Kuidas ma blogijana ära elan?

paljas-porgand-merilin-taimre-pudru-mu-süda-kuulub-raamat-blogija-elu-raha-teenib-teenimine-palk-ettevõte

Tutvudes uute nägudega või andes intervjuud, ei jõua vestlus just kaugele areneda, kui kĂĽsitakse: “Aga kust sa raha saad? Millest sa ära elad?” Tegemist on natuke liiga vanakooli mõtlemisega. Juba ammu oleme seljatanud aja, mil raha saab teenida vaid fĂĽĂĽsilise tööga või olles aktiivselt kellegi alluvuses “tööpostil”. Maailmatuntud blogijad ja sotsiaalmeedia”staarid” teenivad miljoneid. Miks ei võiks me oma pisikesel kodumaal niisamuti sinnapoole liikuda? Blogi on ju ometi väga tugev ja võimekas turg ning brändid võiksid hakata seda ka vastavalt hindama. Kuid ma ei rutta oma jutus ette ning alustame sissejuhatusest ehk kuidas ma blogimisega raha teenima hakkasin?

Pühapäeva blogijast brändiloojani

Paljas Porgand alustas pisikese retseptiblogina postitades keskmiselt vaid 3-4 korda kuus. Jaganud mitmeid huvitavaid ja tervislikke retsepte kasvas lugejahuvi mu toitumise vastu. Sealt edasi juba treenimise ja tervisealaste küsimuste vastu. Nii hakkasin tasapisi tegema informatiivseid postitusi oma kogemuste põhjal. See oli aeg, mil lugejaskond hakkas kasvama kokkamishuviliste ringist väljapoole.

paljas-porgand-merilin-taimre-pudru-mu-süda-kuulub-raamat-blogija-elu-raha-teenib-teenimine-palk-ettevõte

Ja ilmselgelt oli see ka aeg, kus aina rohkem huvi hakkasid üles näitama ka kõiksugused brändid kõik ühe ja sama sooviga – teha koostööd. Aasta oli siis vast 2015 ning Eestis polnud sisuturundamine blogides veel väga levinud. Ka mina polnud seda kunagi otseselt teha soovinud. Kui bränd aga meeldis, siis võis ta end mu blogist või sotsiaalmeediast leida.

paljas-porgand-merilin-taimre-pudru-mu-süda-kuulub-raamat-blogija-elu-raha-teenib-teenimine-palk-ettevõte

Blogist kasvas vaikselt välja bränd Paljas Porgand. Ühes sotsiaalmeediakontodega, kasvas Paljas Porgand hüppeliselt. Ma ei tea, mis tõi inimesi mind nii väga lugema, kas avameelsus, otsekohesus või nähti tõesti mu tegemistes kirge, mis mõjus lugedes inspireerivalt? Igal juhul märkas seda ka meedia ning Paljas Porgand nimi hakkas kõlama teles, raadios, ajakirjanduses ja online meedias.

Bartertehingud

See pani alguse kiiresti arenevale bartertehinguteajastule. Eneselegi ootamatult, hakkas mulle sisse sadama sõnumeid, et mind ootab järjekordne pakike kuskil pakiautomaadis. Olin valmis toodete vastu retsepte koostama või poekrediidi eest lugejatele oma lemmiktooteid nende poest tutvustama, kuni mingi hetk tundsin, et ma ei taha nii enam jätkata. Elasin siiski omaette kesklinna üürikorteris ning arved vajasid maksmist. Korteriomanikule ju arvete katteks tooteid päris pakkuda ei saa.

Säästmine

Blogijad teavad, et nende ala ĂĽks suurimaid plusse on “tasuta” mant (mitte miski siin elus pole tasuta, kõigega kaasneb kohustus – blogijate puhul enamasti promo). Mallukas pidas ju pulmad lausa tasuta? Ei saa ise ka viriseda, sest vedasin bikiinifitnessi võistlused ka peaaegu tasuta läbi, mille tavamaksumus võib ulatuda paari tuhandeni. Oleneb kĂĽll mida tasuta saadakse, kuid kui tegemist on igapäevaeluks vajalikuga (jõusaal, toit, riided, iluteenused jms), siis võib aastaga säästa niimoodi meeletuid summasid.

paljas-porgand-merilin-taimre-pudru-mu-süda-kuulub-raamat-blogija-elu-raha-teenib-teenimine-palk-ettevõte

Enne kui ma blogimisega raha hakkasin teenima, elasin ma puhtalt Austraalias kokku kraabitud palgatšekkidest. Ma pole ilusate asjade austaja, ei armasta šopata, ei söö tihti väljas ega kuluta raha just niisama kergelt, mistõttu õnnestus mul tagavaraks koguda üks kopsakas summa. Kusjuures olen raskete aegadega õppinud nii mõnegi säästunipi, mille vilja saab pika peale maitsta:

 •  ära raiska toitu – sĂĽĂĽa ostan alati nimekirja alusel, et ma ei satuks ostma ebavajalikke asju. Enne söön ära toidu, mille kehtivusaeg on lõpukorral, kuigi võib isutada millegi hoopis muu järele. Kui tean, et ma ei jõua toitu ära sĂĽĂĽa enne riknemist, siis ma kĂĽpsetan selle kas läbi või säilitan seda sĂĽgavkĂĽlmas.
 • ära osta valmistoite – esiteks me ei tea täpselt mida need sisaldavad või kui kaua need juba pakendatult seisnud on. Rahaliselt ĂĽks parim nipp on valmistada kõik toidud ise, ka kaasavõtmiseks. Nii on mind ĂĽles kasvatatud ning ega muidu ma nii tulihingeline kokkaja poleks.
 • kasuta kliendikaarte – ma olen vist ĂĽks neist, kel on igas poes olemas kliendikaart. Enamasti on nende tegemine tasuta ning alati on võimalik saada midagi soodsamalt.
 • väldi tarbetut kulutamist – ma ei kannata näha, kui vesi jookseb tĂĽhja, telekas käib kui keegi seda ei vaata, tĂĽhjades tubades tuled põlevad, iga asi pakendatakse eraldi kilekotti. See kõik on lisakulu meie rahakotile, kuid veel enam keskkonnale. Hoiame mõlemaid!

Need on vaid üksikud nipid sadade hulgast, kuid kui soovid oma kulusid kontrolli all hoida, siis parimaid säästunippe vastavalt eluvaldkonnale leiad SIIT!

Blogijast ettevõtjani

Bartertehinguajastuga õppisin tegema brändidega koostööd ning nägin kuivõrd palju on mul võimalik neile pakkuda ja kasuks olla. Kui elamiskulud pangakontot justkui igakuiselt tühjaks imesid, otsustasin ma blogimise sisuturundusliku poole pealt ehk oma igapäevatöö eest lõpuks ka vastavat tasu hakata küsima. Et aga asjad oleks maksustatud ja seaduslikud, asutasin ma ettevõtte Paljas Porgand OÜ ja võisin end ametlikult ettevõtjate sekka lugeda.

Tüüpiline tööots

Isegi kui ĂĽtlen, et jah ma teenin blogimisega raha, siis ei mõisteta… “Et nagu mille arvelt täpselt? Mille eest sulle otseselt makstakse?” Puhastame selle sogase vee siis.

Tüüpiline tasustatud postituse käekäik:

 1. Partner pöördub minu poole koostööideega
 2. Uurin partneri tausta ning koostöö võimalikkust
 3. Kui partneri brändi moto ühildub minu omaga ning me seisame ühiste väärtuste eest, siis võtan toote/teenuse vms proovimiseks
 4. Kui olen toote/teenuse heaks kiitnud ning tunnen, et lugejatele võiks sellest olla kasu, siis otsustan koostöö kasuks
 5. Esitan partnerile vastavalt väljakujunenud hinnakirjale hinnapakkumise erinevatele koostööviisidele
 6. Kogun illustreeriva materjali, teen infotöötluse ning kirjutan postituse

merilin-taimre-paljas-porgand-ilu-ipl-laser-karvaeemaldus-püsiv-tulemus-arvustus-review-philips-lumea-prestige-tõhus

“Ma loen seda postitust vaid selleks, et teada saada palju sa siis teenid ka?” Ma olen päris kindel, et see on keiss enamike siia pöördunute puhul, hehe! Ăśtleme nii, et ettevõtjana pole sissetulek igakuiselt stabiilne. Kuid ĂĽks on kindel – ära elab paganama hästi. Nii et kõik pisiblogijad, kes te tunnete ĂĽhiskonnasurvet hakata lõpuks ometi tegema “päris tööd”, nagu mulle alustades altkulmu öeldi, siis ärge kuulake neid. Go chase your dreams, cause impossible is nothing!

Tasuline postitus – kas kinnimakstud arvamus?

Olgugi, et seda teemat olen mitmeid kordi puudutanud, siis ilmub ikka kommentaare ala “eino muidugi sulle meeldis, sa oled ju kinni makstud seda ĂĽtlema” või “kas sulle maksti selle postituse eest või on see su enda arvamus?”. Ma ei näe siin loogilist mõttekäiku…

Toome näite:
Sa lähed suurde tehnikapoodi ning otsid endale uut läpakat. Kas tõesti sa ei julge pöörduda teenindaja poole, kes on nende läpakatega kursis, on neid katsetanud ja teab läpakatest rääkida une pealt, lihtsalt seetõttu, et pood maksab talle soovitamise eest palka? Nii on ka minuga. Minult ei osteta mitte kunagi arvamust, vaid makstakse ajalise panuse eest, mida olen kulutanud pakiautomaadi või teenustpakkuva koha vahet jooksmisele, toote/teenuse ĂĽles pildistamisele, informatiivse osa kogumisele, toote/teenuse arvustamisele, postituse koostamisele ning selle promomisele. Kusjuures, et vältida brändidega erimeelsusi, siis hoiatan neid juba ette, et minu arvamus ei pruugi olla neile meelt mööda ning ma avaldan oma isiklikku arvamust olenemata sellest, kas nad selle heaks kiidavad. Sest ometi pöördusite sisuturunduse jaoks siiski… blogija mitte Delfi, Buduaari, Postimehe või muu platvormi poole. Ja kui tunnete huvi, kas mul on ka reaalselt tekkinud koostööpartneriga pärast postituse avalikustamist erimeelsusi, siis käputäis juhtumeid on ette tulnud kĂĽll.

Blogijast kirjanikuni

Esimese raamatu andsin välja inglisekeelsena Austraalias elades. Seda puhtalt soovist oma unistus täide viia, milleks oli oma retseptide nägemine raamatukaante vahel. Blogi elavnedes, tundis Eestis nii mõnigi kirjastus huvi mu raamatu kirjastamisest ka kodumaal.

merilin-taimre-retsepti-raamat-tervis-toit-toitumine-supertoit-toiduaine-väetoit-esikaas-siiri-kumari-maret-ubaleht-pegasus-kirjastus-raamat-retseptid-mu-süda-kuulub-kolmele-toidule-tervisele-ja-minule

Mõeldud-tehtud! Nii andsin Pegasusega välja oma kaks esimest raamatut seeriast “Mu sĂĽda kuulub kolmele”. Võib öelda, et ka raamatute kirjutamine oli heaks sissetulekuallikaks aegadel, mil blogi seda suures mastaabis veel ei olnud.

Kirjanikust kirjastajani

Olles nüüd kogemuste võrra rikkam ja noh, ausalt öeldes siis, ka rahalises mõttes, otsustasin ma ohjad enda kätte haarata ja oma kolmanda raamatu ise kirjastada. Kirjastusega on seda küll eriti mugav ja turvaline teha, kuid kui vähegi ettevõtmist ja huvi on, siis soovitan kindlalt see teekond ise ette võtta. Esmane investeering on küll päris kopsakas summa (eriti suure tiraaži korral), kuid kokkuvõttes seda väärt. Nii võib teenida lausa kordi rohkem raha ja kogu raamatu käik on enda kätes. Minu jaoks on see niiii põnev väljakutse!

paljas-porgand-merilin-taimre-pudru-mu-süda-kuulub-raamat-blogija-elu-raha-teenib-teenimine-palk-ettevõte

Olnud juba pool aastat pudruraamatu kallal nokitsenud, on mul au avalikustada, et minu kõige esimene isekirjastatud raamat “Mu sĂĽda kuulub pudrule – soolasele ja magusale” ilmub juba oktoobris. Seega hoidke silmad/kõrvad lahti, sest plaanis on korraldada rohkelt auhinnamänge, esitlusi jpm!

Kõrvalprojektid

Kindlasti pole minu ainsateks tuluallikateks blogipostitused ja raamatud. See tüütaks mind liiga ruttu ära, sest ma armastan väljakutseid ja uusi põnevaid projekte, mida ellu viia! Üsna suure osa mu sissetulekust moodustavad ka avalikud esinemised, koolitamised, reklaamkampaaniad, pisiprojektid, fotosessioonid jms.

paljas-porgand-merilin-taimre-pudru-mu-süda-kuulub-raamat-blogija-elu-raha-teenib-teenimine-palk-ettevõte

Ning kui pildistamistest on mul liiga palju riideid kappi kogunenud, siis omamoodi tuluallikaks võib nimetada ka istuma jäänud riiete müüki. Ometigi on enamus neist vaid korra-paar kantud ning muidugi on tegemist viimase hooaja riietega.

paljas-porgand-merilin-taimre-pudru-mu-süda-kuulub-raamat-blogija-elu-raha-teenib-teenimine-palk-ettevõte

Minu riided leiate Sarapuu kirbukalt boksist nr 307

Ega ma ei oskagi kokkuvõttes rohkem paremini ära seletada, et ma siiski ka teenin raha. Olenevalt kindlasti blogijast, kui kirglikult seda tehakse ning kui palju aega sellele pühendatakse, võib blogimisega teenida üle keskmise palga! Innustan alati järgima oma südant ning unistusi, sest kui teed asja kirega, siis varem või hiljem tasub see end ära. Seniks aga kannatust ja kindlat meelt!

17 Kommentaari


 1. Fatal error: Allowed memory size of 536870912 bytes exhausted (tried to allocate 20480 bytes) in /data01/virt71985/domeenid/www.paljasporgand.ee/htdocs/wp-includes/plugin.php on line 198

  Fatal error: Allowed memory size of 536870912 bytes exhausted (tried to allocate 20480 bytes) in /data01/virt71985/domeenid/www.paljasporgand.ee/htdocs/wp-includes/plugin.php on line 449