Sama haruldane kui on üks poolblond gypsy kokk, leidub ka Barentsi vetesügavustes – legendaarses meres, mida seilasid sadu aastaid tagasi nii Viikingid kui ka keskaegsed venemaalased – midagi üsna haruldast. 600 meetri sügavuseni ulatuvad jäised vetesügavused on koduks ühele haruldaseimale ning maitsvaimale kõigist mere-elukatest – vägevale Punasele Kuningkrabile. *Rullib lahti punast vaipa…*
Lähisarktiline meri on aga metsik ja ettearvamatu, tehes Kuningkrabi püügi eriti keeruliseks ning vahel ka eluohtlikuks. Ideaalne elukeskkond ja mereelustiku ammendamatu mitmekesisus on pannud aluse Punase Kuningkrabi populatsiooni õitsengule ning tänaseks päevaks püütakse Barentsi merest maailma parimat krabiliha. Ja seda maailma parimat, *köhib erutusest* MAAILMA PARIMAT krabiliha pakub meile eestimaine ettevõte Crabit Estonia. Krabi saab kliki vajutusel veebipoest tellida ja tuuakse veel TASUTA koju ära! Pf, millest me räägime… punane vaip missugune, hihi!
Kui ma selle luksusliku karbi avasin, siis hakkasid mul igasugused retseptiideed peas ketrama. No teate küll, umbes sama kiirelt kui hargneb lõngakera kiisukäppade vahel lahti, mhmmm. Esimene idee: aeglaselt röstitud tomatid.
No mõelge, pehme ja mahlakas krabiliha ning sama mahlakad aeglaselt röstitud rosmariini-kirsstomatid…
Kõige tähtsam on neid just aeglaselt röstida, mitte 220 kraadi juures 10 minutit kõrvetada. Nii säilib nende mahlakus, muutudes veel eriti magusaks ja pehmeks!
Väheke oliiviõli, soola, pipart ja rosmariini ning midagi head ongi sündinud! Ärge neid kõiki enne pastasse viskamist põske pistke, eks?
Kui tomatid on kohe-kohe valmis, siis viskasin samale plaadile seedermänniseemned, et neidki õrnalt röstida. Aega nõuavad aga kõvasti vähem ja oleks tore, kui sa reaalselt passiksid neile peale, kuni need on kuldpruunid ja ready to rock’n’roll! Sest usu mind, see käib kähku. Peaaegu sama kiiresti kui kasarmust lõpuks naise juurde pääsenud sõduripoisil, haha!
Ja mida me võiksime kasutada, et pastale lisada rikkalikku maitset ilma tühipaljast toidukoort kasutamata. Omg, jaaa… avokaadot! See on ju hea rasva allikas, ülimalt kreemjas ja koos õigete lisanditega, saaks sellest ideaalse pastakastme!
Suurest laiskusest ja tänapäeva masinaid kummardades, viskame selle mõnusalt küpse ja kreemja avokaado köögikombaini. Nagu gypsynõid suure paja ees, viskasin sinna sisse paar sortsu sidrunimahla, paar küünt küüslauku, näputäis soola, pipart, tükikese tšillit ja muidugi pihutäie basiilikut! Ja siis vajutasin nuppu, ilmus suitsupilv ja välja tuli midagi imelist…
Päris loitsu kokku ei keetnud, aga ühe mõnusalt kreemja guacamolet meenutava roheluse sain kätte küll!
Kui pasta tuleb juba haruldane, siis tulgu ikka max haruldane. Ma tutvustan teile tervislikku gluteenivaba sojaoapastat! Jeap, lugesite õigesti, see pasta on tehtud rohelistest sojaubadest, kuid saada on veel ka mustadest ubadest (kes soja ei tarbi) ja tavalistest sojaubadest pasta.
Nagu näete on need valgu- ja kiudaineterikkad ning kiiresti valmivad! Soetada saab neid VegGuru e-poest, taimetoidukohvikust Green Bakery ja Mahemarketist. Proovi järele, sa ei kahetse!
Pealekauba näevad ägedad välja ka!
Segame rohelise loitsu ja rohelise sojaoa fettuccine kokku ja oleme sammu võrra lähemal millelegi maagilisele…
Ehk Punasele Kuningkrabile, hehe! Kes oleks võinud arvata, et selle valmistamine võtab 3 minutit, koorimine umbes sama kaua ja kõhtu jõudmine vastupanuvõime puudumisel veelgi vähem!
Kui sain ühe sõra seest seda sooja, mahlakat, värsket ja delikatessi meenutavad krabiliha moka otsast proovida, siis puhkes sõda mu südame ja mõttemaailma vahel. Süda ütles, et ta armastab seda krabi ja me peame ühte heitma, kuid allasurutud ajuraas veenis mind seda siiski pasta jaoks seivima. Niisiis leidsime tasakaalu, pool pastakaussi ja pool sellesse suuremasse ja näljasemasse kohta, hihi!
Koorimiseks võid reaalselt kasutada köögikääre. Naks ja kraps ja liha käes. Ole ettevaatlik vaid, tõmbasin oma pöidla ogadega lõhki, nuuks.
Nii palju sellest lumivalgest krabilihast jõudis siis kaussi. Kas teadsid, et lisaks võrratule maitsele, sisaldab krabiliha ka suurel hulgal kõrgkvaliteetseid valke, olles samal ajal vähese rasva- ning kalorisisaldusega? Samuti on krabilihas meile vajalikke vitamiine nagu C, B12, foolhapet, magneesiumi ning ka fosforit. Win-win!
Meil on kõiksugu hõrgutisi seal pastas juba, aga puudu on mingist magusast ja värskest touchist! Herne-maisi segu on siin, et lahendada probleem. No kes ei oleks söönud väiksena seda otse purgist? Uhm, keegi? Ei? Okei, ma olen lihtsalt veider… pft!
Kui sa ei suuda kõike ühel ajal valmistada nii, et iga koostisaine kokkusegamise hetkeks veel soe oleks, või kui sa kavatsed toitu järgmised pool tundi pildistada nagu mul kombeks, siis viska kõik pannile ja väga madalal tulel soojenda see hõrgutis üles.
Ja meie lemmikhetk – serveerimine…
Võinoh, minu jaoks siis pildistamine, hihi!
Foodporn, ma tean. Aga seda vaadates ei pea vähemalt läpakakaant kinni lööma kui ema või kolleeg selja taha järsku ilmub, haha! Kui ülemus, siis vast teised lood. Siis pead talle selgituseks sedasama pastat valmistama, küll siis mõistab su toidufetišeid!
Serveerides kasutasin veel avokaadot, sest seda oli nii mõnna kõrvale hammustada, ning muidugi värskeid basiilikulehti, sest need on lihtsalt ilusad ja maitsvad igalpool. Vapiano basiilikupotid on alati pooltühjad, kui üks minusugune gypsy sinna lähedale peaks istuma.
Oih, valetasin ennist! Kõige parem osa retsepti juures pole mitte serveerimine, vaid sisse kaevumine! Head isu!
Paleo, kreemjas, värske, rikkalik, maitseküllane, pehme, delikatess, tšilline, ülitervislik, valgurikas, sõltuvusttekitav, kõhtutäitev, suitsune.