Kuidas ma blogijana ära elan?

paljas-porgand-merilin-taimre-pudru-mu-süda-kuulub-raamat-blogija-elu-raha-teenib-teenimine-palk-ettevõte

Tutvudes uute nägudega või andes intervjuud, ei jõua vestlus just kaugele areneda, kui küsitakse: “Aga kust sa raha saad? Millest sa ära elad?” Tegemist on natuke liiga vanakooli mõtlemisega. Juba ammu oleme seljatanud aja, mil raha saab teenida vaid füüsilise tööga või olles aktiivselt kellegi alluvuses “tööpostil”. Maailmatuntud blogijad ja sotsiaalmeedia”staarid” teenivad miljoneid. Miks ei võiks me oma pisikesel kodumaal niisamuti sinnapoole liikuda? Blogi on ju ometi väga tugev ja võimekas turg ning brändid võiksid hakata seda ka vastavalt hindama. Kuid ma ei rutta oma jutus ette ning alustame sissejuhatusest ehk kuidas ma blogimisega raha teenima hakkasin?

Pühapäeva blogijast brändiloojani

Paljas Porgand alustas pisikese retseptiblogina postitades keskmiselt vaid 3-4 korda kuus. Jaganud mitmeid huvitavaid ja tervislikke retsepte kasvas lugejahuvi mu toitumise vastu. Sealt edasi juba treenimise ja tervisealaste küsimuste vastu. Nii hakkasin tasapisi tegema informatiivseid postitusi oma kogemuste põhjal. See oli aeg, mil lugejaskond hakkas kasvama kokkamishuviliste ringist väljapoole.

paljas-porgand-merilin-taimre-pudru-mu-süda-kuulub-raamat-blogija-elu-raha-teenib-teenimine-palk-ettevõte

Ja ilmselgelt oli see ka aeg, kus aina rohkem huvi hakkasid üles näitama ka kõiksugused brändid kõik ühe ja sama sooviga – teha koostööd. Aasta oli siis vast 2015 ning Eestis polnud sisuturundamine blogides veel väga levinud. Ka mina polnud seda kunagi otseselt teha soovinud. Kui bränd aga meeldis, siis võis ta end mu blogist või sotsiaalmeediast leida.

paljas-porgand-merilin-taimre-pudru-mu-süda-kuulub-raamat-blogija-elu-raha-teenib-teenimine-palk-ettevõte

Blogist kasvas vaikselt välja bränd Paljas Porgand. Ühes sotsiaalmeediakontodega, kasvas Paljas Porgand hüppeliselt. Ma ei tea, mis tõi inimesi mind nii väga lugema, kas avameelsus, otsekohesus või nähti tõesti mu tegemistes kirge, mis mõjus lugedes inspireerivalt? Igal juhul märkas seda ka meedia ning Paljas Porgand nimi hakkas kõlama teles, raadios, ajakirjanduses ja online meedias.

Bartertehingud

See pani alguse kiiresti arenevale bartertehinguteajastule. Eneselegi ootamatult, hakkas mulle sisse sadama sõnumeid, et mind ootab järjekordne pakike kuskil pakiautomaadis. Olin valmis toodete vastu retsepte koostama või poekrediidi eest lugejatele oma lemmiktooteid nende poest tutvustama, kuni mingi hetk tundsin, et ma ei taha nii enam jätkata. Elasin siiski omaette kesklinna üürikorteris ning arved vajasid maksmist. Korteriomanikule ju arvete katteks tooteid päris pakkuda ei saa.

Säästmine

Blogijad teavad, et nende ala üks suurimaid plusse on “tasuta” mant (mitte miski siin elus pole tasuta, kõigega kaasneb kohustus – blogijate puhul enamasti promo). Mallukas pidas ju pulmad lausa tasuta? Ei saa ise ka viriseda, sest vedasin bikiinifitnessi võistlused ka peaaegu tasuta läbi, mille tavamaksumus võib ulatuda paari tuhandeni. Oleneb küll mida tasuta saadakse, kuid kui tegemist on igapäevaeluks vajalikuga (jõusaal, toit, riided, iluteenused jms), siis võib aastaga säästa niimoodi meeletuid summasid.

paljas-porgand-merilin-taimre-pudru-mu-süda-kuulub-raamat-blogija-elu-raha-teenib-teenimine-palk-ettevõte

Enne kui ma blogimisega raha hakkasin teenima, elasin ma puhtalt Austraalias kokku kraabitud palgatšekkidest. Ma pole ilusate asjade austaja, ei armasta šopata, ei söö tihti väljas ega kuluta raha just niisama kergelt, mistõttu õnnestus mul tagavaraks koguda üks kopsakas summa. Kusjuures olen raskete aegadega õppinud nii mõnegi säästunipi, mille vilja saab pika peale maitsta:

 •  ära raiska toitu – süüa ostan alati nimekirja alusel, et ma ei satuks ostma ebavajalikke asju. Enne söön ära toidu, mille kehtivusaeg on lõpukorral, kuigi võib isutada millegi hoopis muu järele. Kui tean, et ma ei jõua toitu ära süüa enne riknemist, siis ma küpsetan selle kas läbi või säilitan seda sügavkülmas.
 • ära osta valmistoite – esiteks me ei tea täpselt mida need sisaldavad või kui kaua need juba pakendatult seisnud on. Rahaliselt üks parim nipp on valmistada kõik toidud ise, ka kaasavõtmiseks. Nii on mind üles kasvatatud ning ega muidu ma nii tulihingeline kokkaja poleks.
 • kasuta kliendikaarte – ma olen vist üks neist, kel on igas poes olemas kliendikaart. Enamasti on nende tegemine tasuta ning alati on võimalik saada midagi soodsamalt.
 • väldi tarbetut kulutamist – ma ei kannata näha, kui vesi jookseb tühja, telekas käib kui keegi seda ei vaata, tühjades tubades tuled põlevad, iga asi pakendatakse eraldi kilekotti. See kõik on lisakulu meie rahakotile, kuid veel enam keskkonnale. Hoiame mõlemaid!

Need on vaid üksikud nipid sadade hulgast, kuid kui soovid oma kulusid kontrolli all hoida, siis parimaid säästunippe vastavalt eluvaldkonnale leiad SIIT!

Blogijast ettevõtjani

Bartertehinguajastuga õppisin tegema brändidega koostööd ning nägin kuivõrd palju on mul võimalik neile pakkuda ja kasuks olla. Kui elamiskulud pangakontot justkui igakuiselt tühjaks imesid, otsustasin ma blogimise sisuturundusliku poole pealt ehk oma igapäevatöö eest lõpuks ka vastavat tasu hakata küsima. Et aga asjad oleks maksustatud ja seaduslikud, asutasin ma ettevõtte Paljas Porgand OÜ ja võisin end ametlikult ettevõtjate sekka lugeda.

Tüüpiline tööots

Isegi kui ütlen, et jah ma teenin blogimisega raha, siis ei mõisteta… “Et nagu mille arvelt täpselt? Mille eest sulle otseselt makstakse?” Puhastame selle sogase vee siis.

Tüüpiline tasustatud postituse käekäik:

 1. Partner pöördub minu poole koostööideega
 2. Uurin partneri tausta ning koostöö võimalikkust
 3. Kui partneri brändi moto ühildub minu omaga ning me seisame ühiste väärtuste eest, siis võtan toote/teenuse vms proovimiseks
 4. Kui olen toote/teenuse heaks kiitnud ning tunnen, et lugejatele võiks sellest olla kasu, siis otsustan koostöö kasuks
 5. Esitan partnerile vastavalt väljakujunenud hinnakirjale hinnapakkumise erinevatele koostööviisidele
 6. Kogun illustreeriva materjali, teen infotöötluse ning kirjutan postituse

merilin-taimre-paljas-porgand-ilu-ipl-laser-karvaeemaldus-püsiv-tulemus-arvustus-review-philips-lumea-prestige-tõhus

“Ma loen seda postitust vaid selleks, et teada saada palju sa siis teenid ka?” Ma olen päris kindel, et see on keiss enamike siia pöördunute puhul, hehe! Ütleme nii, et ettevõtjana pole sissetulek igakuiselt stabiilne. Kuid üks on kindel – ära elab paganama hästi. Nii et kõik pisiblogijad, kes te tunnete ühiskonnasurvet hakata lõpuks ometi tegema “päris tööd”, nagu mulle alustades altkulmu öeldi, siis ärge kuulake neid. Go chase your dreams, cause impossible is nothing!

Tasuline postitus – kas kinnimakstud arvamus?

Olgugi, et seda teemat olen mitmeid kordi puudutanud, siis ilmub ikka kommentaare ala “eino muidugi sulle meeldis, sa oled ju kinni makstud seda ütlema” või “kas sulle maksti selle postituse eest või on see su enda arvamus?”. Ma ei näe siin loogilist mõttekäiku…

Toome näite:
Sa lähed suurde tehnikapoodi ning otsid endale uut läpakat. Kas tõesti sa ei julge pöörduda teenindaja poole, kes on nende läpakatega kursis, on neid katsetanud ja teab läpakatest rääkida une pealt, lihtsalt seetõttu, et pood maksab talle soovitamise eest palka? Nii on ka minuga. Minult ei osteta mitte kunagi arvamust, vaid makstakse ajalise panuse eest, mida olen kulutanud pakiautomaadi või teenustpakkuva koha vahet jooksmisele, toote/teenuse üles pildistamisele, informatiivse osa kogumisele, toote/teenuse arvustamisele, postituse koostamisele ning selle promomisele. Kusjuures, et vältida brändidega erimeelsusi, siis hoiatan neid juba ette, et minu arvamus ei pruugi olla neile meelt mööda ning ma avaldan oma isiklikku arvamust olenemata sellest, kas nad selle heaks kiidavad. Sest ometi pöördusite sisuturunduse jaoks siiski… blogija mitte Delfi, Buduaari, Postimehe või muu platvormi poole. Ja kui tunnete huvi, kas mul on ka reaalselt tekkinud koostööpartneriga pärast postituse avalikustamist erimeelsusi, siis käputäis juhtumeid on ette tulnud küll.

Blogijast kirjanikuni

Esimese raamatu andsin välja inglisekeelsena Austraalias elades. Seda puhtalt soovist oma unistus täide viia, milleks oli oma retseptide nägemine raamatukaante vahel. Blogi elavnedes, tundis Eestis nii mõnigi kirjastus huvi mu raamatu kirjastamisest ka kodumaal.

merilin-taimre-retsepti-raamat-tervis-toit-toitumine-supertoit-toiduaine-väetoit-esikaas-siiri-kumari-maret-ubaleht-pegasus-kirjastus-raamat-retseptid-mu-süda-kuulub-kolmele-toidule-tervisele-ja-minule

Mõeldud-tehtud! Nii andsin Pegasusega välja oma kaks esimest raamatut seeriast “Mu süda kuulub kolmele”. Võib öelda, et ka raamatute kirjutamine oli heaks sissetulekuallikaks aegadel, mil blogi seda suures mastaabis veel ei olnud.

Kirjanikust kirjastajani

Olles nüüd kogemuste võrra rikkam ja noh, ausalt öeldes siis, ka rahalises mõttes, otsustasin ma ohjad enda kätte haarata ja oma kolmanda raamatu ise kirjastada. Kirjastusega on seda küll eriti mugav ja turvaline teha, kuid kui vähegi ettevõtmist ja huvi on, siis soovitan kindlalt see teekond ise ette võtta. Esmane investeering on küll päris kopsakas summa (eriti suure tiraaži korral), kuid kokkuvõttes seda väärt. Nii võib teenida lausa kordi rohkem raha ja kogu raamatu käik on enda kätes. Minu jaoks on see niiii põnev väljakutse!

paljas-porgand-merilin-taimre-pudru-mu-süda-kuulub-raamat-blogija-elu-raha-teenib-teenimine-palk-ettevõte

Olnud juba pool aastat pudruraamatu kallal nokitsenud, on mul au avalikustada, et minu kõige esimene isekirjastatud raamat “Mu süda kuulub pudrule – soolasele ja magusale” ilmub juba oktoobris. Seega hoidke silmad/kõrvad lahti, sest plaanis on korraldada rohkelt auhinnamänge, esitlusi jpm!

Kõrvalprojektid

Kindlasti pole minu ainsateks tuluallikateks blogipostitused ja raamatud. See tüütaks mind liiga ruttu ära, sest ma armastan väljakutseid ja uusi põnevaid projekte, mida ellu viia! Üsna suure osa mu sissetulekust moodustavad ka avalikud esinemised, koolitamised, reklaamkampaaniad, pisiprojektid, fotosessioonid jms.

paljas-porgand-merilin-taimre-pudru-mu-süda-kuulub-raamat-blogija-elu-raha-teenib-teenimine-palk-ettevõte

Ning kui pildistamistest on mul liiga palju riideid kappi kogunenud, siis omamoodi tuluallikaks võib nimetada ka istuma jäänud riiete müüki. Ometigi on enamus neist vaid korra-paar kantud ning muidugi on tegemist viimase hooaja riietega.

paljas-porgand-merilin-taimre-pudru-mu-süda-kuulub-raamat-blogija-elu-raha-teenib-teenimine-palk-ettevõte

Minu riided leiate Sarapuu kirbukalt boksist nr 307

Ega ma ei oskagi kokkuvõttes rohkem paremini ära seletada, et ma siiski ka teenin raha. Olenevalt kindlasti blogijast, kui kirglikult seda tehakse ning kui palju aega sellele pühendatakse, võib blogimisega teenida üle keskmise palga! Innustan alati järgima oma südant ning unistusi, sest kui teed asja kirega, siis varem või hiljem tasub see end ära. Seniks aga kannatust ja kindlat meelt!

19 Kommentaari

 1. THEPROUDKING ütleb:

  Appikene, kui hea blogipostitus see oli! See andi kohe endale ka positiivisust ja jaksu juurde:).

 2. Lauri ütleb:

  Mina kuulsin Sinu nime esimest korda mõned kuud tagasi ja täna sattusin esimest korda siia.
  Su blogi on täitsa huvitav.
  Ütle mulle, kas ujuma õppimisest on ka võimalik blogipostitust teha.
  Aitäh.

 3. […] Kuidas ma blogijana ära elan? […]

 4. Katrin ütleb:

  Tere

  Siiralt tore kuulda sellest nö taustainfost rohkem. Jälgin igapäevaselt ca 10 blogi ning ikka on tekkinud idee/mõte/huvi, palju see isiklikku kasu tooks. Küll aga, sa ei avaldanud postituses kordagi, mis su aasta keskmine sissetulek on?

  Arusaadav, et kuu lõikes asi erineb aga eelduslikult mingi keskmine summa ikka kujuneb. Arusaadav kui sa ei soovi seda konkreetsemalt välja tuua, kuid minu kui tavalise kontoritöötaja jaoks on selline “vabam elu” niivõrd palju huvitavam.”üle keskmise” on rohkem kui ümmargune vastus.

  Niiet palun, kui kasvõi paarisaja eurose täpsusega julged avaldada, siis see huvitaks vast paljusid.

 5. Mai ütleb:

  Sa võiksid kirjutada intermittent fastingust lähemalt. Oleks nii huvitav lugeda sinu kogemusi ja paljudel oleks kindlasti küsimusi. Minul oleks. Super oled muidu. :)

 6. kersti ütleb:

  Mis boxi nr on kirbukas sul?

 7. Jane ütleb:

  Tekkis küsimus kui palju sinu blogi igakuiselt klikitakse?

 8. TaKa ütleb:

  Su nimi oli veel paar kuud tagasi mulle täiesti võõras.
  Aga tänasel päeval ma ei lähe ennem magama, kui kontrollin su veebilehte kas on tulnud miskit uut.
  Ma ei ütleks veel, et oleksid mulle mingi mega iidol aga tänasel päeval võin öelda, et sinu postitused on andnud mulle niipalju positiivset laengut juurde. Enesekindlust ja tahet olla mina ise, mitte see, kes teised tahaksid, et ma olen.

  Suur suur aitäh Sulle!

 9. Ailar ütleb:

  Väga eeskujulik ja võimas naisterahvas oled. Sinul oli seda julgust selline tee valida, paljud istuvad arvuti taga ja otsivad vabandusi. Lisaks põhjuseid, miks Sind maha teha, sest see tekitab nendes parema tunde. Teadagi – ise nad elus nii kaugele ei jõua.

  Edu ja kordaminekuid!

 10. Janeli ütleb:

  Oled väga äge tüdruk! Mulle väga meeldib Su ausus ja avameelsus! Ülitore on näha kui inimesed suudavad oma kirega endale elatist teenida! ;) Keep on going! :)

 11. KATRIN VIIL ütleb:

  Ms Cool :) Mul on heameel et sa oled suutnud sellise ‘pehme valdkonna’ nagu blogimine edukalt Eestis orbiidile tuua ja sealjuures monusa karakteriga.Mul on pidev sisedialoog selle Eestis loominguga raha tegemise osas..ala kas ma ise olen rumal, et ei suuda seda..voi on rumal siin oma energiat kulutada..kuipalju see soltub siiski valdkonnast-ala kas erootiline fotokunst yldse on teema …spordiga/tervisega on vist selles votmes lihtsam..samas blogimises tegid sa kyll minusilmis revolutsiooni:))) mis Sinu enda motted…loovvaldkonnas rahateenimisega siinmaal?

  • Paljas Porgand ütleb:

   Eesti on tõesti konservatiivne, mistõttu isegi blogijad peavad oma contenti ja pilte “hoolikalt valima”, rääkimata erootilisest fotokunstist. Ütleks, et algul on muidugi raske raharattad käima saada. Aga olen suutnud ehitada blogile tugeva vundamendi ja teenimine pole minu jaoks probleem :) Ega ma raha eesmärgil pole kordagi midagi tegema hakanud. Kõik on sündinud kirest ja oma unistustest. Siiamaani ei aja ma mingit rahasummat taga, sest kokkuvõttes on see vaid numbriline väärtus meie pangaarvel. Kui erootiline fotokunst teeb sind õnnelikuks ja päris nälga ei jäta, siis keep on going!

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga