Gluteen: kas vaieldamatult kõigile kahjulik?

merilin-taimre-paljas-porgand-blogi-gluteen-tervis-toituminelekkiv-sool-autoimmuun-haigus-krooniline-põletik-tsöliaakia-talumatus

Läinud detox rada ja tõesti hakanud uurima, kuidas meie igapäevane tarbimine mõjutab meie tervist ja heaolu, avastasin ma midagi hirmuäratavat: gluteeni mõju meie kehale. Tegin läbi dr. Tom O’Bryani gluteeni summiti, kus mitmed spetsialistid ja arstid räägivad gluteeni kahjulikust mõjust. See oli väga silmiavav! Ma ütleks lausa, et alates sellest on gluteen minu jaoks kõige suurem kurjajuur. Ma enne sööksin laktoosi, suhkrut, E-aineid ning jooksin alkoholi, kui sööksin gluteeni. Kuid kahjuks ei ole selle enam mitte kunagi tarbimine tõenäoline, sest sellest on saanud läänetoidukultuuri alustala. Miks peaksid sa iga hinna eest gluteenist hoiduma ka siis, kui sul ei ole gluteenitalumatust? Uurime välja!

 

Kõik saab alguse soolestikust

Ma ei väsi kordamast, et kõik haigused ja tervisemured saavad alguse soolestikust. Seetõttu pööravad ka teadlased soolestikule rohkem tähelepanu kui kunagi varem. Me teame tänaseks, et suur osa meie immuunsusest peitub soolestikus, mis tähendab omakorda, et meie immuunsuse eest hoolitseb meie mikrobioom ehk bakterid hoolitsevad meie tervise eest. Seega on meie ülesanne hoolitseda nende eest, et kanda hoolt oma tervise eest.

Kuidas bakterite eest hoolt kanda? Toiduga. Kõik mis me suust sisse topime, kas hävitab või toidab meie soolestiku (ja ka mujal asuvaid) baktereid. Ja vastupidiselt, kas hävitab või toidab meie soolestikus (ja ka mujal) leiduvaid patogeene. Kui patogeenid lähevad vohama, oleme me vastuvõtlikud kroonilistele haigustele ADHD, autism, õppimishäired, rasvumine, diabeet, Parkinsoni tõbi jpt. Tegelikult võib öelda, et KÕIK kroonilised põletikulised haigused saavad alguse meie soolestikust, mis saavad enamasti alguse valest toitumisest, stressist, ravimitest, vähesest liikumisest ja ebakvaliteetsest unest.

 

Mis roll on gluteenil krooniliste haigustega?

Esiteks peame me mõistma, et meie soolestik ei tohi olla lekkiv. Kui sul on lekkiv sool, siis toob see kaasa RODU terviseprobleeme. Terve inimese sool ei ole lekkiv ning hoiab mikroorganisme ja seedimata toiduosakesi vereringest eemal. Mis aga juhtub siis, kui sa gluteeni tarbid? Mul on kurb su “mul pole gluteenitalumatust, seega söön, mida tahan” mullikest lõhkuda, aga gluteen põhjustab otseselt lekkivat soolt.

Kuidas? Sel teemal on läbi viinud uuringu dr. Alessio Fasano, pedriaatriline gastroenteroloog, teadlane ja Center for Celiac Research and Treatment direktor, kes avastas 2000. aastal Marylandi ülikooli meditsiinikoolis oma meeskonnaga sellise proteiini nagu zonuliin, mis moduleerib seedetrakti seina rakkude vaheliste tihedate ristmike läbilaskvust. Zonuliin moduleerib soole läbilaskvust ja on seotud kasvajate, põletikuliste, metaboolsete, nakkus- ja autoimmuunhaiguste tekkega. Kui immuunsüsteem on kompromiseeritud lekkiva soole poolt, siis piisab vaid suuremast füüsilisest või emotsionaalsest traumast, pikemast stressiperioodist, mitme haiguse koosmõjust või toksilisest keskkonnast, et areneks välja autoimmuunhaigus või krooniline põletikuline haigus. Selline leid on hüppelauaks nende haiguste tekke mõistmisel ja seega ka ravimisel.

Mis aktiveerib zonuliini?

  1. väike kokkupuude suure hulga bakteritega (düsbioos e mikrobioomi tasakaaluhäire)
  2. GLUTEEN
  3. kõige levinum herbitsiid glüfosaat (kõige enamlevinud agrokemikaal, mis on 10 korda potentsem kui gluteen). Keelustatakse 15. detsembril 2022. Just seepärast on orgaaniline toit nii oluline!

Meie kehas ei tee zonuliini rada vahet gliadiinil (70% gluteeni valgust koosneb gliadiinist) ja zonuliinil. Iga kord, kui sa tarbid gluteeni, suureneb meie soole läbilaskvus. Meie keha jaoks on gluteen võõras ja kahjulik mikroorganism ning ta peab end selle eest kaitsma. Nii avab ta sooleseinad, et käivitada immuunvastus. Kokkuvõttes näitab uuring, et zonuliini raja aktiveerimine on meie keha kaitsemehhanism, et välja uhuda mikroorganisme, mis käivitaks meie immuunsüsteemi mikrobioomis aset leidnud ökosüsteemi muudatuste (eriti suure hulga bakterite kolonisatsiooni tagajärjel peensooles e SIBO, bakteriaalse düsbioosi või mõlema) tagajärjel. See leid ühildub aina suurenevate tõestustega, missugust rolli mängib mikrobioomi koosseis soole läbilaskvuses ning sellest põhjustatud krooniliste põletikuliste haiguste tekkes.

loss of mucosal immune homeostasis

 

Bakterid, mitte geenid, kontrollivad sinu elu

Fasano väidab, et meil pole piisavalt geene, mis vastutaksid kõigi meie tervist kahjustavate haiguste eest. See tähendab, et meie elustiil põhjustab neid, mitte meie geenid. Meie geenid laevad relva, aga eluviis vajutab päästikule. Geenid ei suudaks ka põhjendada haiguste väljendumise ajastust. Et neid müsteeriume lahendada, peame me ennekõike mikrobioomi uurima. Meie, kui indiviidide, ja meie keskkonna kooslus määrab meie kliinilise saatuse, mitte meie geenid. Meie geenid laevad relva, aga eluviis vajutab päästikule.

Lisaks mikroobide kooslusele, mängib olulist rolli ka meie sooleseina konditsioon. Täpsemalt selle kokkupuude keskkonnafaktoritega nagu mikroorganismid, toitained, saasteained, toksiinid jmt. Kuigi arvati, et rakkudevahelised tihedad ühendused on staatilised ja püsivad, siis nüüdseks me teame, et nii see ei ole. Veel paarkümmend aastat tagasi oleks arst sulle näkku naernud lause peale: “Ma arvan, et mul on lekkiv sool (leaky gut)“. Kuigi olgem ausad selliseid arste on tänaseni, võttes arvesse, et on olemas nahaarste, kes siiamaani pole kuulnud pärmseenest, pole kursis selle vohamise põhjusega (mis ilmneb sümptomina ka nahal e nahaseenena) ning ei oska patsienti ravida:

merilin-taimre-paljas-porgand-blogi-gluteen-tervis-toituminelekkiv-sool-autoimmuun-haigus-krooniline-põletik-tsöliaakia-talumatus

Minule saadetud DM Instagramis

 

Lihtsustatult:

Parimal juhul võiks tervislik homöostaas meie soolestikus välja näha nii:

  1. me puutume kokku antigeeniga e sisuliselt võõrkehaga, mis stimuleerib antikehade teket
  2. liigset immuunreaktsiooni ei teki

Kuidas näeb see välja aga düsbioosi või gluteeni tarbimise korral:

  1. me puutume pidevalt kokku suure hulga antigeenidega e sisuliselt võõrkehadega, mis stimuleerivad antikehade teket
  2. meie keha arvab, et oleme reaalses ohus ja hakkab tootma liigselt zonuliini
  3. zonuliin muudab meie soole läbilaskvaks
  4. immuunsüsteemis tekib tugev ja pidev reaktsioon
  5. tekib krooniline põletik
  6. piisavalt pika aja vältel arenevad välja erinevad kroonilised haigused

 

Zonuliini raja düsregulatsiooniga seotud kroonilised haigused hõlmavad:

  • Autoimmuunhaiguseid nagu tsöliaakia, 1. tüüpi diabeet, ärritunud soole sündroom, sclerosis multiplex ja anküloseeriv spondüliit (krooniline lülisamba haigus)
  • Metaboolseid häireid nagu rasvumine, insuliini resistentsus, mittealkohoolne rasvmaks, rasedusaegne diabeet, 2. tüüpi diabeet ja hüperlipideemia
  • Soolehaiguseid nagu ärritunud soole sündroom, mittetsöliaakiline gluteenitalumatus, keskkondlik enteraalne düsfunktsioon
  • Neuroloogilisi haiguseid nagu autism, skisofreenia, depressioon, krooniline väsimus
  • Aju ja maksa vähki

 

Mikrobioom mõjutab meie geneetikat ja vähiriski

Mitmed teadlased usuvad, et soolestiku mikrobioom mängib äärmiselt olulist rolli selles, kas sul areneb vähk või mitte, olenemata sellest, kas sul on geneetiline eelsoodumus. Ma tean, et paljud peituvad selle taha, et nende suguvõsas on kõigil olnud, seega on neil ka. Ei, see ei käi nii. Sina otsustad oma saatuse. Sina vastutad enda elu eest!

Soolebakterid mõjutavad seda, kas mingid geenid on “sisse lülitatud” või “välja lülitatud”. 2018 tehtud uuringus leiti, et lisaks sellele hoolitsevad soolestiku bakterid ka kasvajavastase immuunvastuse eest meie maksas. Leiti veel, et antibiootikumid mõjutavad negatiivselt maksa immuunrakkude kompositsiooni, põhjustades nii kasvaja arengut. Ei ole nii, et sul pole vähki ja siis järsku on. Meil kõigil on vähirakke, kuid terve immuunsüsteem saab nende elimineerimisega hakkama. Hävitades (nt gluteeniga) pidevalt oma immuunsüsteemi, lood sa soodsa võimaluse vähi tekkeks.

Kui sul on arst, kes ütleb, et vähil või autoimmuunhaigusel pole toitumisega pistmist või seda ei anna ravida/leevendada naturaalsel teel, siis ma soovitaksin sul arsti vahetada. Kui sul on arst, kes kirjutab sulle ravimid ja ütleb, et toitumist muuta pole vaja, siis ma soovitaksin sul arsti vahetada. Kui sul on arst, kes soovitab süüa liha, suhkrut, gluteeni või laktoosi, siis ma soovitaksin sul arsti vahetada. Me kõik mäletame arste, kes soovitasid suitsetada ja kes soovitasid iga pisema haiguse korral antibiootikume. Ka arstid eksivad. Nad on inimesed ja me ei peaks neid jumalatena kohtlema.

Seni oleme me käitunud ainult “ebasoodsaid baktereid” antibiootikumidega hävitades (hävitades nii ka head bakterid). Me oleme jõudnud kriisini, kus teadlased ennustavad, et aastaks 2050 sureb iga kolmas inimene, kuna bakterid on muutunud antibiootikumidele resistentseks. Meil on vaja uut väljundit. Me peaksime pigem tugevdama oma armeed ehk siis meie ülesanne on toita neid “häid” baktereid PÄRIS toiduga (ja see toit ei ole gluteen) ja toetada kõikvõimalikel viisidel, et nemad saaksid toetada meid! Sest need bakterid ON meie ELU. Fun fact, me oleme rakkude arvult tuhat kuni miljon korda rohkem mikroobid kui inimesed! Seega on aeg tõmmata pea oma inimpersest välja ja hoolitseda hoopis oma bakterite eest! *Haha, sorri, see kõlas hästi ja mõtlesin väikese nalja sekka visata*

 

Kuidas soole läbilaskvust vähendada?

  • ilmselgelt hoidu gluteenist “elu eest” *viskas jälle hea nalja*
  • ära tarbi töödeldud ja valmistoitu
  • hoidu lisatud suhkrust
  • hoidu toksiinidest, keskkonna mürkidest, pestitsiididest jne.
  • kasuta ravimeid s.h rasestumisvaseid hormonaalpreparaate ja antibiootikume vaid äärmisel vajadusel
  • hoidu igal võimalusel antibakteriaalsetest toodetest
  • detoxi
  • hoidu stressist
  • hoia oma soolestiku mikrobioom korras
  • toitu tervislikult ja mitmekülgselt, eelistatavalt taimselt ja orgaaniliselt
  • kui tarbid loomset, siis veendu, et loom oleks kasvanud vabaduses ning rohusöödal
  • tarbi fermenteeritud taimset toitu (ära aja seda segi marineeritud toiduga, hehe!)
  • tarbi ainult filtreeritud vett (ilma kloori, fluoriidi ja muu jamata)
  • tervenda oma soolestik
  • tarbi L-glutamiini, mis on sooleseinte ehitamiseks esmane toit
  • ole ühenduses loodusega ja ära karda baktereid
  • maga vähemalt 8 tundi ööpäevas
  • tarbi D-vitamiini, mis on üks olulisemaid komponente seedetrakti seina rakkude vahelistes tihedates ristmikes. Lisaks, D-vitamiini puudus vähendab mikrobioomi kooslust, nõrgestades nii ka immuunsüsteemi.

 

vitamin D deficiency may contribute to autoimmune disease

 

Siinkohal ma lihtsalt pean kommenteerima kohutavat trendi taimetoidumaailmas, milleks on ilmselgelt SEITAN. Seitan on vallutanud vegeletid oma lihalaadsete toodetega ja paljud arvavad, et see on päriselt ka tervislik valguallikas. Pean purustama selle mulli, sest see on kõike muud kui! Tegemist on puhta nisuvalguga ehk GLUTEENIGA. See on viimane asi, mida sa sadade grammide kaupa sooviksid süüa. Jah, ka mina läksin selle õnge, kuni hakkasin uurima, miks mul pärast selle söömist metsikud kõhuvalud tekivad. Nii paljud vege vorstid, veekonid, vönerid, kotletid jmt sisaldavad rohkem nisu kui päts saia kokku! PALUN olge ettevaatlikud ja küsitlege ka “tervisetoidu” pähe määritud tooteid.

merilin-taimre-paljas-porgand-blogi-gluteen-tervis-toituminelekkiv-sool-autoimmuun-haigus-krooniline-põletik-tsöliaakia-talumatus

Ära unusta, et tervise eest hoolitsemine ei ole mingi quick fix! Pole nii, et gluteeni seni ei tarbi, kuni tervise korda saad, ja siis lähed hommikuse röstsaia juurde tagasi. Pealegi pole gluteenist loobumine ainus samm, et näha tervenemist. See on kogu elustiili muutmine, mis tagab tulemuse! Võta oma tervise eest hoolitsemist samamoodi nagu füüsilist trenni. Sa ju ei näe paar kuud vaeva, et saavutada head vormi, et siis seda taas aastateks diivanilohkude vahele istutada. See peab olema elustiil! Tervislik eluviis on ELUSTIIL.

PS! Viskan siia väikese uudise, et minu gluteeni ja suhkru vabu tervislikke taimseid kooke saab nüüdsest ka lõigu kaupa vegan kohvikus SIIN nautida! Mine viska pilk peale, sest uusi maitseid saab pidevalt!

merilin-taimre-paljas-porgand-blogi-gluteen-tervis-toituminelekkiv-sool-autoimmuun-haigus-krooniline-põletik-tsöliaakia-talumatus

Päeval, mil ma mõistsin, kuidas gluteen meie soolestikku hävitab, oli päev, mil kadus mul igasugune armastus Ferrero Rocheri (see oli 10a mu absoluutne lemmikkomm), kookide, kommide, jäätise, saia ja kõige muu jama järele! Nüüd olen väga huvitatud kuulma, kas see informatsioon oli sinu jaoks uudis? Kas sina tarbid gluteeni? Kui ei, siis miks mitte? Kas oled näinud oma elukvaliteedis ja tervises muudatusi? Kas sellise teabe omandamine paneb sind oma toidulauda üle vaatama? Olen huvitatud kuulma ka teie personaalseid lugusid autoimmuunhaigustest ja arsti poolt määratud ravist! Kui aga oled nisufanatt ja tunned end postitusest puudutatuna, siis palun ära raiska minu ja enda aega, et tulla oma meelehärmi pilluma. Ma ju ei tiri sult vastlakuklit käest ära, söö “terviseks”! *sorri, see kõlas mu peas taas nagu hea nali*

Postitus sündis suuresti tänu Mercola artiklile.
Veebilehe sisu ei ole lubatud avalikustada, levitada või kasutada mistahes viisil ja kohas sh meedias ilma autori kirjaliku loata. Ka osaliste tekstide või tsitaatide avaldamise korral meedias tuleb küsida kirjalikku luba. Loa saamisel peab avalikustamisel säilima viide info algallikale va juhul kui ei ole kokkulepitud teisiti. Veebilehe sisu võib printida vaid isiklikuks kasutamiseks. Postitustes olev informatsioon on ainult informeerimise eesmärgil ning autor ei vastuta informatsiooni õigsuse eest. Tegemist ei ole meditsiiniliste soovitustega ning meditsiiniliste küsimustega tuleks alati pöörduda meditsiinitöötaja poole.

41 Comments

  1. P says:

    Kuna sa suhkrut väldid ja paistad olevat taimetoitlane, siis kas oled uurinud ka, kas mingit puhtamat B12 vitamiini leidub? Tavaliselt on igas losengis mingil kujul suhkur/magustajad. Lisaks olen näinud koostises laktoosi, paksendajat, parabeene, glütseriini, sorbiin- või bensoehapet – minu käsi pole tõusnud ostma. Pärast loomsete toodete tarbimist pidi mingiteks aastateks kehas B12 jätkuma, aga mis edasi, kui varud otsas?

  2. Merilin Sults says:

    Lugesin su artiklit gluteeni kohta.Väga hariv ning põnev lugemine. Kindlasti on plaan endal vähendada selle tarbimist. Ja seitani koha pealt nõustun täiesti. See on kohutav asi. Kunagi kui seda proovisin hakkas mul selle söömise ajal kõht niimoodi valutama, et see oli jube. Aitäh sulle selle eest mis sa teed. Harid inimesi väga paljudel teemadel.😊

  3. Kurri says:

    Väga hästi kirjutatud. Aitäh.
    Olen pikalt nisuvaba olnud, jälginud poes silte, et poleks nisu ja gluteeni.
    Kuid mul küsimus, miks ikkagi tekib saia isu tagasi ja nii raske on mitte süüa??

    • Hei! Ma olen nisu vältinud juba aastaid, kuid täielikult lõpetasin nii nisu kui gluteeni tarbimise mõni kuu tagasi. Mul pole kunagi nisu isutanud ja pole ka praegu üldse isusid. Siinkohal tuleb mängu mitu asja: kas sa lõikasid selle toidugrupi lihtsalt välja või asendasid? Kas sa sööd selle arvelt vähem või mitte? Kas sul on samaväärselt sulle meeldivad alternetiivtooted/-toidud olemas?

  4. Nisufanat says:

    Heh, teadmiseks, et normaalne diskussioon lubab ka vastupidiseid arvamusi, vastasel juhul on tegemist kõlakojaga. Kui jutt käib Joseph Mercolast, siis tema näol on tegemist vist ühe suurima alternatiivmeditsiini ( ehk suuresti uhhuu) arvel rikastunuga, kes vastavalt oma artiklitele oma tooteid müüb. Nagu näha jäljendate teda juba päris osavalt.
    M, 51a, söön kõike, igasugu dieetidega ennast koormamata ja suurepärases kehalises vormis.

    • Muidugi lubab diskussioon ka vastupidiseid arvamusi. Ma ei jäljenda kedagi, vaid Mercola oli pannud hästi kokku artikli, mil teemal olen tahtnud AMMU kirjutada, aga infot on nii palju, et see oleks olnud suur ettevõtmine. Enne Mercolat võtsin ma gluteeni summiti, kus sel samal teemal rääkisid mitmed arstid ja teadlased. Olen olnud gluteenivaba juba alates ajast, mil selle kahjulikkusest kuulsin, enne kui Mercola sellest üldse juttu tegi. Gluteeni kahjulikkus käib läbi kusjuures kõigist tervise summititest ja ka teadus liigub edasi sel teemal ühe enam nagu ka postituses välja olen toonud.

      Ja gluteen ise ei tekitagi haigusi, vaid on üks teguritest. Kui sul on tervis korras, siis fantastiline ja tasub loota, et nii ka jääb. Kumulatiivne mõju on siinkohal võti mõistmaks, kuidas haigused tekivad: toksiinid, stress, unepuudus, ebatervislik toit, suitsetamine, alkohol, vähene liikumine, negatiivne suhtumine, ravimid, traumad, haiguste koosmõju, viirused, patogeenid, jne. Igaühe enda otsus, kus tema oma piirid tõmbab. Võti on tasakaalus. Meie keha tuleb toime raskustega, millesse me teda segame, aga kuskil jookseb piir, kui paljuga ta suudab toime tulla. Kui ületame piiri, siis ongi tulemuseks kõiksugused haigused ja see on paras downward spiral, sest mida nõrgemaks jääb meie keha, seda vähemaga tuleme ka toime ja seda enam peame oma keha toetama ning “ülekompenseerima”.

    • Kurri says:

      ..püüan asendada, mis pole nisu või gluteeni sisaldav.
      Kas just vähem söön ,seda ma öelda ei saa.
      Mind paneb imestama kui suur soov on tarbida nisu ja miks see nii äkki tekkis.

  5. Kaisa says:

    Väidad, et ka vähene gluteen avab sooleseina. Fasano ise on öelnud järgmist: “No human being completely digests gluten,” says Fasano. “And in a small percentage of us, that undigested gluten triggers the release of zonulin,” leading to high levels of it.

    • Hei! Hea küsimus, sest olen seda ka endalt küsinud ja sel teemal eri arvamusi kuulnud. Seepärast ma seda postitusse ei pannudki, sest selles osas on teadlased ja arstid eri arvamustel, et kas üldse on võimalik tarbida “ohutus koguses” gluteeni. Eks me tarbime ka igapäevaselt raskemetalle, kuid need ei tee meile mitte kuidagi head. Ise arvan, et sama teema gluteeni, valge suhkru, transrasvade ja muu jamaga.

      See on kindlasti uus teema, mis vajab rohkem avastamist. Aga kui ma võtsin gluteeni summiti, siis seal oldi näiteks ühel nõul, et ka vähene gluteen mõjub meile halvasti ning võtab nädalaid, et sooleseina tervis taastada. Võid selle summiti läbida ja sealt täpsema vastuse leida: https://thedr.com/tgs/

      Aga kuna meil pole võimalik ise mõõta, mis hetkel soolesein muutub läbilaskvaks (oleneb kindlasti ka gluteeniallikast ja kas seda on pritsitud glüfosaadiga), siis oleks ju tark sellest täielikult hoiduda :)

  6. J says:

    kui tarbid loomset, siis veendu, et loom oleks kasvanud vabaduses ning rohusöödal – kas ehk keegi oskab soovitadaa, kuidas seda jälgida või kust sellist loomaliha saab? v.a siis metsloomad, eeldan, et nemad puhtad.

    tarbi ainult filtreeritud vett (ilma kloori, fluoriidi ja muu jamata) – kraanivesi / kaevuvesi ei sobi? kuidas teha vahet “halbadel” veedel ja headel?

    Kui osta kõiki neid “häid” tooteid, mis peaksid tänase arusaama järgi kõik hea olema, siis mis peaks olema toidukorvi maksumus? Kas neid kõiki tooteid jõuab ka osta? Nagu sa mainisid, siis mingi hetk läksid ka sina teatud toodete õnge ja nüüd tuleb välja, et need polegi tegelikult head. Tundub, et nii võib väga paljude toodetega olla kui just ise neid ei tee ja ei kasvata.

  7. Diana says:

    Hei, väga hea lugemine, aitäh sinu pühendumuse eest :) Kas a oled ehk lugenud DAVID PERLMUTTERi raamatut “JAHUPEA. ÜLLATAV TÕDE AJU “VAIKSETE HÄVITAJATE” NISU, SÜSIVESIKUTE JA SUHKRU KOHTA.” Mul on see ootenimekirjas, aga tundub et sama teemaga haakuv.

  8. L says:

    Aitäh postituse eest, super oled!! 👏👏
    Mina olen vältinud nisu juba pikemalt, aga üsna hiljuti sõin veel enda tehtud rukkileiba kuni umbes kuu aega tagasi sain aru, et see mõjub ka mu soolestikule halvasti. Kodus pole üldse raske hoiduda gluteenist, aga väljas ja külas on raske käia, eriti külas kui ei taha ebaviisakas olla ja küsida iga asja kohta, et “‘mis siin sees on”. Täistaimetoitlane olen niikuinii ja kui inimesed kuulevad, et ma gluteeni ja suhkrut ka ei söö, siis on ikka uskumatult palju neid, kes ei kujuta ette, et kõike seda vältides on võimalik väga rikkalikult ja maitsvalt toituda. Ja Sulle veelkord aitäh, eelkõige põhjalikkuse eest, nii professionaalselt kirjutad!

  9. Raili says:

    Ma vist esimest korda siin kommenteerin, aga aitäh selle postituse eest, I needed it :)
    olin aasta lõpus mega hädas oma kõhuga ja juba pikemalt olin sinu gut-teemalisi postitusi “seedinud” :) ja uurinud ja perearstiga vaielnud, et ehk mu meeletud migreenid ja kohutavad maovalud ja seedehädad on siiski kuidagi ka toitumisega ravitavad, mitte aina uute ravimitega, kuni lõpuks otsustasin ise (sinu postituste najal)- et AITAB!
    Leidsin toitumisnõustaja, kellele kõik mured ära kurtsin, mis tervisega lahti ja kes mind kohe kiiresti toidutalumatusi testima suunas, sest ka tema arvamus oli, et see kõik on toiduga seotud. Ja no tulemused olid ühtviisi ootusepärased ja teisalt õõvastavad- esmapilgul arvasin, et edaspidi saan süüa vaid keeduvett ja magustoiduka jääkuubikuid :D
    Õnneks selle sama toitumisnõustaja abi ja nõustamisega selgus, et toitusid, mida saan süüa, on siiski piisavalt, aga loobuma pidin 100% nisust (+ gluteen loomulikult), kõik piimatooted, muna, pärm, kakao, oad, sealiha, kana, mesi, bataat, tuunikala ja raps (viimast on üllatavalt raske vältida).
    Nüüd, peaaegu 2 kuud hiljem tunnen end suurepäraselt! Mu kõhuvaevused on peaaegu kadunud, migreenirohtudest olen peaaegu saanud end võõrutada (jep, nagu vana narkar) ja isegi arst on nüüd vist aru saanud või vähemalt ei vaidle enam, et sellise toiduvalikuga end hästi tunnen. Ainult sellega tahan teda nüüd veel nn “piinata”, et peale seda pikka kõhuhädade perioodi korra vitamiine ja mineraale saaks verest testida, kas ka midagi alles on jäänud, sest kõigi nende muredega kaotasin kaalu peaaegu 10kg 4 kuuga.
    Igatahes see teema on mega oluline ja huviga vaatan su retsepte (koogiraamatu ostsin ka), et mida kõike siis süüa kui piim-muna-jahu on menüüst väljas ja üllatus-üllatus nälga ei jäägi :)

  10. Karin says:

    kas see väide, et “aa mul see geenides juba” võib nii muuseas ka “töötada” sellepärast, et toitumisharjumused kanduvad põlvkondades edasi? kui vanaema on harjunud sööma saia, pannkooke, jahu igale poole toppima, siis see kandub edasi ka lastele ja muutub nende söömisharjumuseks ja kui ise kinnisilmi sellist harjumust jätkad, siis pikas plaanis see viibki sinu organismi ka samale tasemele ja tekivadki samad/sarnased haigused ja neid saab lihtsalt geenide pähe süüdistada enda teadmatuse pärast?
    väga asjalik ja silmiavav postitus. aitäh, et teed nii palju uurimistööd ja aitad inimesi!

  11. E says:

    Üritan hoiduda, aga tarbin siiski. Üldiselt teeme ise sööki ja fabrikaate ei tarbi, aga eelmine suvi tegime jaanipäevaks seitanisašlõkki. See kõhuvalu hiljem oli põrgu. Korra tegime veel ja kui samas kõhuvalus piinlesin, siis oli kohe mõte, et gluteen mulle ei sobi. Nüüd olen avastanud, et kui tegimegi nisujahust saiakesi/pitsat kodus, siis mina olin hiljem kõhuvalus. Olen oodanud gluteenist täielikku loobumist testi taga, et teada saada, kas mul on ikka talumatus. Üldse ei raatsi lihtsalt täisterapastast loobuda, muus osas siis gluteeni pm ei tarbigi. Siiski aga olen viimased nädalad vältinud, vist ei hakka testile raha raiskamagi ja loobun juba niisama siis. Raske lihtsalt, kuna ma nt ei talu sibulat absoluutselt ja aasta tagasi sai sellest loobutud. Kui kuskil vähegi sibulat sees on, kasvõi puljong, siis suren kõhuvaludes hiljem. Igatahes, aitäh postituse eest, väike tõuge jälle juures.

  12. Jane says:

    Aitäh, et sellel teemal niiii põhjalikult kirjutasid!
    Võiks luua ühe fb grupi näiteks, kus kõik saaksid jagada erinevaid retsepte ja häid leide toidupoest, et koos luua elustiilis muudatusi ning miks mitte ka jagada seal kogemusi, kuidas gv jne nende elu muutnud on. Kindlasti teeks see kõigile selle teekonna lihtsamaks :) Mis sa arvad?

  13. Krista says:

    Väga hea lugemine.Ma ise olen palju uurinud ka lektiinide kohta just autoimmuunsushaiguse tõttu ja väldin ise ka neid teadlikult.

  14. Anna says:

    Hei! Lugesin su postitust gluteenist ja meditsiinitöötajana pean kiitma, hästi kirjutatud ja oled kõik info ja faktid väga hästi välja toonud 👏 Ootan ka, millal toitumise tähtsusest mikrobioomi tervendamisel ja haiguste ennetamisel juba rohkem rääkima hakatakse. See on väga tänuväärne, et sa seda teed!

  15. L says:

    Super postitus taaskord! Alustasin ka ise aasta algusest GV toitumist, et soolestiku tervendada (lisaks ka suhkruvabalt jm ning abiks on veel erinevad toidulisandid) ja arvestades seda, et enne olid mul abosuluutselt IGA PÄEV gaasid ja muud ebameeldivused, siis ütleks, et ainult kuu ajaga on olukord paljupalju parem. Mul on olnud 5a laktoositalumatus, mis on iga aastaga aina hullemaks läinud nii, et lõpuks mu soolestik ei kannatud enam eriti miskit ja oli viimane aeg oma toitumine korda teha. Alguses oli raske leida ja mõelda, millega gluteeni ning suhkrut sisaldavaid toiduaineid asendada ja ma ei kujutanud ette, kaua ma jaksan nii aga nüüd ma mõtlen iga päev, et see oli super otsus ja ma ei kavatse kunagi enam toituda nii edasi nagu varem. Ma olen suutnud leida niii palju tervislikumaid ja maitsvamaid asendusi, et mind ei isutagi enam sellised jama täis tooted. Also, ei saa mainimata jätta, et tänu sinu tegemiste jälgimisele ja blogi lugemisele ma üldse jõudsin nii kaugele!

  16. Marilin says:

    Kõige keerulisem on minu jaoks hommikusöögid. Just seal domineerib gluteen kõige enam (pannkoogid, võileivad, saiakesed jms).

    Lisaks hakkasin mõtlema, et kas veidikene gluteeni ei ole isegi ok? Miks teda siis toidus üldse on?

    • Ka vähene gluteen avab sooleseina.

      Minul küll raske pole. GV müsli. GV puder (GV kaer, riis, tatar). Tofupuder. Saad vabalt süüa ka munaroogasid. Ükskõik mis GV jahust saia/leiba v riisi/tatrakooke. Niiii palju võimalusi :)

  17. Liina says:

    Tänan nii põhjaliku artikli eest! Mu teekond on päris sarnane – endo, SIBO jms. Hästi kurb on, et kui harid end ise ja oskad teadlikult oma keha kuulata ja reaktsioone tähele panna, siis doktor tembeldab su hüpohondrikuks. Naistearst soovitab kõige vastu beebipille ja näiteks gastroenteroloogilt sain ma diagnoosiks isiksusehäire :(

    Nii tore ja puust punaseks võrdlus: “Meie geenid laevad relva, aga eluviis vajutab päästikule.” Siinkohal tuleb sul ette võtta suur töö ja kirjutada ka psüühika mõjust füüsilisele kehale ;) Enne aga bakterite mõjust psüühikale.

  18. Merili says:

    Hea on näha et see teema on üha rohkem päevakorras🤗
    Mu emal avastati esimeste 3 seas Eestis gluteeni talumatus. Meeletult kuhjus tervisehädasid ja aastaid hiljem siis saadi jälile milles asi. Ma ei mäleta mis aasta see võis olla aga tean et sellel hetkel oli Eestis neid haigeid vaid 3 ja mu ema oli üks neist. Mäletan kuidas gluteenivaba saia sai ainult tallinna prismast ettetellimisega.
    Hea selle teekonna juures on olnud see et ma olen ka ise üha enam hakanud tarbima gluteenivabu tooteid ja sellega on ka minu kõhuvalud kadunud.

  19. M says:

    Esmalt suur kummardus, et Sa avad inimeste silmi nii vajalikel teemadel!
    Seda postitust lugedes tekkis selline trots ja lausa viha isegi… Mu õde on I tüüpi diabeedik, kelle põhiline toit lapsepõlves oli sai. Mu vanemad andsid seda talle täiesti pahaaimamatult sest “ta sööb ju muud ka”. Ma üldse ei süüdista neid vaid kogu see toidutööstus, toitumiskultuur jne teeb mind jõuetuks.
    Lapsed ei ole veel teadlikud ja nende toidulauale pannakse lihtsalt nii palju jama, et süda tilgub verd. Alustame või sellest, et klassikaline lastepraad söögikohtades on kas kanapasta või VIINERID! Argh!!!
    Igatahes palun ma nüüd natuke nõu, et kuidas oma kaheaastase soolestikku ravida, mis “üllatusena” läks korrast peale poolt aastat lasteaias käimist (tarbis seal ohtralt piima ja saia/leiba ja keeldus enamasti kõigest muust, sest kodus ta piima-saia pm ei saanudki). Ta kõht on juba paar kuud vaheldustega lahti, ta on nii pahur ja ärritanud jne. Petearst soovitas talle kisselli teha, sest see teeb kõhu korda…
    kas on olemas mõni lastele sobiv kvaliteetne kollageen ja l-glutamiin?

    • Janne says:

      Küllike Põlma! Tema on Biolatte maaletooja, lisaks ka imetamisnõustaja. Kindlasti saad temalt abi!

  20. Kr. says:

    Olen absoluutselt nõus, et liigne nisujahu ja üldse liigselt töödeldud toit ei ole tervislik. Aga nii nii paganama raske on sellest eemale hoida (sõltuvus, jep).
    Küll aga on ju gluteeni ka mujal, kui nisus. Näiteks kaerahelbed ei ole 100% gluteenivabad, sisaldus on lihtslt oluliselt väiksem.

    • Kaer ise on GV. Lihtsalt cross contamination nagu pmst kõikide toitudega. Aga mina ostan alati GV kaerahelbeid :)

      Lihtsalt vaheta GV vastu asjad välja. Ma üldse ei igatse mingit gluteeni. Söön kõike ülihead ja pole kuidagi kehvem kuna GV. :)

  21. A says:

    pathway – võib rahulikult “rajaks” tõlkida. Metabolic pathway on eesti keeles ainevahetusrada.

  22. T says:

    Nii hea lugemine! Ma olen südamest tänulik nende silmi avavate postituste eest. Minu ainus “mure” on see, et kust pihta hakata ? Im ALL IN selles teemas, aga mõelda välja enda ja oma pere uus tervislik menüü tundub nii hoomamatu ülesanne. Nii palju kräppi on poelettidel , et koguaeg ongi see mõte, mida siis üldse süüa võib. Igal juhul kavatsen oma toidulaua täielikult välja vahetada , kuskilt tuleb ju alustada.

    Jõudu sulle armas naine ! :)

    • Suur aitäh!

      Hoidu kõigest töödeldust. Sa oled safe, kui täidad ostukorvi:
      Köögiviljadega, maitserohelistega, puuviljadega, kaunviljadega, pähklite ja seemnetega, kvaliteetsete rasvadega, teravilju kui soovid siis: riis, tatar, kinoa. ;)

  23. K says:

    Mis on gluteen ja kus sees seda leidub? Mida siis süüa ei tohiks?

    • Ma poleks arvanud, et seda välja peaks tooma 🙈 Palun guugelda :)

    • Tull says:

      Must have teema iga inimese ja perekonna toidulaual. Ma olen 7a olnud see ema, kes lastesünnipäevadel lapsele oma koogiviilu kaasa võtab, mingi mõnusa toorkoogi, teises emad mind napaka gluteeni-, laktoosi- ja suhkrumendina vaatavad. Et njah, gluteenis pole küll mitte ühtainumatki kasulikku külge. Sushit käin söömas, on oma sojakastmepudel (parem sojaalternatiiv on coconut aminos) kaasas, et vältida E621, nisu ja vähemalt 3e E-ainet veel. Masendav. Super, et teemat käsitled. Ja õudne on see 10 meetrine pehmikute saia-leiva lett igas poes. Naturaalset gv leiba ei saa kuskilt enam vist. Kui just ise ei tee, see ongi kindlaim viis.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *