Kaunviljad sisaldavad rohkesti ka kiudaineid, mis on olulised veresuhkru tasakaalustamisel ja kolesterooli langetamisel. Lisaks on kaunviljade glükeemiline koormus madal. Tänu soodsale biokeemilisele koostisele on kaunviljade söömine kasulik mitmesuguste tervisehädade, nagu vitamiinipuuduse, spasmide, kõrgvererõhu- ja suhkurtõve, samuti maksa-, neeru- ja põiehaiguste korral.
Kaunviljad sisaldavad rohkesti veel mineraalaineid, eriti kaaliumi- ja fosforiühendeid. Kõige enam on neis B-rühma vitamiine, mis on vajalikud närvisüsteemi normaalseks toimimiseks. Eriti soovitatakse kaunvilju süüa nendel, kes soovivad jumet särava ja nooruslikuna hoida.
Kas konserveeritud kaunviljad on kahjulikumad?
Kaunvilju on mugav osta konserveerituna, sest leotamine ja keetmine võtab palju aega. Seega kui tekib järsku tahtmine teha hummust, siis kes see jaksab neid tundideks likku panna ja seejärel veel keeta. Hoopis lihtsam on haarata poeletilt üks konserv ning kohe kokkama asuda, või mis? Sealt tekibki dilemma, kas valida konserveeritud või kuivatatud oad. Kuivatatud oad oleks justkui naturaalsem ja odavam valik, aga nende valmistamine nõuab ka kõvasti rohkem aega, kuna neid tuleb leotada ja keeta. Konservoad on aga kohe kasutusvalmis ja maitse vahet ju otseselt ei ole.
Kuid ka konserveeritud ube tuleb alati hoolikalt loputada, kuna enamik kaunvilju sisaldab ühendeid, mille seedimiseks inimese organism ensüüme ei tooda ning seetõttu tekivad ka gaasid. Vaid korralik leotamine, loputamine ja kuumtöötlemine aitab nende sisaldust vähendada ning sellega ka gaaside tekkimist. Seega soovitan alati ka konservube vee all korralikult loputada.
Hirm valmistoidu ees on aga suurel osal inimestest. Paljud arvavad, et konservidesse on lisatud säilitusaineid ning muid konservante ja lisaaineid. Kui aga valida kvaliteetne tootja, siis võib selle hirmu koheselt maha matta. Näiteks on Bonduelle konservide koostises vaid oad, sool ja vesi. Kuna ubadel on omadus hästi säilida, siis konserveerimisel ei ole vaja lisada säilitus- ning muid lisaaineid.
Aurutatud konservubade eelis
Lisaks on Bonduelle’il veel eriti hea sari nimega Vapeur, mille puhul on kaunviljade keetmise asemel neid aurutatud. Me kõik teame, et aurutamine on kõige kasulikum toidu valmistamise viis. Aurutamise tulemusel säilitab toit nii oma loomuliku värvi, lõhna, vormi ja maitse kui ka suurema osa mikroelementidest ja vitamiinidest. Seega ei lähe vees lahustuvad vitamiinid ja mineraalid kaduma. Kui paljud meist kodus kaunvilju ise aurutada aga viitsivad?
Seepärast olengi mina kõik oma retseptid valmistanud just konservidest – eelistatult Vapeur aurutatud sarjast. Selleks, et säilitada maksimaalselt toidu maitse, lõhn ja kasulikud omadused, kasutatakse selle valmistamise protsessis kiirendatud soojendamist ja kõrgrõhuauruga töötlemist. Tulemuseks on palju krõmpsuvamad köögiviljad ja peaaegu ei mingit lisavedelikku! Vapeur sarjas on olemas punased (kidney) oad, läätsed, kikerherned ja valged oad. Mine piilu mu InstaStorydesse kui soovid saada ühega neist kaunviljadest valmistatud ühe minuti ühe koostisaine VEGAN PASTEEDI retsepti!
Kaunviljade kasutamine kokkamises
Millegipärast ei osata kaunviljadest väga rohkem muud midagi teha kui hummust, nende kasutamist vormiroogades ja padades või lihtsalt lisandina salatitele vms. Mina olen suurema osa oma lemmikuid magustoite aga nendega teinud, rääkimata soolastest! Järgnevalt soovin tutvustada teile kui lihtne, tervislik ja maitsev on kaunviljade kasutamine magustoitudes. Ja ärge unustage, kasutades konserveeritud tooteid, valmib magustoit nullist vaid paari minutiga + küpsetamisaeg kui toormagustoitu just ei tee.
Seni olen ma kaunviljadest teinud magustoiduna energiapalle, proteiinipalle, brownie-sid, blondie-sid, kooki, cookie dough-d, erinevate maitsetega magusaid hummuseid jpm. Hiljaaegu proovisin ma aga erinevaid Vapeur kaunvilju omavahel kombineerida ning sain purki läätsedest ja punastest ubadest (tumedad kaunviljad) brownie-d ning valgetest ubadest ja kikerhernestest (heledad kaunviljad) blondie-d. Brownie-de magusust tasakaalustasin ma mustsõstardega ja blondie-sid koduaia õuntega. Mõlemad retseptid on muidugi mõista suhkru-, gluteeni-, jahu- ja laktoosivabad ning täitsa vegan… Ühesõnaga patuvabad nagu mu retseptid ikka, hehe!
Praegu jagan ma teiega aga üht retsepti, milleks on õunakooki meenutavad blondie-d. Miks just ühte? Sest mul pole vaja, et te suurest ekstaasist korraga mõlemat teeksite ja end paksuks mugiksite, sest ütleme ausalt – need retseptid on JUMALIKUD! Aga ilma te ei jää. Nimelt tuleb brownie retsept mu järgmisesse raamatusse, mille suunitlus on… parampapapapapaaa – VEGANLUS! Ehk kõik vegan retseptid koos rohke infoga vegan toitumisest ning muidugi mõista parimate vegan retseptide ja vegan piltidega minust, hehe! Olete elevil? Oh, you should be! Aga asume nüüd kokkama!

Suhkru, muna ja jahuvaba valgurikas vegan õunakook. Kasutame kõik need sügisesed koduõunad ära ja valmistame ühe tõeliselt toitva ja tervisliku koogi!
- 2 purki Bonduelle Vapeur kikerherneid
- 2 purki Bonduelle Vapeur valgeid ube
- 475 g hakitud õunu
- kookosõli õunte küpsetamiseks
- 120 g vegan valgupulbrit (kasutasin riisivalku)
- 110 g india pähkli võid
- 20 g sulatatud kookosõli
- soovipärast magustajat (mett, vahtrasiirupit, kookossuhkrut, steviat)
- 1 tl küpsetuspulbrit
- 1 tl kaneeli
- ½ tl Himaalaja soola
-
Küpseta peenelt hakitud õunad pannil kookosõlis eriti pehmeks.
-
Samal ajal eelkuumuta ahi 200 kraadi juurde ja valmista taigen.
-
Taigna jaoks püreesta ühtlaseks massiks kaunviljad koos magustaja, pähklivõi, kookosõli, soola ja kaneeliga.
-
Sega valgupulber küpsetuspulbriga ning seejärel kogu ülejäänud massiga.
-
Sega sisse ka õunad ning laota valminud koogitaigen küpsetuspaberiga kaetud suurele ahjuplaadile.
-
Küpsta 200 kraadi juures 30 minutit, jäta natukeseks jahtuma, lõika 32-ks ruuduks ning naudi!
8 Kommentaari
Kas valgupulbri saab millegiga asendada?
Näiteks kookose, kaera või mandlijahuga :) Küll aga tuleks jahu vähem panna, sest valgupulber pole nii siduv.
Sinu retseptid on mu lemmikud! Indiapähklivõist ja datlidest piparkoogid avasid mu jaoks täiesti uue maailma: esiteks kasutan nüüd datleid igalpool kus saan suhkru asemel ja teiseks, kui lihtne on ise teha pähklivõisid?! Nii kiirelt saab midagi magusat kokku visata, kui datleid ja mingit kookos/mandli- vm jahu on. :D
Kas selles retseptis võiks valgupulbri millegagi asendada?
Oii, aitäh :) Asenda pähklivõiga :)
Konservide puhul polegi nii väga teemaks see, kas need on või pole tervislikud, vaid see, mille sees nad on. Plekkpurkidel on enamasti bpa-d sisaldav “vooder”.
Ma kah just väga tihti konservitud toiduaineid ei kasutaks, kuidagi käsi tõrgub neid korvi tõstmast.
Kuid vahest harva, miks mitte.
Väga põnev retsept. Oligosahhariidide osas on midagi sassi läinud, lauasuhkur ehk sahharoos ja laktoos on oligosahhariidid. Mõtlesid äkki fütaate ja lektiine, mis võivad põhjustada puhitisi.
Hei, jaa antitoitained fütaadid ja lektiinid tõepoolest. Kuid palju kirjutatakse põhjuseks ka kaunviljades leiduvad oligosahhariidid ehk suhkrud, mida meie organism ei seedi ja tekitavad seejärel puhitust. Aitäh!