Kõrge valgusisaldusega kõrvitsa-kodujuustukook

kõrvitsa-kodujuustu-kook-tervislik-retsept

Kuulsin, et Halloweenist on kurjade nägudega kõrvitsad veel kööginurgas perelapsi hirmutamas. Tuleb ju neistki lahti saada! Või kui ei ole, siis tasub praegu eriti soodsa hinnaga üks moekas oranžitar endale muretseda, sest see kõrvitsajuustukook on lihtne, maitsev ja väga tervislik! Retsept jõuab teieni tänu ühele eriti visale lugejale, kes ikka mitu korda soovi avaldas.

kõrvitsa-kodujuustu-kook-tervislik-retsept

Tean, et kodujuust sisaldab laktoosi ja ajab nii mõnegi näo krimpsu. Kuid samas on see nii valgurikas koostisaine, et mul oli lausa rõõm seda siia kooki lisada. Valgusisaldust kergitavad veelgi munad! Sorri, veganid. Koogi retsept pärineb eelmise aasta talvest, mil Jakega vaid kuuks Eestisse tulime. See oli üks ainsaid asju, mida ma oma eriti kiire elutempo kõrvalt me peredele küpsetada jõudsin. Vähemalt läks asja ette, kuna see kook hävitati helikiirusel. Nautisime seda koduse maasika-mustikamoosiga, mis oli kui kirss tordil. Mõnusalt hapu ja magus rikkaliku juustukoogi kõrvale!

halloween-kõrvits-paljas-porgand-retsept

Olgu mainitud, et kook on sellegipoolest 100% gluteeni ja lisatud suhkru vaba! Magustatud ainult köögi-ja puuviljadega ning tehtud igati toitvatest toiduainetest. Ühe koogilõigu kohta vaid 170 kcal, 3 g rasva, 4 g suhkrut, kuid pea 10 g valku?! Kas see kook on outta this world or what?!

Rikkalik, pehme, suussulav, magus, soe, kõrvitsane, valgurikas, toitev, sõltuvusttekitav.

5.0 from 1 reviews
Kõrvitsa-kodujuustukook
 
Ettevalmistus
Küpsetamine
Valmistamisaeg
 
Lihtsalt valmiv valgurikas juustukook, mis ei sisalda gluteeni ega suhkrut! Igati toitev, naturaalne ja tervislik alternatiiv tavapärasele juustukoogile.
Autor:
Retsepti tüüp: Magustoit
Kogus: 10 lõiku
Koostisained
  • Põhi:
  • 500 ml täisterakaerahelbeid
  • 150 g leotatud datleid
  • 1 tl naturaalset maapähklivõid
  • 1 tl kaneeli
  • ½ tl küpsetuspulbrit
  • ½ tl soodat
  • noaotsatäis soola
  • kookosõli määrimiseks

  • Täidis:
  • 4 muna
  • 250 g kodujuustu (rasvata)
  • *375 ml kõrvitsapüreed
  • 1 spl vanilliekstrakti
  • 1 tl piparkoogimaitseainet
  • 1 tl kaneeli
  • ½ tl küpsetuspulbrit
  • ½ tl soodat
  • noaotsatäis soola
Valmistamine
  1. Purusta datlid ühtlaseks pastaks, lisa kõik ülejäänud põhja koostisained ning purusta kuni moodustub ühtlane mass.
  2. Suru see vooderdatud lahtikäiva koogivormi põhjale ja külgedele ning küpseta 175 kraadi juures 10 min.
  3. Täidise jaoks püreesta köögikombainis kõik koostisained ühtlaseks kreemiks, kalla eelküpsetatud põhjale ning küpseta veel 50 minutit.
  4. Ahjust eemaldades, lase koogil maha jahtuda ning aseta siis üleööks külmkappi tahenema.
  5. Serveeri järgmine päev niisama või lemmiku moosiga! Mina nautisin seda koduse maasika-mustikamoosiga.
Märkused
*Kõrvitsapüree retsepti leiad siit: https://paljasporgand.ee/korvitsapuree/
Toitumisalane teave
1 portsjon: 1 lõik Kalorid: 170kcal Rasv: 3g Küllastatud rasv: 1g Transrasv: 0g Süsivesikud: 17g Suhkur: 4g Sool: 126mg Kiudained: 2g Valk: 9g

 

20 Kommentaari

  1. Maarja ütleb:

    Võib olla rumal küsimus, aga miks peab kõrvitsa ennem kuumtöötlema? Kas retsepti ei sobiks lihtsalt riivitud toores kõrvits? :)

    • Paljas Porgand ütleb:

      Sel juhul on tulemuseks hoopis teistmoodi kook. Kõrvitsapüree kasutamise tulemusena on juustkoogilaadne kreemjas kook. Riivkõrvitsa puhul aga tükiline :)

  2. Mariann ütleb:

    Kas kõrvitsapüree võib teha ka tavalisest kõrvitsast või tuleks eelistada muskaatkõrvitsat?

  3. Hanna ütleb:

    Kas kaerahelbed võib asendada ka täistera kaerajahuga?

    • Paljas Porgand ütleb:

      Tere Hanna,

      Tihtipeale kui retseptis on kirjas, et purusta kaerahelbed peeneks jahuks, siis sobiks see ideaalselt! Seekordses retseptis tuleb kaerahelbed lisada aga datlipüreele ja need ei peenestu enam köögikombainis niivõrd ära. Mulle põhja juures just meeldiski, et see polnud täiesti peen, vaid siuke kaerahelbeküpsise tunnetusega pigem. Kindlasti võid proovida, aga lisa sel juhul rohkem kaerajahu. Ise eelistaksin 100%-liselt pigem kaerahelbeid kasutada. ;)

  4. Helen ütleb:

    Kas datlite mass on mõeldud kuivade datlite kohta või juba leotatud? :)

  5. Brit ütleb:

    Kas tuleb ka välja kui datleid ja maapähklivoid mitte lisada?

  6. Merle ütleb:

    Millega põhja purustad? Tundub, et minu köögimasinad seda väga purustada ei soovi. :)

  7. Iiris ütleb:

    :) See oleks nagu minu pealt maha kirjutatud! Tegin sarnast asja just nädalavahetusel. Aga ma maitsestasin piprakoogimaitseainega just põhja, siis tuli veel suurem kontrast põhja ja maheda kihi vahel. Vahva! (Ah jaa, datleid põhjas ei olnud, hoopis natuke pruuni suhkrut)

    • Paljas Porgand ütleb:

      Hihi, kas tõesti kõik koostisained peale datlite samamoodi? :D

      • Iiris ütleb:

        :D Maapähklivõid ka ei olnud, oli tavalist võid, kakaod ja piparkoogimaitseainet (põhjas) ja kattesse soodat-küpsetuspulbrit ei pannud. Ütleme siis nii, et põhiosades oli sama :)

  8. Anneli ütleb:

    Tundub kook, mida peab proovima. :) Aga, mis läbimõõduga vormi kasutad?

    • Paljas Porgand ütleb:

      Siin kasutasin 22cm läbimõõduga, kuid 18cm sobiks palju paremini, tuleks armsam kõrgem koogike :) Proovige kindlasti!

      • Anneli ütleb:

        Proovisin koogi järgi ja endale 2 märkust – datleid leotada kauem kui 30 min ja ekstra sooda jätaks üldse välja. Põhi tuli mõnusalt piparkoogise maitsega aga täidises hakkas sooda maitse kuidagi domineerima. Samas mehele meeldis ja ta ei saanud üldse aru, mis soodast ma räägin. :) Huvitav, et sul kook nii kollane jäi, mul pigem täidis võttis piparkoogimaitseainest saadud värvuse ehk siis beežikas-pruunikas. Muidu oli päris hea käia kapist tükke haaramas. :)

        • Paljas Porgand ütleb:

          Tere Anneli,
          Oleneb kas leotada datleid kuumas või jahedas vees. Ma leotan kuumas vees, lähevad ruttu pehmeks :) Sooda võib vast isegi välja jätta jah või teine võimalus viimasena vaikselt sisse segada, sest muidu võib tekitada kibeda maitse juurde. Ju siis oli uhkelt kollane kõrvits mul, hehe :D Aga paistab, et ikka maitses sulle, mis on tore! :)

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Anna oma hinne: