Kaunviljadest ülitervislik vegan õunakook

paljas-porgand-merilin-taimre-toidu-blogi-bonduelle-kaunviljad-valk-valgurikas-proteiin-suhkruvaba-gluteenivaba-laktoosivaba-retsept-taimne-taimetoit-vegan-õuna-kook-šokolaadi-brownie

Täiesti lõpp kui palju ma end taas köögist olen leidnud. Mul on nii palju ideid ja soove, mida valmistada ning ka teiega, kallikesed, jagada! Vabandan, et teie suid Instagrami ekraanist teisel pool vesistama panen, kuid kõik lubatud retseptid olen ju ka ometi teieni toonud. Nüüd siis aeg imeliste magusate küpsetiste käes, mis sotsiaalmeedias palju tähelepanu pälvisid. Kas oleksid kunagi arvanud, et blondie-sid ja brownie-sid saab teha kaunviljade baasil täitsa jahu, suhkru, laktoosi ja gluteenita? Ja, pff, veel täitsa VEGAN?
o
paljas-porgand-merilin-taimre-toidu-blogi-bonduelle-kaunviljad-valk-valgurikas-proteiin-suhkruvaba-gluteenivaba-laktoosivaba-retsept-taimne-taimetoit-vegan-õuna-kook-šokolaadi-brownie

 

Miks on kaunviljad kasulikud?

Kaunviljad on taimed, mille kauntes kasvavad söödavad seemned, näiteks herned, kikerherned, oad ja läätsed. Kaunviljad sisaldavad rohkesti taimset valku, aminohappeid, mineraal- ja kiudaineid ning need täidavad hästi kõhtu. Kaunvilju hinnataksegi eriti nende kõrge valgusisalduse pärast. Kaunviljade valk on üks paremaid asendamatute aminohapete allikaid ja inimorganismile hästi omastatav. Kaunviljad on on veganite menüüs asendamatul kohal ning võiks kuuluda kõvasti rohkem ka kõigesööja toidulauale.

paljas-porgand-merilin-taimre-toidu-blogi-bonduelle-kaunviljad-valk-valgurikas-proteiin-suhkruvaba-gluteenivaba-laktoosivaba-retsept-taimne-taimetoit-vegan-õuna-kook-šokolaadi-brownie

Kaunviljad sisaldavad rohkesti ka kiudaineid, mis on olulised veresuhkru tasakaalustamisel ja kolesterooli langetamisel. Lisaks on kaunviljade glükeemiline koormus madal. Tänu soodsale biokeemilisele koostisele on kaunviljade söömine kasulik mitmesuguste tervisehädade, nagu vitamiinipuuduse, spasmide, kõrgvererõhu- ja suhkurtõve, samuti maksa-, neeru- ja põiehaiguste korral.

Kaunviljad sisaldavad rohkesti veel mineraalaineid, eriti kaaliumi- ja fosforiühendeid. Kõige enam on neis B-rühma vitamiine, mis on vajalikud närvisüsteemi normaalseks toimimiseks. Eriti soovitatakse kaunvilju süüa nendel, kes soovivad jumet särava ja nooruslikuna hoida.

 

Kas konserveeritud kaunviljad on kahjulikumad?

Kaunvilju on mugav osta konserveerituna, sest leotamine ja keetmine võtab palju aega. Seega kui tekib järsku tahtmine teha hummust, siis kes see jaksab neid tundideks likku panna ja seejärel veel keeta. Hoopis lihtsam on haarata poeletilt üks konserv ning kohe kokkama asuda, või mis? Sealt tekibki dilemma, kas valida konserveeritud või kuivatatud oad. Kuivatatud oad oleks justkui naturaalsem ja odavam valik, aga nende valmistamine nõuab ka kõvasti rohkem aega, kuna neid tuleb leotada ja keeta. Konserv­oad on aga kohe kasutusvalmis ja maitse vahet ju otseselt ei ole.

paljas-porgand-merilin-taimre-toidu-blogi-bonduelle-kaunviljad-valk-valgurikas-proteiin-suhkruvaba-gluteenivaba-laktoosivaba-retsept-taimne-taimetoit-vegan-õuna-kook-šokolaadi-brownie

Kuid ka konserveeritud ube tuleb alati hoolikalt loputada, kuna enamik kaunvilju sisaldab ühendeid, mille seedimiseks inimese organism ensüüme ei tooda ning seetõttu tekivad ka gaasid. Vaid korralik leotamine, loputamine ja kuumtöötlemine aitab nende sisaldust vähendada ning sellega ka gaaside tekkimist. Seega soovitan alati ka konservube vee all korralikult loputada.

paljas-porgand-merilin-taimre-toidu-blogi-bonduelle-kaunviljad-valk-valgurikas-proteiin-suhkruvaba-gluteenivaba-laktoosivaba-retsept-taimne-taimetoit-vegan-õuna-kook-šokolaadi-brownie

Hirm valmistoidu ees on aga suurel osal inimestest. Paljud arvavad, et konservidesse on lisatud säilitusaineid ning muid konservante ja lisaaineid. Kui aga valida kvaliteetne tootja, siis võib selle hirmu koheselt maha matta. Näiteks on Bonduelle konservide koostises vaid oad, sool ja vesi. Kuna ubadel on omadus hästi säilida, siis konserveerimisel ei ole vaja lisada säilitus- ning muid lisaaineid.

 

Aurutatud konservubade eelis

Lisaks on Bonduelle’il veel eriti hea sari nimega Vapeur, mille puhul on kaunviljade keetmise asemel neid aurutatud. Me kõik teame, et aurutamine on kõige kasulikum toidu valmistamise viis. Aurutamise tulemusel säilitab toit nii oma loomuliku värvi, lõhna, vormi ja maitse kui ka suurema osa mikroelementidest ja vitamiinidest. Seega ei lähe vees lahustuvad vitamiinid ja mineraalid kaduma. Kui paljud meist kodus kaunvilju ise aurutada aga viitsivad?

paljas-porgand-merilin-taimre-toidu-blogi-bonduelle-kaunviljad-valk-valgurikas-proteiin-suhkruvaba-gluteenivaba-laktoosivaba-retsept-taimne-taimetoit-vegan-õuna-kook-šokolaadi-brownie

Seepärast olengi mina kõik oma retseptid valmistanud just konservidest – eelistatult Vapeur aurutatud sarjast. Selleks, et säilitada maksimaalselt toidu maitse, lõhn ja kasulikud omadused, kasutatakse selle valmistamise protsessis kiirendatud soojendamist ja kõrgrõhuauruga töötlemist. Tulemuseks on palju krõmpsuvamad köögiviljad ja peaaegu ei mingit lisavedelikku! Vapeur sarjas on olemas punased (kidney) oadläätsedkikerherned ja valged oad. Mine piilu mu InstaStorydesse kui soovid saada ühega neist kaunviljadest valmistatud ühe minuti ühe koostisaine VEGAN PASTEEDI retsepti!

paljas-porgand-merilin-taimre-toidu-blogi-bonduelle-kaunviljad-valk-valgurikas-proteiin-suhkruvaba-gluteenivaba-laktoosivaba-retsept-taimne-taimetoit-vegan-õuna-kook-šokolaadi-brownie

 

Kaunviljade kasutamine kokkamises

Millegipärast ei osata kaunviljadest väga rohkem muud midagi teha kui hummust, nende kasutamist vormiroogades ja padades või lihtsalt lisandina salatitele vms. Mina olen suurema osa oma lemmikuid magustoite aga nendega teinud, rääkimata soolastest! Järgnevalt soovin tutvustada teile kui lihtne, tervislik ja maitsev on kaunviljade kasutamine magustoitudes. Ja ärge unustage, kasutades konserveeritud tooteid, valmib magustoit nullist vaid paari minutiga + küpsetamisaeg kui toormagustoitu just ei tee.

paljas-porgand-merilin-taimre-toidu-blogi-bonduelle-kaunviljad-valk-valgurikas-proteiin-suhkruvaba-gluteenivaba-laktoosivaba-retsept-taimne-taimetoit-vegan-õuna-kook-šokolaadi-brownie

Seni olen ma kaunviljadest teinud magustoiduna energiapalle, proteiinipalle, brownie-sid, blondie-sid, kooki, cookie dough-d, erinevate maitsetega magusaid hummuseid jpm. Hiljaaegu proovisin ma aga erinevaid Vapeur kaunvilju omavahel kombineerida ning sain purki läätsedest ja punastest ubadest (tumedad kaunviljad) brownie-d ning valgetest ubadest ja kikerhernestest (heledad kaunviljad) blondie-d. Brownie-de magusust tasakaalustasin ma mustsõstardega ja blondie-sid koduaia õuntega. Mõlemad retseptid on muidugi mõista suhkru-, gluteeni-, jahu- ja laktoosivabad ning täitsa vegan… Ühesõnaga patuvabad nagu mu retseptid ikka, hehe!

paljas-porgand-merilin-taimre-toidu-blogi-bonduelle-kaunviljad-valk-valgurikas-proteiin-suhkruvaba-gluteenivaba-laktoosivaba-retsept-taimne-taimetoit-vegan-õuna-kook-šokolaadi-brownie

Praegu jagan ma teiega aga üht retsepti, milleks on õunakooki meenutavad blondie-d. Miks just ühte? Sest mul pole vaja, et te suurest ekstaasist korraga mõlemat teeksite ja end paksuks mugiksite, sest ütleme ausalt – need retseptid on JUMALIKUD! Aga ilma te ei jää. Nimelt tuleb brownie retsept mu järgmisesse raamatusse, mille suunitlus on… parampapapapapaaa – VEGANLUS! Ehk kõik vegan retseptid koos rohke infoga vegan toitumisest ning muidugi mõista parimate vegan retseptide ja vegan piltidega minust, hehe! Olete elevil? Oh, you should be! Aga asume nüüd kokkama!

Vegan õunakook
Ettevalmistusaeg
10 mins
Küpsetusaeg
30 mins
Ajakulu kokku
40 mins
 

Suhkru, muna ja jahuvaba valgurikas vegan õunakook. Kasutame kõik need sügisesed koduõunad ära ja valmistame ühe tõeliselt toitva ja tervisliku koogi!

Portsjonid: 32 ruutu
Energia: 82 kcal
Koostisained
  • 2 purki Bonduelle Vapeur kikerherneid
  • 2 purki Bonduelle Vapeur valgeid ube
  • 475 g hakitud õunu
  • kookosõli õunte küpsetamiseks
  • 120 g vegan valgupulbrit (kasutasin riisivalku)
  • 110 g india pähkli võid
  • 20 g sulatatud kookosõli
  • soovipärast magustajat (mett, vahtrasiirupit, kookossuhkrut, steviat)
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • 1 tl kaneeli
  • ½ tl Himaalaja soola
Valmistamine
  1. Küpseta peenelt hakitud õunad pannil kookosõlis eriti pehmeks.

  2. Samal ajal eelkuumuta ahi 200 kraadi juurde ja valmista taigen.

  3. Taigna jaoks püreesta ühtlaseks massiks kaunviljad koos magustaja, pähklivõi, kookosõli, soola ja kaneeliga.

  4. Sega valgupulber küpsetuspulbriga ning seejärel kogu ülejäänud massiga.

  5. Sega sisse ka õunad ning laota valminud koogitaigen küpsetuspaberiga kaetud suurele ahjuplaadile.

  6. Küpsta 200 kraadi juures 30 minutit, jäta natukeseks jahtuma, lõika 32-ks ruuduks ning naudi!

3 Kommentaari

  1. JJ ütleb:

    Konservide puhul polegi nii väga teemaks see, kas need on või pole tervislikud, vaid see, mille sees nad on. Plekkpurkidel on enamasti bpa-d sisaldav “vooder”.

  2. :) ütleb:

    Väga põnev retsept. Oligosahhariidide osas on midagi sassi läinud, lauasuhkur ehk sahharoos ja laktoos on oligosahhariidid. Mõtlesid äkki fütaate ja lektiine, mis võivad põhjustada puhitisi.

    • Paljas Porgand ütleb:

      Hei, jaa antitoitained fütaadid ja lektiinid tõepoolest. Kuid palju kirjutatakse põhjuseks ka kaunviljades leiduvad oligosahhariidid ehk suhkrud, mida meie organism ei seedi ja tekitavad seejärel puhitust. Aitäh!

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga