Minu parim sõber

merilin-taimre-paljas-porgand-kohv-kafo-espresso-masin-jura-molinari-oad-blogi

Foto - Artur Ivlijev

Meil kõigil on olemas üks väike salajane parim sõber, kes ei tee häält, kes on alati olemas, kui teda vajad ning kellega veedaksime koos suurema osa ajast hea meelega. Mõnel on selleks teine inimene, mõnel kass ja mõnel šokolaadikook. Minul on selleks aga kohv! Ma olen kohvist kirjutanud päris mitmeid postitusi ning teate hästi, et kohv on osa mu igapäevast, vahel lausa 5 osa, hehe!

merilin-taimre-paljas-porgand-kohv-kafo-espresso-masin-jura-molinari-oad-blogi

Foto – Artur Ivlijev

Kui Roometiga kokku läksime, siis ma ei teagi, kas mina nakatasin teda kohvi armastusega, kuid sellest poisist sai kohvigurmaan! Tal on veider teema, et kui miski hakkab talle huvi pakkuma, siis ta hüppab pea ees süvitsi sellesse ja enne välja ei tule, kui on ka kõige mudasema põhja ära näinud! Ehk siis ta uurib kõike selle teema kohta, proovib kõik ka ise järele ja veendub, et ta saab sellest parima kogemuse. Nii ka siis kohviga. Mingi hetk kasvas ta huvi kohvi, ajaloo, kohvisortide ning erinevate valmistusviiside vastu. Paar päev oli ta ninapidi internetti kleebitud ja juba järgmine hetk kriiskas, et tellis endale Aeropressi.

merilin-taimre-paljas-porgand-kohv-kafo-espresso-masin-jura-molinari-oad-blogi

Foto – Roomet Poom

Ja nii sai alguse ka minu kohvigurmaanlus. Merilin hakkas jooma MUSTA KOHVI, mida ma ei suutnud nuusutada ka varem mitte. Kui kohv on aga hästi tehtud, siis maitseb see ka mustalt ülimalt hästi! See sobis ideaalselt ka mu intervaalpaastumisega muidugi, sest ühtegi piima paastumise ajal tarbida ei tohiks. Kuid selle suurim pluss on siiski puhta kohvi maitse nautimine. Lõpuks saan ma aru, mida tähendab kvaliteetkohv, kuidas kohvi maitse võib erineda sõltuvalt valmistamise viisist, mis on specialty kohv ja kui lõbus on kaaslasega sellist ühist parimat sõpra jagada!

 

Aeropressist stiilse Jura ENA8-ni

Kuna Aeropress on Roometi oma ja ta kannab seda endaga alati kaasas nagu oma kõige kallimat EOS-t (Canon EOS kaamera), siis pärast hommikukohvi jäin ma alati kuivale. Kodukontorit tehes võiks ju ikka üks korralik masin ka kodus olemas olla. Pärast oma Jura masina rendilepingu lõppu eelmise aasta suvel, sain aru, et vajan endale koju päriseks ka üht! Kui sattusime Roometiga järjekordselt uut põnevat kohviuba välja valima Kafo esindusse, kus müüakse tema kõige lemmikumat Brasiilia uba, jäi silma mulle uus Jura ENA 8 espressomasin – stiilne, kompaktne, võimekas.

merilin-taimre-paljas-porgand-kohv-kafo-espresso-masin-jura-molinari-oad-blogi

Foto – Roomet Poom

Minu jaoks oli pärast oma kogemust kõige olulisem, et tegemist ei oleks kapselmasinaga, mis toodab metsikult plastikut. See on võrreldes mu eelmiste masinatega tõesti pisike, mahtudes nii kõikjale ja ruumi jääb köögipinnal veel ülegi. Disaini kõige silmapaistvamaks osaks on selle silindriline kristalse pinnamustriga veemahuti ning stiilne valge värvus (saadaval veel ka punases ja mustas toonis). See valmistab kõiksuguseid kohvijooke, mida saab isikustada ehk seadistada iga joogi kuumust, kangust, kogust ja piima ning kohvi vahekorda.

merilin-taimre-paljas-porgand-kohv-kafo-espresso-masin-jura-molinari-oad-blogi

Foto – Roomet Poom

Muidugi saab masinaga ka piima vahustada. Piima vahustamine on alati selline hell teema, sest paljud masinad justkui ei saa sellega hakkama. Jura ENA8 masin vahustab väga hästi ka kõige põikpäisemaid taimseid piimasid. Minu lemmikuks taimseks piimaks kohvile on Alpro mandli-, kaera- ja india pähkli piim ning Bridge tatrapiim… on lihtsalt IMELINE!

merilin-taimre-paljas-porgand-kohv-kafo-espresso-masin-jura-molinari-oad-blogi

Foto – Roomet Poom

Ja lisaks imeline funktsioon, mis võimaldab kasutada ka jahvatatud kohvipulbrit! Avad luugi ja sisestad täpselt vajamineva koguse jahvatatud kohvipulbrit, et valmistada tavapärasel viisil kohvi. Kvaliteet ei muutu! Kuna masinaga on kaasas kulp, millega saab lisada ube ja pulbrit täpselt ühe kohvi jagu, saame nautida iga päev eri kohvi, sest me ei valagi kohvi0amahutit kunagi täis. Roomet teeb oma lemmikut ja mina oma!

merilin-taimre-paljas-porgand-kohv-kafo-espresso-masin-jura-molinari-oad-blogi

Foto – Roomet Poom

Aga jõudes tagasi masina juurde, siis mul on teile suurepäraseid uudiseid! Koodiga “PALJASPORGAND” saate KÕIKIDELT Jura kohvimasinatelt KAFO e-poes ja esindustes Tartus ja Tallinnas lausa -10%! Aga lugege kindlasti edasi, sest mul on teile allpool veel üks suur üllatus!

 

Me proovisime 14 erinevat kohvi

Kui ma kohvimasinale järele läksin, siis sain KAFO-lt põneva väljakutse proovida järele kõiki nende uusi Molinari kohvisorte ning kirjutada sellest ja oma uuest Jura masinast postituse nende blogisse “Kuulsused testivad”. Kuna tegelikult on teema põnev, siis miks mitte seda ka siia kirjutada? Kuna kohvi ajalugu on samuti väga põnev, siis võtsime ka KAFO kohvikoolituse, kus meile räägiti lähemalt:

  • Kohvi ajaloost ja levimisest maailmas
  • Kohvi taimest ja viljast
  • Kohviubade korjamisest ja töötlemisest
  • Kohvi erinevatest röstimistehnoloogiatest
  • Maailma suurimatest tootjatest ja tarbijatest
  • Erinevatest jahvatus- ja kohvivalmistusviisidest
  • Kohvi valmistamise erinevatest meetoditest

Jõime kumbki vast mingi 8-9 tassi kohvi sel päeval (ma olin veel veepaastul ka, haha!) ja saime proovida kõiksuguseid kohvisorte! Ametlikult kohviproff, sain uute teadmistega kohe asjalikumalt kohvisorte ka teile testima asuma. Toon välja minu jaoks kõige põnevamad ja meeldivamad Eesti turul uued Molinari kohvid (vihje: kõige viimasena kõige lemmikum välja toodud)!

merilin-taimre-paljas-porgand-kohv-kafo-espresso-masin-jura-molinari-oad-blogi

Foto – Artur Ivlijev

Natuke ka Molinari kaubamärgist rääkides, siis see on loodud 1804. aastal Itaalias Modena provintsis pioneer-perefirmana, mille tegevusala on ajas muutunud. Alles 1944. aastast alates suunasid Giuseppe Molinari ja ta pojad oma peategevuse kohvi röstimisele juba tööstuslikult ning panid aluse tänasele „Caffe Molinari” kaubamärgi sünnile.

 

Molinari Qualita

  • Molinari Qualita sarjast üllatas mind kõige enam Rosa kohviuba, mis on väga maheda, üldse mitte happelise maitsega. 90% araabika ja 10% robusta kohviubadest mahe kohvisegu tagab magusa maitsenoodi ning maheda täidluse. Sobib ideaalselt nii musta kohvi kui ka piimakohvi nautimiseks.
  • Aeropressi kohvinautlejatena olime Roometiga vaieldamatult Lavazza ORO fännid. Seega ootasime palju ka Molinari Qualita ORO kohvilt ja me ei pidanud pettuma. Kohvis tulevad esile vürtsikad noodid nagu kaneel, kurkum ja kardemon. Kohv on väga sametine ja tugeva cremaga nagu OROle kombeks.

 

Bio Organic & Fair Trade biolagunevas pakis

Üks väheseid kohvisid, mida ma naudin täielikult just musta kohvina. Maitse on nii puhas ja pehme, et kohe ei tahagi midagi lisada! Bio Organic & Fair Trade on Ladina-Ameerika orgaaniline 100% araabika kohv keskmise röstimisastmega, mis pakendatud biolagunevasse pakendisse, mis teeb selle ülimalt keskkonnasõbralikuks ning tarbija südant soojendavaks. Saadaval nii ubadena kui ka jahvatatud kujul.

 

Molinari American Break

Järjekordne mustalt nauditav kohv, millel on aga väga huvitav jõuline järelmekk. Ameeriklaste lemmikkooslus tumedaks röstitud araabikast (60%) ja robustast (40%). Piimakohvina ta nii hästi ei sobinud, robusta mõru mekk on mõnusalt esile toodud. Saadaval nii jahvatatult, mis teeb sellest ideaalse filtrikohvi.

 

Molinari Riserva

  • Gourmet Italia on väga õrnalt happeline, sobides nii mustana kui ka kohvipiimajoogina nautimiseks. Naljakas ongi, et mida hapum kohv, seda maitsvam kohvipiimajook. Kas olete täheldanud? Maheda espressoga on raske latte‘t teha, sest kohv kaob piima maitse sisse ära.
  • Keenia on 100% araabika, mis teeb sellest tippvaliku maailma ühest kuulsamast ja erilisemast kohvikasvatuspiirkonnast. Tumedam röstimisaste ei muuda kohvi ka liiga happeliseks, sobides nii ideaalselt näiteks flat white’ina, kus pole liiga palju piima, et happelisus võiks õrnalt esile kerkida.

 

Molinari Energy ja Sweet Break

  • Molinari Energy Break Ginseng on minu KÕIGE LEMMIKUM jahvatatud kohv naturaalse ženženni ekstraktiga, mis pakub minu jaoks täiesti ainulaadset elamust! See on kohvimaiasmokale tõeline maiuspala! Kohvi aroom on tugev ning kohv ise kergelt magus ja niiii mahe! Ma olen seda ainult mustalt nautinud igal hommikul, sest ei raatsi seda kuidagi ära rikkuda! Ma võin käsi südamel öelda, et see maitseb ka neile, kes muidu kohvi ei armasta.
  • Nii pea kui Ginsengi oma otsa sai, asusin ma selle noorema õe/venna Molinari Sweet Break Nocciolato kallele millele on lisatud naturaalset kakao ekstrakti. Põhimõtteliselt sama hea kohv, kuid tiba väheke armastasin Ginsengi ikkagi rohkem! Seega tee oma valik, sa ei kahetse seda niikuinii!
merilin-taimre-paljas-porgand-kohv-kafo-espresso-masin-jura-molinari-oad-blogi

Foto – Artur Ivlijev

Kui Roomet on tõeline araabika fänn ja hindab kõrgel kasvatatud single origin kohvi (seda happelisem ja puhtam on kohvi maitse), siis mina armastan araabika-robusta segu enim just igapäevaselt joomiseks. Kui ma soovin saada maitsepuhangut, siis piisab lonksust Roometi kohvist/espressost, hehe!

merilin-taimre-paljas-porgand-kohv-kafo-espresso-masin-jura-molinari-oad-blogi

Kõik Molinari kohvid on alates märtsist saadaval kõikides Prismades, Stockmannis ning suuremate Selverite gurmeeletis ja loomulikult KAFO e-poes ja esindustes Tartus ja Tallinnas! Ja siit siis ka lõplik üllatus: kood “PALJASPORGAND”, lisaks -10% soodustusele Jura kohvimasinatelt, annab ka -20% KÕIKIDELT kohvidelt, teedelt (parim tee, mis ma nende valikust saanud olen, on Frau Ricklefi vanilje-karamelli rooibos tee), kakaodelt ja muult toormelt (pakkumine kehtib mai lõpuni; pärast seda jääb soodustus 10% toormelt ja 5% Jura masinatelt)!

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga