suhkruvaba-mandli-piim

Tänapäeval ei kergita enam keegi vist kulmu, kui kuuleb mandlipiimast? See on saanud meile tavapäraseks ning kättesaadavaks. Vähemalt välismaal on see lehmapiimale number 1 alternatiiv. Kui kuuled sellest esimest korda, siis pole üldse hullu. Oled küll seni väga heast asjast ilma jäänud, kuid seda kõike annab parandada!

mandlid- tervislik-piim

Mandlipiim on jahvatatud mandlitest ja veest valmistatud taimse päritoluga beežikas, kreemja tekstuuri ja pähklise maitsega jook. Erinevalt teistest piimadest puudub mandlipiimas kolesterool ja laktoos e piimasuhkur. Kuna mandlipiim on taimne jook, siis seda kasutavad sageli veganid, vegetaarlased ning teised piimatoodetest loobunud inimesed.

laktoosivaba-mandli-piim

Mandlipiima kasulikkusest ning võrdlusest teiste piimadega saad lugeda postitusest “Erinevate piimade plussid ja miinused”.

Kuigi mandlipiim on meile kaubanduslikult igati kättesaadav, siis tasub seda siiski pigem ise valmistada. Miks? Põhjusi on mitmeid:

  • See on odavam.
  • See on rohelisem/ökoloogilisem.
  • See ei sisalda lisaaineid nagu värvained, maitsetugevdajad, säilitusained, lõhnaained jpm.
  • See on värske.
  • Võid valmistada selle just nii rikkaliku, lahja, kreemja, vesise, magusa kui ise tahad.
  • Võid valmistada täpselt nii palju kui seda vajad.
  • Võid valmistada selle idandatud mandlitest, et vallandada neis leiduvaid toitaineid ning neutraliseerida kõikides seemnelistes leiduvaid kahjulikke aineid.
  • See on lihtsalt maitsvam!

paljas-porgand-retsept-mandli-piim

Võib tunduda, et mandlipiima valmistamine on üks suur tohuvapohu. Eks esimene kord mäkerdame me kindlasti rohkem, kuid kui asi käpas, siis läheb juba ladusalt! See ei võta ka väga palju aega nagu esmapilgul võib tunduda. Varu kannatust ja kuskil 10-20 minutit ning võidki piimavuntsid juba ette teha. Kui kord juba kodust mandlipiima saanud, siis pole võimalustki, et poepiima poole tagasi tahad pöörduda!

tervislik-odav-lihtne-mandli-piim-retsept

Mina kasutan seda hommikupudru, pannkookide ja muude küpsetiste valmistamisel. Muidugi on see ülihea ka krõbinatega, müsliga, smuutides ning kohviga. See on loomult magusa maitsega, mis aitab vältida magustajate kasutamist kokkamisel!

Niisiis mäkerdama!

Mandlipiim
 
Mahedamaitseline, kreemjas ja pähkline mandlipiim! 100% laktoosi- ja julmusevaba.
Autor:
Retsepti tüüp: DIY
Kogus: 800 ml
Koostisained
  • 1 tass üleöö leotatud mandleid
  • 3½ tassi filtreeritud vett
  • 1 tl vanilliekstrakti
  • ¼ tl kaneeli
  • noaotsatäis meresoola
Valmistamine
  1. Leota mandleid vees vähemalt 8 tundi kuni üleöö.
  2. Eemalda vesi ja blenderda mandleid koos ülejäänud koostisainetega paar minutit, kuni mandli tükke enam näha pole.
  3. Aseta tiheda koostisega rätt kausi kohale ja kalla piim vaikselt selle peale. Võta ühe käega räti äärtest kinni nii, et kott oleks pealt suletult. Teise käega pressi mandlisegu, et saada kätte kogu piim. See võib aega võtta umbes 3-6 minutit, et saada kogu piim välja. Rätti järele jäänud mandlipuru võib ära kasutada küpsetistes!
  4. Kalla piim suletavasse klaaspurki ja säilita külmkapis kuni 5 päeva. Enne tarbimist loksuta hoolikalt!

10 Kommentaari

  1. Helen ütleb:

    Tervitus!
    Mis ime läbi see piim kuni 5 päeva säilib? Mul juba teise päeva õhtul oli klompi tõmmanud ja hapuka kõrvalmaitse omistanud :(
    Kasutasin saaremaa joogivett ja vanilliessentsi ning säilitasin suletud kaanega pudelis. Mandleid leotasin küll tavalises kraanivees..
    On ehk mingeid nippe jagada kuidas piim kauem säilima saada, sest värskena on see võrratu!

    • Paljas Porgand ütleb:

      Tere Helen,

      Oi, mul pole küll kunagi nii juhtunud. Leota mandleid keeduvees, blenderda keeduveega. Kõige kindlam viis, et ükski bakter seal ei toimeta :)
      Ja hmm, kas sa pigistad läbi räti? Järsku on rätt must?

  2. Veganchick ütleb:

    Väga kasulik retsept, aitäh! Kindlasti proovin. Üks küsimus, kui palju ml piima siis kokkuvõttes saab, kui valmistada retseptis toodud koguste järgi?

    • Paljas Porgand ütleb:

      Hehe, ma ei taha naerda, aga natuke naljakas on :D Nagu eelmisegi kommentaariga, siis leidub ka sellele vastus täitsa retseptis endas! Aga umbes 800 ml piima saab sellest. Olenevalt, kui palju blenderdad, kui tihedat rätti kasutad ja kui palju pigistamisele aega kulutad :)

  3. Katu ütleb:

    Kas sa koorid mandlitel enne blenderdamist naha ka maha?

    • Paljas Porgand ütleb:

      Ei koori. Kui neid leotada, siis võib rätiku vahel neid enne blenderdamist kokku hõõruda. Koor peaks sel viisil lahti tulema. Kuid koor ei muuda midagi, kuna jääb niikuinii pärast piima välja pigistamist ülejäänud viljalihaga räti sisse :)

  4. Kristina ütleb:

    Tere! Kaua see umbes külmkapis säilib?

    • Paljas Porgand ütleb:

      Nagu ka retseptis kirjas, siis kuni 5 päeva :)

      • Kristina ütleb:

        Mul ikka päris häbi kohe :) Vabandust! :) Üks küsimus on tegelt veel. See viimane kook, mida te ka fb-s jagasite, kas sellest tuleb ka postitus? :)

        • Paljas Porgand ütleb:

          Hehe, pole hullu, ikka juhtub ;) Mmmm, mõtled tiramisu toorkooki? See on nii überhea retsept, et läheb mu kohvikunimekirja. Äkki juba varsti saad selle kallal maiustada :)

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Anna oma hinne: