et sinna pidama jääda + neil pole ka kuskile kinnituda seal juba elutsevate bakterite pärast.

    Teema on loomulikult väga oluline, sest meie mikrobioom mõjutab niivõrd paljusid protsesse meie organismis, et see võiks olla üks põhjus, miks inimesed vaatavad oma toidulaua üle ja lisavad sinna prebiootilisi toiduaineid, sest mis muu seda bakterite tasakaalu paigast ajab kui kesine (töödeldud) toit. Antud teemaga seoses oleksid võinud kontakteeruda ka näiteks Tartu Ülikooli teadlastega, kes uurivad mikrobioomi ja piimhappebaktereid- nemad on kursis kõige värskemate teadusuuringutega (muide viimaste poolt avastatud bakterit kasutatakse ka selles Ohhira tootes).

    • Sven ütleb:

      Tere K, Ohhira toodetes ei kasutata tartu ülikooli poolt avastatud piimhappebakterit ME-3 millest räägite, antud bakterit kasutatakse Reg Activ brändi toodetes, suhtleme ühe selle avastajatest inimesega pidevalt. Ning plaanis on teha põnevat koostööd, eriti kollageeni joogi asjus.

      Parimate soovidega,
      Sven

      • K ütleb:

        Selge, siis jäi nende kodulehest vale mulje, kus on kajastatud ME-3-ga läbi viidud kliinilisi uuringuid :).

  6. Maria ütleb:

    Kirjutasin ka teise kommentaari, aga jätkan siin. Ka mina olen ammu mõelnud, ka sinu raamatuid sirvides, et kust kõik see info pärineb? Näiteks toon ühe su retsepti: https://paljasporgand.ee/rohelised-kropsud-meresoolaga/, kus kirjutad lehtsalati kasulikkusest. Ma ei väida, et see poleks kasulik, aga kujutan ette, et päris paljud, kes ei oska infot kriitiliselt eristada, nüüd muud peale lehtsalati ei söögi, kuna see on nii super toiduaine (liialdus, muidugi).
    Niisiis lehtsalatis leidub, kopeeritud sinu tekstist, Vitamiin A, mis moodustub beeta-karoteenist: 206% soovitatavast igapäevasest toitainete hulgast e RDA-st
    Vitamiin K: 684% RDA-st
    Vitamiin C: 134% RDA-st
    Vitamiin B6: 9% RDA-st
    Mangaan: 26% RDA-st
    Kaltsium: 9% RDA-st
    Vask: 10% RDA-st
    Kaalium: 9% RDA-st
    Magneesium: 6% RDA-st
    Vitamiin B1, B2, B3, raud ja fosfor: 3% RDA-st

    See on suurepärane, kuid mis on selle info väärtus? See tekitab hetkel pildi, et meil on puudujääk kõikidest vitamiinidest ning süües lehtsalatit on meil kõiki vitamiine piisavalt. Mis on sinu arvamus, kas meil on vaja lisavitamiine, süües tavalist toitu, isegi mitte tervislikku?

    Lehtsalati kasulikud omadused, kopeeritud sinu tekstist:
    *Pungil antioksüdantidest, mis võitlevad meie kehas kahjulike vabade radikaalidega.
    Mis kahju need vabad radikaalid teevad ning kuidas ja kui suurel määral on antioksüdantidest neist kasu? Kas see on kehale reaalne vajadus?
    * Üks parimaid C-vitamiini allikaid köögiviljade seas (4,5x kõrgem sisaldus kui spinatis)
    Vitamiinidest ja küsimärgist nende vajaduse kohta juba kirjutasin.
    * Vähendab kolesteroolitaset ja südamehaiguste riski.
    Kas meil on vajalik kolesteroolitaset vähendada, kuidas väheneb südamehaiguste risk?
    *Üks parimaid K-vitamiini allikaid maailmas
    Jällegi, on k-vitamiini puudus üldse teema?
    * Klorofüll aitab võidelda vähirakkudega.
    Siis on meil vähiravim olemas?
    * Kaitseb silmi ja nägemist
    … Sest?
    * Suur sõber kaalu langetamisel
    … Sest?
    * Aitab kaltsiumil imenduda, mistõttu soodustab luude tugevnemist
    Kas miski muu ei aitagi kaltsiumil imenduda?
    * Kõrge kiudainete ja vee sisaldus on hea sooltegevusele ja selle korras hoidmisele
    Mismoodi?
    * Kõrge A-vitamiini sisaldus tagab terved juuksed ja naha
    Kas oleme ohustatud A-vitamiini puudulikkusega?

    Mõni kindlasti mõtleb, et norimine, kuid seda see teps mitte ei ole. Tänapäeva ühiskonnas on toitumine nii üle võlli keeratud ja toiduaine tööstus on äärmiselt tulus tööstus. Nende eesmärk on teenida raha ja tekitada vajadus toidu järele, reklaamides ka kõige elemetaarsemaid toiduaineid kui supertoite.

  7. Laura ütleb:

    Väga tore postitus. Olen omale sel aastal seadnud eesmärgiks saada LÕPUKS aru mis toimub minu kehaga ja miks mu nahk nii käest on.. Olen alati sellega vaevelnud, aga nüüd mulle tundub, et mingi konkreetne asi on valesti sest on teatud sorti punnid mis aina levivad :(
    Toitumine pole mul kaugeltki mitte tervislik, aga minu jaoks tundub kogu see asi niii keeruline, et ma ei oska kuskilt pihta hakata.

    Kui tohib siis küsiksin Sinu arvamust – nimelt, kas oleks mõistlik hakata toitumise kaudu asja kõigepealt kuidagi parandama või tasuks minna perearsti juurde ja lasta teha uuringud + soetada kallist apteegikraami ilma tegelikult teadmata mis viga on. Lisaks kujutan ette, et võib igasugu imekreeme peale määrida aga kui toitumine on vale siis kas neil üldse mõju on..?

    Kõike head!

    • Paljas Porgand ütleb:

      Oii, aga toitumine ju ongi number üks faktor! Sümptomite leevendamine (ravimid, apteegikreemid, kosmeetika) ei lahenda probleemi. Püüa saada probleemi juureni (ebatervislik toitumine, ainepuudus jne) ning kaovad ka sümptomid ;)

    • Maria ütleb:

      Kõige lihtsam lahendus tervislikult toituda: tee oma toit ise ja loobu küpsistest, kommidest, krõpsudest, karastusjookidest jne. Magusaisu korral sirvi Merilini retsepte ja tume šokolaad ja kohv on ka mõnusad maiuspalad. Ja ma tean, loobumine on raske, sest oleme enamus sellest sõltuvuses :) not funny though…

  8. Pille ütleb:

    Kui siin juba jutt teadusele läinud on, siis poetaksin ka ühe suht hiljutise avastuse kohta vihje… Kuna Sinu lugejate seas on ilmselgelt päris palju kaalu langetada soovivaid inimesi, siis võib-olla tasub mainida, et ka nn suhkruasendajad nagu aspartaam, sahhariin ja sukraloos mõjutavad soolestiku mikroflooras esinevate erinevate bakterite osakaalu ja seda meie tervisele ebasoodsas suunas.
    Üks viide veidi lihtsamas keeles kirjutatud ülevaatele vastavast teadustööst, võib-olla kedagi huvitab:
    https://www.scientificamerican.com/article/artificial-sweeteners-may-change-our-gut-bacteria-in-dangerous-ways/

  9. Helina ütleb:

    Väga mõnus ülevaatlik lugemine. Need allikaküsijad-teaduseotsijad on ikka tüütud. Milleks tulla siia kommenteerima, et neil on allikad puudu… Võiks lihtsalt nautida seda lihtsat teksti, mis kõigile kasulik ja aitab ilmselt nii mõnelgi oma terviseprobleemi jälile saada. Kommenteerida võiks ikka sisulist poolt ja seda mida küsitud oli – oma kogemust antud teemaga. Ise olen kasutanud Biolatte tooteid, seoses nendega on Eestis tehtud ka päris korralikku teavitustööd. Paljud ei oskagi oma haigusi soolestiku probleemidega seostada. Näiteks akne korral on tüüpiline, et naistearst soovitab antibeebipille. Põhjus võib aga olla ravitav hoopis probiootikumidega. Antibeebipillid rikuvad vastupidi soolestiku tasakaalu veelgi rohkem. Kuigi jah, naha seebumi tootmise viivad pillid lapsepõlve tasemele, seega punnid võivad tõepoolest kaduda.

    • Maria ütleb:

      Allikad kinnitavad fakte ja eristavad tõde üldpopulistlikest arvamustest, millel ei pruugi tõepõhja all olla. Ravimifirma enda poolt tellitud uuringud on kallutatud (nende eesmärk on teenida raha) ning võivad ka vabalt, isegi kui uurimus on adekvaatne, võtta uurimusest nendele sobivad faktid ja müüki ebasoosivad faktid enda teada jätta. Näiteks sama kehtib vitamiinide võtmise kohta – pea kõik tunnevad, et neid peaks ju võtma, kuid kas inimkehal on reaalset vajadust lisavitamiinide järele?

      • Agnes ütleb:

        Selle kas on vajadus lisandeid võtta võiks jätta arsti otsustada. Perearst, kui on vähegi mõistlik arst, teeb korra aastas vereproovi. Minul polnud pikalt perearstile asja, kui aasta lõpus viimaks läksin, sain teada, et mul on aneemia ja kohe ikka korralik. Ise ma oma väsimust ja ärrituvust rauapuudusega seostada ei osanud. Aga kuna tegelen jooksmisega, siis sinna see raud on ka läinud. Ei tasu hakata inimestele sisestama, et lisandeid apteegist pole vaja võtta. Näiteks D-vitamiini soovitatakse talvel võtta. Nüüd õpin ma veiseliha sööma ja võtan kõige kangemaid rauatablette, mõni päev on juba täitsa hea olla.

  10. Liina ütleb:

    Algallikatele mitte viitamine on plagiaat ja rikub nende autoriõigusi, kelle uurimusi sa kasutanud oled.

  11. sego ütleb:

    Ma juba detsembris küsisin seda, aga siis jäi postitus avaldamata, proovin veel.
    Kas aastal 2017 mõni postitus ka selline tuleb, mis julm reklaamtekst pole?

    • Paljas Porgand ütleb:

      Julm reklaamtekst, haha :D Ei, ainult julma reklaamteksti pakun 24/7… spetsiaalselt Sinule, kallike ;)

    • Triin ütleb:

      Oleks see reklaamtekst siis tõesti midagi väärt ka. Kollageenijoogid? Päriselt? Ja mida see keha selle kollageeniga seal joogis pihta peaks hakkama? Piisab väga põhilistest inimkeha biokeemia teadmistest, et mõista, et vahet pole, kas valk tuleb juustust või kollageenist – mõlemal juhul lagundatakse see soolestikus ensüümide (proteaaside) poolt üksikuteks aminohapeteks ja just nii need imenduvadki. Juust ainult maitseb paremini.

      Kui tahate teadusest rääkida, siis palun, tehke seda vähemalt korrektselt.

  12. Martti ütleb:

    Võluv soolestik raamatut oled lugenud?

  13. Anna ütleb:

    Kus on allikad? Mind on ennegi häirinud, et kirjutad süüdimatult ilma teadusartiklitele viitamata konkreetseid fakte ja numbreid. Siinkohal sai mõõt täis ja lihtsalt pidin midagi kommenteerima.
    Isegi, kui su andmed on korrektsed, kujuta ette stsenaariumit: Keegi isik A loeb su blogi, leiab huvitavat ja rakendatavat infot, tahab kangesti ka oma perele-sõpradele mõtteid edasi anda ja kui need siis küsivad, et kust tead, siis isik A vastab, et Palja Porgandi blogist lugesin..
    Sellise blogi usaldamiseks puudub igasugune alus, va ühe inimese kogemused. Üks inimene aga pole piisav valim tegemaks järeldusi.
    Kui edaspidi oma vikipeediat kirjutama hakkad, palun märgi ka algallikas.

    • Paljas Porgand ütleb:

      Ma ei kirjuta siia teadusteksti ja seepärast ei ole mul kohustust hakata oma blogis nüüd viiteid küll välja tooma. Väga lahe, kui sa infot vikipeediast otsid :D Ja kuna küsid, siis kasutasin antud teemal tehtud uurimistöid ja ka dr. Ohhira materjale, mis on kõik teaduslikult uuritud ja tõestatud.

      • Reena ütleb:

        Väga huvitav. Mind ka huvitavad need teaduslikult uuritud ja tõestatud uuringud. Paluks viidet! Sest iga uuring, kuhu on kaasatud ravimfirma, peab olema ka tõenduspõhine selleks, et seda inimestele soovitada. Ei saa uuringuid lugeda ja öelda, et kõik seal vastab tõele. Selleks peab teadma statistilisi näitajaid, oskama hinnata, kas antud valimi suurus on adekvaatne jpm. Ma kahtlen, et Sul on teadmisi biostatistika vallas. Jõusaalist ega ravimfirmade propageeritud toodete pakenditelt neid teadmisi ei saa.

        • Paljas Porgand ütleb:

          Kas mul peab reaalselt olema biostatistika vallas eeskujulikud teadmised, et kirjutada blogis meie soolestiku tervise tähtsusest? See pole mingi pommuudis, et soolestiku mikrofloora mängib meie tervise juures metsikut rolli. Ka oleme kursis, et seal toimetavad bakterid, nii head kui halvad ning nende tasakaal on määrav. Ma ei kirjutanud postituses mitte midagi liiga spetsiifilist, mida peaks siin sõrmeotsaga taga hakkama ajama. Kirjutasin põhitõdedest, mis on laialdaselt ka internetiavarustes kättesaadav, kuid kahjuks tavakodanikule ehk võõras teadmine.

          • stud med ütleb:

            Kes on dr. Ohhira? Reaalne isik meditsiinikraadiga? Vaevalt :D Meditsiinitudengina ütlen kohe, et oli üsna hirmus lugemine, saan aru, et on üritatud tavainimesele asju lihtsustada, aga teatud faktide lihtsustamine läheb siin ikka korralikult üle piiri, kuni naeruväärsuseni välja. Palun kontrolli fakte postitades, allikate lisamine oleks ka armas alati.

    • Maarja ütleb:

      Ma nõustun Annaga ja olen samuti mõelnud varasemalt, eriti kui googeldades leiab nö sõna-sõnalt samu lauseid, mis on siin blogis kajastatud (mõni teine sissekanne) ja väidetavalt siis “uurimUstööde” põhjal kirja pandud. Sellised kommentaarid püüavad Sind lihtsalt aidata ja viia lähemale korrektsemale väljundile kirjutistes.
      PS! Teadustekst on see mingil määral ka, sest tood välja reaalseid fakte mikrofloora toimimisest ja see ilmselgelt pole ilukirjandus või muinasjutt Sinu mõtetest vaid teadusel põhinevad faktid, mida on uuritud läbi aastate :)

      • Regiina ütleb:

        Jah,mind on sama asi häirinud ning lisaks tahaks teada kas tegemist on sponsoreeritud postitusega. See oleks aus lugeja suhtes. Ei muuda küll ehk sinu emotsioone toodete kohta, kuid oleks aus ja korrektne lugejate suhtes.

        • Paljas Porgand ütleb:

          Tere Regiina,

          Nagu olen ka varasemalt kirjutanud, siis blogi on minu töö. Jah, toodete linkimise eest on makstud. Kas tooted on pikema perioodi jooksul läbi proovitud ja nende tausta põhjalikult uuritud? Jah. Kas tooteid ka edaspidi kasutan? Jah. Dr. Ohhira tooteid olen kasutanud alates oktoobrikuust. Seega olenemata sellest, kas postituste kirjutamise vaeva eest olen saanud tasu või mitte, jagan alati teiega oma ausat arvamust ;) On olnud ka kordi, kus mu postitus pole koostööpartnerile sobinud, kuid tooteid, mida ma ei usalda, ma otse loomulikult ka ei soovita.

          • Regiina ütleb:

            Tänud vastuse eest. Kusjuures, mitte et ma tahaks nüüd halbu kogemusi lugeda aga minu silmis oled alati natuke tõusnud, kui oled julgenud söögikohtade vms kohta kirjutada ka asju, mis sulle ei meeldi ehk siis alati seda head poolt lugedes tundub asi natuke võltsina? Saad aru mu mõttest? Reaalsus teeb asja ehtsaks :)
            Ja ideena võiksid vahelduseks mõned retsepti postitused teha või neid rohkem teha, sest ainult reklaami lugedes kipub asi veidi lugeja jaoks käest ära minema. Saan aru, et see on sinu sissetulek ja ses mõttes, täiesti müts maha sinu ees, et suudad ennast sellega ilusti majandada, no tõesti 10 punkti selle eest aga ära ise selle reklaami sisse ära kao :) Jõudu ja edu :)

  14. Inglise Proua ütleb:

    Tere! Kas Sul on ehk mõni soovitus, kuhu võiks pöörduda, kui on kahtlus pärmseene vohamise osas. Uurisin enda perearstilt, aga tema kehitas õlgu ega osanud mind diagnoosi saamiseks või kahtluse hajutamiseks kuhugi suunata. Nii kaugele olen internetist uurimise teel jõudnud, et anda tuleks väljaheiteproov, aga seda ei leidnud, kellele see anda tuleks.

    • Paljas Porgand ütleb:

      Perearst kehitas õlgu? :O Mida? Ta peaks kindlasti oskama sind suunata. Väljaheiteproovi kas ei saa mitte igas perearstikeskuses teha?

  15. Liina ütleb:

    Probiootikumid on tõesti head asjad. Olen kasutanud nii endal kui ka lapsel haiguse ajal.
    Kahjuks jätavad paljud perearstid probiootikume soovitades ütlemata (antibiootikumi kuuri ajal), et millal neid võtma peab. Nii võtavad inimesed neid ühel ajal koos antibiootikumidega. Tegelikult peab ajaline vahe olema vähemalt 2 h, muidu antibiootikum lihtsalt tapab selle probiootikumi ära. Polnud ka ise varem sellele mõelnud, enne kui meditsiini õppima läksin. Ja siis inimesed ostavad kalleid baktereid, millest mingit tolku pole.
    Paar kuud tagasi võttis mu ema antibiootikume ja probiootikume korraga, kuni ma juhuslikult temal külas olin ning seda nägin. Loodetavasti jäi talle mu selgitus meelde :D

  16. Päikest ütleb:

    Vahva artikkel, aga ehk oleks võimalik viidata artiklitele millel see põhineb? Tahaks algallikaid ka ise uurida.

  17. Cät ütleb:

    Suur aitäh selle postituse eest! Väga informatiivne ja hetkel tohutult vajalik.
    Minul läks nii õnnetult, et u 2,5 kuu jooksul tegin 3 erinevat antibiootikumi kuuri (s.t. täiesti erinevatele haigustele) ja organism oli juba enne seda tõenäoliselt väga nõrk. Enne teist kuuri üritasin küll hoiduda ja ootasin rahulikult üle nädala, kuid ühelt maalt lihtsalt paranemismärke enam polnud, põletik oli ikka sees.
    Tulemus on siis see, et kehas vohab pärmseen ning üritan sellest jagu saada. Mul tekkis aga nende Ohhira probiootikumidega seoses küsimus, ehk oskad vastata. :) Kui need sisaldavad erinevaid seeni, siis kas seen ei toida pärmseent? Ehk siis võin neid muretult võtta? :)

    Päikest!

    • Paljas Porgand ütleb:

      Tere Cät,

      Suur aitäh :) Hehee, koostisosadena on küll seeni kasutatud jah, aga sellel pole mingit pistmist kehas olevate patogeensete seentega.
      Ohhira probiootikum on hoopis kehas pärmseent ja muid laadi seeni tõrjuv ehk saab ka nendest jagu. ;)

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga