Eksperiment: eri piimade vahustamine

eksperiment-saeco-kohv-espresso-piimavahustaja-masin-soja-mandli-latte-lehma-piim-merilin-taimre-paljas-porgand-toidu-blogi

Eksperimendid pakuvad mulle viimasel ajal rohkelt huvi. Läbinud just teatoxi kuuri, võtsin ma ette vähe teistmoodi eksperimendi – katsetada, missugune enamlevinumatest piimadest genereerib meile ideaalse latte kohvi! Kohvihull nagu ma olen, ei jätnud ma oma Saeco masinat hooletusse ka mitte teatoxi ajal. Ma arvan, et ma oleks surnud võõrutusnähtudesse, heh! Tegelikult pole asi nii hull – 3 kohvi päevas on ju… vist… igati ok? Ja et need kolm tassi oleks väärt iga sõõmu, siis uurime välja, missugune piim teeb selle võimalikuks!

eksperiment-saeco-kohv-espresso-piimavahustaja-masin-soja-mandli-latte-lehma-piim-merilin-taimre-paljas-porgand-toidu-blogi

Esiteks, kuidas ma piima vahustan? Vanasti, enne mu Saeco PicoBaristo sündi, sai kohvipiima soojendatud ja siis piimavahustaja pisikese aparaadiga vahustatud. See toimis põhimõtteliselt vaid lehmapiimaga ja sedagi üpris puudulikult. Nüüd on mul täna kohvimasinale olemas ka piimavahustamisfunktsioon. Olen sellega valmistanud isegi kreemjat matcha lattet! Kas kõik piimad vahustuvad aga samamoodi ja kuidas tuleb esile nende maitseerinevus?

eksperiment-saeco-kohv-espresso-piimavahustaja-masin-soja-mandli-latte-lehma-piim-merilin-taimre-paljas-porgand-toidu-blogi

Katsetamiseks sai valitud 2 loomset piima – latte piim ja klassikaline 2,5% lehmapiim. Taimsetest piimadest valisin ma oma lemmikud – mandlipiim ja sojapiim. Kui soovid saada täpsemat ülevaadet piimade erinevustest just toitainete ning kasulike ja kahjulike tegurite osas, siis tšeki mu piimapostitust!

2,5% lehmapiim

Pastöriseeritud piim, mida me kõik arvatavasti mingis eluetapis joonud oleme ning leidub seni suurema osa rahvastiku külmkapis. Minu kõht laktoosiga just sina peal pole, kuid kokku saavad nad küll ja seda alati kohvitassis. Nüüd küll juba harvem, aga nii mõneski kohas ei pakuta taimset piima kohvijookidele. Nii kahjuks ka mu vanemate juures.

eksperiment-saeco-kohv-espresso-piimavahustaja-masin-soja-mandli-latte-lehma-piim-merilin-taimre-paljas-porgand-toidu-blogi

Lehmapiim vahustub väga hästi, moodustades ühtlase kreemja vahu. Lausa nii kreemja, et ei teki isegi õhumulle, seega perfektne latte jaoks. Piima maitse mulle endale enam väga istu, sest harjumused on mu maitsemeele vast ümber kohendanud, küll aga lattesse sobib see hästi, sest tunda on puhtalt kohvi maitset. Kui makrod oleksid vähe paremad ja piim oleks laktoosivaba, siis oleks see latte valmistamiseks täitsa ideaalne – 4 punkti.

eksperiment-saeco-kohv-espresso-piimavahustaja-masin-soja-mandli-latte-lehma-piim-merilin-taimre-paljas-porgand-toidu-blogi

100g toodet sisaldab

Energiat 232 kJ / 55 kcal
Valke 3,2 g
Rasvu 2,5 g (millest küllastunud rasvhapped 1,7 g)
Süsivesikuid 4,8 g (millest suhkrud 4,8 g)
Sool 0,1 g

Magustamata mandlipiim

Mandlipiim on vast kõige populaarsem ja enimostetud taimne piim tänapäeval. See on 100% taimne, laktoosivaba, sisaldab vaevu ühtegi kalorit, on põhimõtteliselt rasva- ning suhkruvaba, sisaldab rohkelt E-vitamiini ja antioksüdante ning sellel on kergelt magus pähkline mekk. Sobib ideaalselt nii smuutidesse, pudru sisse ja igasuguste magustoitude kuni püreesuppide valmistamiseks. Minul on külmas alati üks mandlipiim olemas. Siinkohal soovitan jälgida, et tarbiksite ikka naturaalset magustamata versiooni, et vältida üleliigseid suhkruid. Veel üks megahea alternatiiv on Alpro kookose-mandlipiim, soovitan!

eksperiment-saeco-kohv-espresso-piimavahustaja-masin-soja-mandli-latte-lehma-piim-merilin-taimre-paljas-porgand-toidu-blogi

Kui aga läheb vahustamiseks siis eee… mitte päris see, mida tahaks loota. Mandlipiimas pole väga midagi vahtu ajada. Tekib selline õrn koorekiht mullikesi, mis ka üpris kiirelt ära tahavad vajuda ning millest espresso lisamisel vaevu midagi alles jääb. Lisaks jääb mandlipiima iseäranis spetsiifiline maitse latte joogis tugevalt domineerima. Kokkuvõttes jääb latte vesine ning maitselt minu jaoks lausa häiriv. Olenemata väga lahjast ja kalorivaesest mandlilattest, jätaksin ma mandlipiima siiski toiduosakonna poole peale. Hinnanguks 2 punkti.

eksperiment-saeco-kohv-espresso-piimavahustaja-masin-soja-mandli-latte-lehma-piim-merilin-taimre-paljas-porgand-toidu-blogi

100g toodet sisaldab

Energiat 52 kJ / 13 kcal
Valke 0,4 g
Rasvu 1,1 g (millest küllastunud rasvhapped 0,1 g)
Süsivesikuid 0,1 g (millest suhkrud 0,1 g)
Sool 0,13 g

Magustamata sojapiim

Sojapiimast sai Austraalias mu absoluutne lemmikpiim. Selle populaarsus jääb mandlipiimale aga korralikult alla, sest sojaga seostub kõigile liigne östrogeeni tase organismis. Mehed tunnevad juba eos, kuidas nende hääl tooni võrra kiledamaks muutub. Ja lisaks siis veel kogu see GMO jutt. Ja valkude sünteesimise protsessi blokeeriv toime. Ja palju, palju muud… Positiivses noodis, on sojapiim 100% taimne, laktoosivaba, põhimõtteliselt suhkruvaba, kõrge valgusisaldusega ja sisaldab rohkelt kaltsiumi, B- ja D-vitamiini.

eksperiment-saeco-kohv-espresso-piimavahustaja-masin-soja-mandli-latte-lehma-piim-merilin-taimre-paljas-porgand-toidu-blogi

Maitse poolest on sojapiim kõikidest piimadest mu lemmik. Sel puudub taimsele piimale iseäranis tugev maitse, see on kreemjama konsistentsiga kui enamik taimseid piimasid ning selle toitumisalane teave on päääris hea. Sojapiim sisaldab lehmapiimast kõike vähem… peale valkude! Olenevalt muidugi tootjast, on selles lausa rohkem valku!

eksperiment-saeco-kohv-espresso-piimavahustaja-masin-soja-mandli-latte-lehma-piim-merilin-taimre-paljas-porgand-toidu-blogi

Ja no millest me räägime, vahustub täpselt sama hästi kui lehmapiim. Üksikud mullikesed küll siin ja seal, aga lisades espresso, on näha, et vaht jääb püsima ning latte on päris kreemjas. Maitse poolest on kohv tugevalt domineeriv ning mina enam sojapiima kõrvalmekki ei tunnegi. Sojapiim on ka kohvikutes enimlevinud kasutusel olev alternatiivne piim. Vahustub hästi, maitseb hästi ja makrod on ka head – 5 punkti.

eksperiment-saeco-kohv-espresso-piimavahustaja-masin-soja-mandli-latte-lehma-piim-merilin-taimre-paljas-porgand-toidu-blogi

100g toodet sisaldab

Energiat 134 kJ / 32 kcal
Valke 3,3 g
Rasvu 1,8 g (millest küllastunud rasvhapped 0,3 g)
Süsivesikuid 0,2 g (millest suhkrud 0,1 g)
Sool 0,03 g

Kõrgkuumutatud latte  piim

Piim, mida ostetakse tavaliselt kontorimasinatega kasutamiseks ning mida varem võis rohkelt kohata ka kohvikutes. Mugav küll, et kõrgkuumutatud töötlus tagab tootele pika säilivusaja, aga on see ka nii tervislik? Eks sealt tekkis mingi poleemika ning kohvikutes seda piima enam näha ei ole. Kontorikappides koguvad need pakid tolmu vähemal määral ikka veel, sest see piim elab hoolimata temperatuuridest üle suvepuhkuse ja on mõeldud just automaatsele kohvimasinale, vahustudes raskusteta.

eksperiment-saeco-kohv-espresso-piimavahustaja-masin-soja-mandli-latte-lehma-piim-merilin-taimre-paljas-porgand-toidu-blogi

Kõrgkuumutamise protsess annab piimale veidi magusama ja keedusema maitse, kui tavalisel piimal, seega sobib see hästi kohvi jookidesse. Samuti vahustub latte piim hästi ning tagab kohvil stabiilse ja püsiva vahu. Pean tunnistama, et see maitses vast kõige rohkem justkui tõeline barista valmistatud cafe latte. Saanud selle kohvikus, küsiksin isegi, kas sinna on lisatud suhkrut, sest see piim on tõõõesti magus. Poleks see kõrgkuumutatud ja laktoosiga, siis kasutaksin igapäevaselt isegi, seega 4 punkti.

eksperiment-saeco-kohv-espresso-piimavahustaja-masin-soja-mandli-latte-lehma-piim-merilin-taimre-paljas-porgand-toidu-blogi

100g toodet sisaldab

Energiat 222 kJ / 53 kcal
Valke 3 g
Rasvu 2,5 g (millest küllastunud rasvhapped 1,4 g)
Süsivesikuid 4,7 g (millest suhkrud 4,7 g)
Sool 0,1 g

eksperiment-saeco-kohv-espresso-piimavahustaja-masin-soja-mandli-latte-lehma-piim-merilin-taimre-paljas-porgand-toidu-blogi

Millist piima kasutad sina oma kohvil? Kas vahustad seda? Millega?

24 Kommentaari

  1. Sveta ütleb:

    Tere, Kas oskad öelda kas india pähkli piim ka vahustub kohvimasinas?

  2. […] Eksperiment: eri piimade vahustamine […]

  3. Kertu ütleb:

    Nii õigel ajal tuli see postitus! :) Me just eelmine nädal ostsime ka uue kohvimasina ja ma mõtlesin ka, et peaks uurima mingi “patuvaba” piima kohta :)

    Aitäh!

  4. Laura ütleb:

    Hei. mul natuke teemaväline küsimus, aga kust sina endale toorkakao pulbrit soetad? :P

  5. Cornelia ütleb:

    Sa lubasid hiljuti Instagramis, et peagi on tulemas rindade update. Ma nii ootan sellest peale. Millal on oodata?

  6. Mirjam ütleb:

    Mulle meeldib kas straight-up must kohv või natuke mandli või kookospiima lisatud. Mõnikord ostan ka kookos-riisi piima (alpro), aga kuna kasutan seda vaid kohvis, panen osa sellest sügavkülma, et siis saab külmad “piimakuubikud” hommikul kohvisse visata, mis muudab ka kohvi jahtumise kiiremaks ;)
    Piima vahustan ma väikese eraldi masinakesega. Sojapiim on selleks perfektne.
    Ma lugesin kuskilt, et mandlipiima-latte jaoks peab kasutama väiksemat kuumust…. Ei ole proovinud.
    Kui ostan CoffeeInist kohvi, võtan väherasvase piimaga extra shot cappucino :D

  7. Heleri ütleb:

    Mulle meeldib ka hullult late aga latepiim on natuke kallis et seda koguaeg osta..olen proovinid tavalise piimaga ja väikse käsi piimavahustajaga vist läks hästi vahtu aga hiljuti mõtlesin proovida rasvasema piimaga, täispiim vist 3% midagi?, peaks ju ka hästi vahustuma aga mul ei tahtnud see kohe üldse vahtu minna..on mingid nipid kuidas käsi vahustiga tegema peaks?

    • Paljas Porgand ütleb:

      Ma ise teen oma Saeco masinaga. Liiga lihtne, hehe :D Kas enne käsivahustajaga tegemist ikka soojendad ka piima?

      • Heleri ütleb:

        Mitte iga kord, olen mõelnud ka et kuumem läheb paremini kuigi olen lugenud et otse külmkapist piim peaks ka minema.

    • Birgit ütleb:

      Valgu sisaldusest sõltub piimavaht,mitte rasva sisaldusest.

  8. Teele ütleb:

    Siit testist on puudu kõige parem taimne piim vahustamiseks- Oatly barista piim (saadavalt Prismades ja Rimides). Maitse on mõnus, üldse mitte hapukas ja vahustub väga hästi!

  9. Grete Õunap ütleb:

    Mina kasutan ja joon niisama piimana Oatly kohvipiima, see on hallis pakendis ja müüakse enamasti Prismades. Maitseb megahästi!

    • Paljas Porgand ütleb:

      Hmm, miks ta just kohvipiim on? Mis temas teistsugust on? On see kaerapiim muidu?

      • Agnes ütleb:

        Kui tavaline Oalty kaerapiim sisaldab kaera 10% (nii ka Alpro kaerapiim), siis selles spetsiaalses iKaffe-s on kaera sisaldus 12%. See on kohvi peal ka minu lemmik, ent kahjuks enamikes poes kättesaamatu. Sellest tehtud vahtu armastab mu laps ka niisama kaneeliga süüa (sojapiima ei julge jälle anda…).

  10. G. ütleb:

    Väga hea postitus. Just soetasin ka endale koju espressomasina ja mõtlesin sama, et millist piima kasutada ja milles oleks väiksem kaloraaz, et ei peaks lattet juues nii väga põdema. :D Tänud!

  11. Mariliis ütleb:

    Ma joon enamasti kohvi mustalt, aga kui tekib latte või piimakohvi isu, siis kasutan siin kommentaarides juba mainitud Alpro india pähkli piima või Valio laktoosivaba piima. Seda india pähkli piima soovitan proovida – ma olen proovinud enam-vähem kõiki Eestis ja Soomes saadavalolevaid taimseid piimasid ja see on siiani parim! (ma pole laktoositalumatu, aga elukaaslane on ja sealt siis sellised harjumused.. ja paljud pähklipiimad tõesti maitsevad mulle rohkem kui lehmapiim)

  12. Moonika ütleb:

    Alprol on uus india pähkli piim ka(Rimist olen ostnud, Prismas pole veel näinud), mis on maitselt üllatavalt sarnane lehmapiimale ja läks mul käsivahustajaga rohkem vahtu kui ükski teine piim. See on ainus taimne piim, millega ma kodus teen endale kohvikuelamusega lattet :P

    • Leho K ütleb:

      Peale peaaegu kõigi nende erijookide katsetamist võin kinnitada – pähkli-“piim” on üks paremaid tulemusi. Musta Oatly Ikaffet pole nüüd nii kaua Prismas olnud, et ma ei mäleta enam kuidas see maitses.

      Sojajoogi vaht jätab liiga tugeva kõrvalmaitse.
      Mandlijoogi vahu tekstuur jätab soovida.

      • Paljas Porgand ütleb:

        Väga huvitav, just eile oli Kristiine Prismas see Oatle Ikaffe olemas ja ma hoidsin käes ning juurdlesin, kas proovida või mitte :P Mulle sojapiima erimaitse meeldib :) Mandlipiim tõesti ei vahustu..

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga