baklažaan-lasanje-retsept-tervislik

Ärge nüüd lakke päris kinni karake! Lubasin jah, et retsept tuleb vaid uude raamatusse, aga soovijaid oli ju nii palju! Mõtlesin, et premeerin oma kalleid ja tublisid lugejaid selle mm-mm-mm kui hea retseptiga. Tegemist on lasanje nägu ja maitsega retseptiga, mis on täiesti jahuvaba. Japp, ei ole selles ei makaroni ega juustukastet. Küll aga maitseb taevalikult! Tõestuseks võin saata teile pildi, kus mul Garfieldi vurrud ees pärast rohket lasanjetamist.

garfield-lasagna

Lapsepõlves olin paandunud emme lasanje fänn. Ei tea, mis selles toidus nii erilist oli, kuid sellele mõeldes olin justkui soojas urus, kaitstud ja armastatud ning ei tahtnud sealt kunagi lahkuda. Alati kui ema mult küsis, mida õhtuks süüa tahan, siis kaks kätt püsti ja “LASANJET”. Isegi kui teadsin, et see võtab aega rohkem kui enamik toite, siis olin nõus need kaks tundi näljast nõrkema, et pärast end ümaraks pugida sellest juustumakaronist.

gluteenivaba-baklažaan-lasanje-merilin-taimre

Nüüd, mil olen avastanud enda jaoks aga teadlikuma ning tervislikuma toitumise, siis ei näe ma lasanjes oma kehale mitte midagi head. Juust, hakkliha ja makaron. Hmm, keha ütleb: “Tänan, ei! Kus on mu köögiviljad?” Kuna Jake on ikka nagu väike laps ja paandunud Garfield, siis talle teen lausa mõnuga seda lasanjet. Ega lapsele head asja ju keelata saa! Teine kord jäi mul hakklihakastet korralikult üle ja mõtlesin siis endalegi ühe lasanje meisterdada. Veisehakkliha (milles on tavaliselt üpriski kõrge rasvaprotsent) asemel kasutasin kalkunihakkliha, makaroni asemel baklažaani ja juustukastme jätsin üldse ära. Lisasin hakklihakastmesse ka ube, et retseptis oleks rohkem kiudaineid ja valku. Kes teeb korralikult trenni, see teab, et valku pole siin ilmas kunagi liiga palju!

maitsev-lihtne-tervislik-lasanje-retsept

Mulle meeldib selle retsepti juures kõige rohkem see, et kõhus on pärast söömist kerge tunne, samas on see aga toitev ning kõht püsib täis veel pikalt pärast söömist. Jake tahtis juba 20 minutit hiljem teise tüki järele haarata. Ei tea, kas oli tõesti nii maitsev või tegi makaron lihtsalt kehva töö nagu sellele ikka kombeks. Baklažaanile aga 5+ selle toiteväärtuse eest!

suvikõrvits-lasanje-tervislik-retsept

Samamoodi võib seda retsepti valmistada suvikõrvitsaga. Asendades lihtsalt baklažaaniviilud suvikõrvitsaviiludega. Ei oskagi ausalt öelda, kumb parem on, mõlemad mahlakad, maitsvad ja tervislikud! Nüüd saavad kõik laktoosile ja gluteenile tundlikud kõtud ka täidetud. Retseptis on küll parmesani juustu peale lisatud, aga selle võib lihtsalt ära jätta!

gluteenivaba-lasanje-paljas-porgand

5.0 from 1 reviews
Baklažaanilasanje
 
Klassikalise lasanje kalorivaesem, toitaineterikkam, tervislikum ja maitsvam alternatiiv!
Autor:
Retsepti tüüp: Liharoad
Kogus: Neljale
Koostisained
  • 1 pikuti ja peenelt viilutatud baklažaan
  • 1 hakitud sibul
  • 4 purustatud küüslauguküünt
  • 1 tass punaseid keedetud või koservube
  • 500 g kalkunihakkliha
  • 750 g tomatipüreed
  • 3 spl sojakastet
  • ~3 spl teravat tšillikastet
  • oliiviõli praadimiseks
  • teravat vürtsisegu
  • parmesani juustu
  • meresoola
  • pipart
Valmistamine
  1. Eelkuumuta ahi 200 kraadi juurde.
  2. Pruunista õlitatud pannil hakkliha ning maitsesta terava vürtsisegu, meresoola ja pipraga.
  3. Lisa hulka sibul ja küüslauk ning prae veel mõni minut.
  4. Seejärel vala hulka tomatipüree, sojakaste, tšillikaste ja punased oad.
  5. Lase kastmel haududa kaane all u 10 minutit.
  6. Senikaua viiluta köögiviljakoorijaga baklažaan peenteks ent pikkadeks ribadeks.
  7. Alustades kastmest, kata kandilise ahjuvormi põhi kordamööda hakklihakastme ja baklažaaniribadega.
  8. Kõige lõpuks puista üle parmesaniga ning küpseta ahjus umbes 15 minutit.
  9. Serveeri kohe!

 

6 Kommentaari

  1. Silja ütleb:

    Hei, proovisin ka täna seda lasjanjet, baklazaani asemel panin suvikõrvitsa. Sinu pildil tundub toit koos hoidvat mul kõik vedel, aga maitses ime hösti,;) isegi mu 1,5 a meeldis

  2. […] siis tatrajahust koogiga on juba enne teise koogi lõpetamist kõht täis. Tegin üks õhtu ka baklažaanilasanjet Paljas Porgandi blogist ja kui pärast klassikalise lasanje tüki söömist annab kõht juba uuesti […]

  3. Laura ütleb:

    Tundub väga mõnus retsept olevat. Õhtusöögiks idee olemas. Aga mainin ära, et kuna parmesan on kõva juustu tüüpi, siis tegelikult võivad enamik laktoositalumatuid ka seda süüa.
    Keep up the good work!

  4. Maarja ütleb:

    Tegin baklažaanlasanjet. Nii hea! Ainukeseks kommentaariks ütleks seda, et ma ei tea täpselt millised ribad sa tegid, aga minul küll 15 minutist ei piisanud. (Ma tegin ka tavalise köögiviljakoorijaga.) Hoidsin rahulikult üle 30 minuti, et ka baklažaan ära küpseks.

    Muideks, mul on väga hea meel, et sa vahepeal retsepte avalikult ka jagad. See paneb mind reaalselt mõtlema, et lähen su retsepti raamatut ostma. Luban, et ostan ka :)

    • Paljas Porgand ütleb:

      Nii tore, et meeldis! Tegin ka köögiviljakoorijaga, kuid asi võib olla hoopis ahju eripäras :) Ma kasutan ahju fan-forced (kuuma õhu ringlusega) režiimis, mis küpsetab kõike väga palju kiiremini. Äkki seepärast :P
      Eks ma ikka koguaeg midagi jaga ju :) Loodan, et retseptiraamatust leiad veel palju põnevaid retsepte, mida katsetada!

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Anna oma hinne: