Banaanileib on tĂ€napĂ€eva tĂ”eline hitt! Seda mĂŒĂŒakse iga vĂ€iketĂ€nava kohvikus, igas toidupoes ja seda oskab valmistada iga tĂ”eline perenaine! KĂŒll aga pole nii tavaline leid ĂŒks valgurikas ning gluteenivaba banaanileib. Olen siin, et aidata!

gluteenivaba-banaanileib

Banaanid on ĂŒks kĂ”ige vapustavamaid puuvilju, mis on meile niivĂ”rd kergelt kĂ€ttesaadavad, nii magusad ja ideaalne aseaine köögis paljudele teistele toiduainetele. Mille poolest on banaanid meie tervisele ĂŒks totaalne booster vĂ”ite lugeda minu Ă€sjailmunud retseptiraamatust “Mu sĂŒda kuulub kolmele – toidule, sinule ja minule”. Kes soovivad enne raamatu sisuga tutvust teha, siis vĂ”ite lugeda Naine24 artiklit, kus on vĂ€lja toodud kogu mu raamatu sissejuhatus! Raamatut ennast leiate iga suurema raamatupoe riiulitelt ĂŒpriski soodsa hinnaga!

kĂŒpsed-banaanid

Ilmselgelt tunnete ninas juba fantoombanaanileiva lĂ”hna ning soovite ruttu ahju kuumaks kĂŒtta. Niisiis asume retsepti kallale!

4.0 from 1 reviews
Banaanileib (gluteenivaba!)
 
Ideaalselt mahlakas ja ilmselt kĂ”ige tervislikum banaanileib, mida oled kunagi saanud! Ühe viilu kohta 7g valku.
Autor:
Retsepti tĂŒĂŒp: Magustoit
Kogus: 10 viilu
Koostisained
  • 4 vĂ€ikest kĂŒpset banaani
  • 2 muna
  • 1 avokaado
  • 1 tass tĂ€isterakaerahelbeid
  • 1 tass mandleid
  • 5 spl Kreeka jogurtit
  • 4 spl orgaanilist toorkakao pulbrit (magustamata)
  • 4 spl toormett
  • 2 tl kĂŒpsetuspulbrit
  • 2 tl vanilje ekstrakti
  • 1 tl kaneeli
  • nĂ€putĂ€is meresoola
Valmistamine
  1. Kuumuta ahi 175 kraadini ja vooderda leivavorm kĂŒpsetuspaberiga.
  2. Kasuta köögikombaini, et töödelda mandlid peeneks jahuks, ja vala keskmise suurusega kaussi.
  3. NĂŒĂŒd tee sama kaerahelvestega ja lisa need mandlijahule.
  4. Mikserda töödeldud mandlite ja kaerahelvestega kokku kakao, kaneel, kĂŒpsetuspulber ja sool.
  5. Sega sisse munad, jogurt, mesi ja vanilje ekstrakt.
  6. Töötle avokaadot ja banaane köögikombainis kuni kreemja massi moodustumiseni.
  7. Sega kÔik kokku. Veendu, et segu on hÀsti segatud ja vala leivavormi.
  8. KĂŒpseta 30 minutit. PĂ€ts on valmis, kui tikk tuleb puhtana vĂ€lja ja leib on pealt kuldne ning krĂ”be. Lase enne lĂ”ikamist jahtuda, muidu on see liiga pehme, et vormi sĂ€ilitada.

 

18 Kommentaari

  1. Mari ĂŒtleb:

    Minu jaoks kahjuks tĂ€ielik pettumus – hoidsin ahjus tund aega ja ega see tikk pĂ€ris kuivalt ikka vĂ€lja ei tulnud. SĂŒĂŒes on selline kergelt toore jahu maitse. Kurb. Koguseid mÔÔtsin vĂ€ga tĂ€pselt. Ehk tĂ€psustad, kui suured need vĂ€ikesed banaanid on, vbl kasutasin hoopis keskmisi banaane (minu jaoks olid kĂŒll vĂ€iksed, aga mine tea, vbl on veel vĂ€iksemaid).

    • Paljas Porgand ĂŒtleb:

      Oi, seda kĂŒll kahju kuulda. Muidu tagasiside ikka hea olnud. Ma kahjuks enam ei mĂ€leta, pĂ€ris ammune retsept oli 🙁 Ma ei tea, miks ma kĂŒll grammides ei pannud nagu nĂŒĂŒd seda juba pikalt teen.

  2. M ĂŒtleb:

    Kas sa oskad öelda, palju terve see kogus leiba kcal annab ? 🙂

  3. Olivia ĂŒtleb:

    Super hea! Panin kakaopulbri asemel Santa Maria Cacao&Chilli maitseainet, mis andis sellele eriti hea kick’i 😉

  4. Karit ĂŒtleb:

    Merilin, kas muna oleks vÔimalik mÔne muu toiduainega asendada?

    • Paljas Porgand ĂŒtleb:

      Tere Karit,

      PĂ”himĂ”tteliselt vĂ”id ju teha chia vĂ”i linaseemne “muna”. Sega kokku 1 spl seemneid 3 spl veega ning oota, kuni moodustub geeljas “muna”. 1 spl seemneid asendab 1 muna 😉

  5. Tiina ĂŒtleb:

    kas saab nÀidata 1tassi asemel 1dl. sest tassi kogus on vÀga erinev, see ajab nÀrvi

    • Paljas Porgand ĂŒtleb:

      Tere Tiina,

      Olete asjast veidi valesti aru saanud. Tass on siiski mÔÔtĂŒhik (ingl. k cup), mitte suvaline tass 😉 1 tass = ALATI 250 ml = 2,5 dl! 🙂

      • Kris ĂŒtleb:

        KÔigepealt aitÀh inspireeriva blogi eest!
        Mul tekitas ka see tass segadust. Cup on tĂ”esti kindel mÔÔtĂŒhik, aga eestikeeli tass seda kahjuks pole.
        Kusjuures mul ei kĂŒpsenud ka lĂ€bi, ahjus oli peaaegu tund aega. Muudatusi retsepti kogustes ei teinud, minu tassi suurus oli 235 ml 🙂 Äkki olid banaanid ja avokaado liiga pirakad? VĂ”i peabki tekstuur olema selline mĂ€rjemapoolne? VĂ€ga maitsev oli sellegipoolest 🙂

        • Paljas Porgand ĂŒtleb:

          Ma arvan, et ta kĂŒpses sul lĂ€bi nii nagu minul. See ongi HÄSTI MOIST “sai” 😀 Ehk siis hĂ€sti mahlakas/mĂ€rg selline, mitte kuiv nagu tavasai. Minu arust see just tegigi selle nii maitsvaks ja eriliseks 🙂 Tore, et sullegi maitses!

  6. Anonymous ĂŒtleb:

    Katsetasin ka seda suurepĂ€rast retsepti, kuid vaatamata suurepĂ€rasele maitsele, ei kĂŒpsenud leib isegi pĂ€rast 90 minutit ahjus olemist tĂ€ielikult lĂ€bi. Ei oska öelda, millest see tuleneda vĂ”is, kuid arvatavasti asjaolust, et retseptis olevad kaerahelbe ja mandlite mÔÔdud (1tass) teisendasin nii umbes silma jĂ€rgi (2dl kumbagi). Kreeka jogurtit panin ka 150g, mis oli vĂ”ib-olla liiga palju ja tegi taigna vedelamaks.

    • Paljas Porgand ĂŒtleb:

      PĂ€ris kindlasti oli asi selles 😀 100 ml kuivaineid vĂ€hendada ja samas mĂ€rgaineid juurde lisada keerab retsepti ikka pea peale. Teine kord uuesti ja paremini 😉

    • KĂ€rt ĂŒtleb:

      Minul ei kĂŒpsenud ka lĂ€bi. Alguses hoidsin 175 juures 45min, seejĂ€rel veel 200 juures 20min. Lasin korralikult ĂŒleöö jahtuda ja lootsin, et tahaneb. Ei tahenenud 🙁 Aga maitse oli sellest hoolimata super. SĂ”in siis lihtsalt lusikaga leivavormist.

      • Paljas Porgand ĂŒtleb:

        Hmm :/ tegin seda Austraalias. MĂ€letan, et mu ahi oli vĂ€ga vĂ”imas. Ei teagi, mis muu erinevus vĂ”is sisse tulla 🙁 Mul oli ka see vĂ€ga moist aga pĂŒsis kenasti koos nagu leib ikka.

        KĂŒll on hea et maitses vĂ€hemalt!

  7. Keiu ĂŒtleb:

    Proovisin jĂ€rgi ja muutsin retsepti vastavalt oludele ja maitse-eelistustele 🙂 Kreeka jogurtit oli kahjuks ainult 2 spl, nii et riskisin ja panin 3 spl kodujuustu. Natuke steviat lisasin ka. VĂ€ga rikkalik ja toitev hommikusöök sai!

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. NÔutavad vÀljad on tÀhistatud *-ga

Anna oma hinne: