Erinevate piimade plussid ja miinused

lehmapiim

Internet vohab artiklitest, et lehmapiim on me tervisele kahjulik ja selle joomine pole inimesele loomupärane. Leidub miljoneid arvamusi alternatiivsete valikute nagu mandli-, kookos-, kaera-, riisi- sojapiima jt kohta. Kas tõepoolest on üks parem kui teine ja mil viisil? Uurime lähemalt!

Lehmapiim

lehmapiim

Lehmapiim sisaldab laktoosi, mis ei ole sobilik laktoositalumatutele. Paljude teadlaste arvates, ei tohiks inimene pärast imikuiga piima tarbida, kuna see ei ole inimesele vajalik ning sisaldab paljusid ensüüme, mis võivad tekitada meie sooltes puhitust ning gaase. Lehmapiim sisaldab naturaalsel kujul palju suhkruid. Hoolimata kõrge valgu- ja kaltsiumisisalduse poolest, pole lehmapiim kõrge suhkrusisalduse poolest parim variant kõrge veresuhkruga inimestele. Lehmapiimast tasub hoiduda juba seetõttu, et lüpsilehmi kasvatatakse ebainimlikul moel, neile süstitakse kasvuhormoone ja antibiootikume, et suurendada piimahulka. Need kasvuhormoonid, tuntud ka nime rBGH ja rBST all, suurendavad lehmadel udarapõletiku ohtu ja võivad tekitada isegi mädaeritust piimas. Kõigele lisaks ei toideta lüpsilehmi rohusöödaga, vaid neid hoitakse kulude vähendamise nimel maisi- ja sojatoidul (mõlemad GMO toidud). Lehmadele ebaomapärane toitumine väljendub nende tervises ja seega piima kvaliteedis. Ja see kõik jõuab läbi lehmapiima ka meie organismi, mistõttu tuleks valida orgaaniline piim, kui üldse lehmapiima kasuks valida. Poelettidel olevad piimad on lisaks kõigele ka pastöriseeritud. See tähendab seda, et piima kasulikest omadustest pole enam palju järel. Ise olen lehmapiima välja lõiganud oma dieedist ajapikku tasapisi. Enam ma piimatooteid ei tarbi ja ei tunne puudust ka!

Keskmine toitumisalane teave:
52 kcal, 2.9 g valku, 2.5 g rasva, 4.7 g süsivesikuid, 4,7 g suhkruid, 300 mg kaltsiumi

Kokkuvõttes:

+ Rohkem naturaalsel kujul kaltsiumi kui üheski teises piimas
+ Rohkem naturaalsel kujul proteiini kui üheski teises piimas

– Sisaldab laktoosi
– Sisaldab hormoone, antibiootikume ja muid toksilisi aineid, millega lehmad on kokku puutunud
– Pastöriseerimise käigus on kaotsi läinud enamik kasulikke omadusi

Sojapiim

sojapiim

Enamik sojapiima brände on kaltsiumi, valgu ja A-, D- ja B12-vitamiini rikas ning suhteliselt madala rasva- ja kalorisisaldusega. Lisaks sellele on sojapiim kolesteroolivaba. Kuid sellegi poolest on sojapiimal mitmeid kahjulikke faktoreid. Sojapiima kunstlikul viisil lisatud vitamiinid jäävad meie kehale võõraks, kuna sojapiim sisaldab teatud hapet, mis ei lase meie organismil mikrotoitaineid omistada. Sojaoad sisaldavad suurel hulgal fütoöstrogeeni, mis võib meie keha hormonaalset tasakaalu häirida. Lausa 90% kasvatatud sojaubadest on GMO toodang, mistõttu soovitan sojapiimast siiski pigem hoiduda. Minu arvates on sojapiim lisaks kõigele ka ebameeldiva ja kunstliku maitsega.

Keskmine toitumisalane teave:
108 kcal, 5.0 g valku, 7.5 g rasva, 5.0 g süsivesikuid, 2 g suhkruid

Kokkuvõttes:

+ Kõrge proteiini- ja kaltsiumisisaldus.
+ Küllastunud rasvade vaba

– Häirib mikrotoitainete omistamist
– GMO ained, mis soodustavad vähktõve teket

Mandlipiim

mandlipiim

Mandlipiim on meeldivalt pähklise, magusa ja kreemja maitsega ning sobib ideaalselt magustoitude valmistamiseks. Mandlipiimas on rohkelt naturaalsel kujul kaltsiumi, mis hoiab meie luid tervete ja tugevatena. Ühes tassis mandlipiimas on lausa 50% meie päevasest E-vitamiini vajadusest, mis on abiks meie naha kaitsmisel UV-valguse eest ja hoidmaks seda särava ja tervena. Kuigi mandlipiim just valkudega ei uhkusta, siis leidub selles vähemalt palju B-vitamiine, mis aitavad meie kehal pärast treeningut taastuda. Kaalujälgijaid võib rõõmustada mandlipiima madal kalorsus ja rasva hulk. Mandlipiim on ideaalne variant neile, kes eelistavad poepakenditest hoiduda. Seda on lihtne kodus ise valmistada! Mandlipiim on mul kodus alati olemas, kui läheb pannkookide valmistamiseks!

Keskmine toitumisalane teave:
43 kcal, 1.5 g valku, 3.5 g rasva, 1 g süsivesikuid, 0.5 g suhkruid, 188 mg kaltsiumi

Kokkuvõttes:

+ Mitmeid vitamiine ja mineraale
+ Vähe kaloreid ja rasva

– Vähe valku

Kookospiim

kookospiim

Kookospiim on kookoslihast välja pigistatud vedelik. Kahjuks on poelettidel saadaolev kookospiim vee, kookosekstrakti ja paksendaja segu. Kui võimalik, valmista kookospiim ise. Naturaalsel teel saadud kookospiim on väga kreemjas, paksu konsistentsiga, väga kõrge kalori- ja rasvasisaldusega ja pea olematu valgu- ja vitamiiniisaldusega. Poest saadaolev kookospiim on madala kalori- ja rasvasisaldusega nind sellesse on lisatud vitamiine ja kaltsiumi. Kui otsustad poepiima kasuks, siis vaata hoolikalt, et koostisainete hulgas ei oleks magusaineid ja muid e-aineid. Mina kasutan paksu, koorest ja rasvast kookospiima jällegi magustoitude või näiteks karri valmistamisel kohvi- ja rõõskkoore asemel. Sellel on magusam maitse ning kokkuvõttes ei ole vaja magustoitu lisada muid magustajaid.

Keskmine toitumisalane teave naturaalse kookospiima kohta:
197 kcal, 2 g valku, 21,33 g rasva, 2,81 g süsivesikuid, 1.5 g suhkruid, 18 mg kaltsiumi

Kokkuvõttes:

+ Rikkalik, kreemjas ja tugeva maitsega, mis teeb kookospiimast asendamatu kaaslase köögis
+ Ideaalne Tai ja India köögi roogade valmistamiseks

– Äärmiselt kõrge rasva- ja kalorisisaldusega
– Vähe valku ja kaltsiumi
– Palju küllastunud rasva

Riisipiim

riisipiim

Riisipiim on hea alternatiiv pähkliallergia ja laktoositalumatusega inimestele. Tavaliselt valmistatud pruunist riisist ja veest, on riisipiim madala valgu- ja kaltsiumisisaldusega. Enamikele kommertsriisipiimasortidele on lisatud mineraale ning vitamiine. Riisipiim on magus ja kreemja tekstuuriga ning lihtne ka kodus valmistada! Mulle meeldib kasutada seda hommikupudru valmistamiseks.

Keskmine toitumisalane teave:
55 kcal, 0.6 g valku, 3.0 g rasva, 10.6 g süsivesikuid, 2.8 g suhkruid, 110 mg kaltsiumi

Kokkuvõttes:

+ Madal rasva-, suhkru- ja kalorisisaldus

– Vähe naturaalsel kujul vitamiine ja mineraale
– Peaaegu olematu valgusisaldus

Kaerapiim

kaerapiim

Kaerapiim valmistatakse kaera, vee ja kaerajahu segust. See on võrdlemisi kõrgema valgusisaldusega ning selles leidub vähem suhkruid. Kaerapiimas leidub kõrges koguses kiudaineid, mis aitab vähendada kolesteroolisisaldust veres. Küll aga on kaerapiim suhtelist kõrge kalori- ja süsivesikutesisaldusega. Hoolimata madalast suhkrusisaldusest, maitseb kaerapiim siiski magusalt ning on ideaalne smuutides, hommikuse müsliga ja pudru valmistamiseks. Mina olen suur fänn!

Keskmine toitumisalane teave:
153 kcal, 2.5 g valku, 2.5 g rasva, 29.5 g süsivesikuid, 3.8 g suhkruid, 300 mg kaltsiumi

Kokkuvõttes:

+ Rohkelt valku ja kiudaineid
+ Madal suhkrusisaldus

– Kõrge kalorite ja süsivesikute poolest

5 Kommentaari

  1. Brenda ütleb:

    Et väita lehmapiima kahjulikkust ning rääkida ebaõigetest piimakarja kasvatusmeetodidest, oleks õige viidata konkreetsetele teadustöödele jms, millisele infole väitja tugineb??

  2. Merje ütleb:

    Hormoonid ja liigne kogus antibiootikume on pigem Ameerika jm teema, Eestis käivad enamus lehmi ikka karjamaal või kui mitte, siis veetakse rohusööta ette. Loomsetest piimadest on Eestis üsna lihtsalt saadaval veel ka kitsepiim.

    • v ütleb:

      Sellisel juhul ma loodan, et sa ka lehmapiima ei joo, liha söö ega mune tarbi. Need peaks südametunnistusele palju raskemad olema.

    • Merilin Taimre ütleb:

      Eks kogu inimtegevus siin maamunal nõuab ohvreid. Iga samm jätab jälje ühel või teisel viisil. See postitus keskendub mõjust meie endi organismile mitte keskkonnamõjudele.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga