Eino kui kartuleid võib maitseainesegus loksutada, ahju visata ja krõmpsult nautida, siis miks mitte teisi JA paremaid köögivilju niisamuti? Olen teinud seda porganditega ja avaldanud retsepti ka suvifriikõrvitsale.
Aga vaatame, kuidas see näiteks lillkapsaga siis välja tuleb… Kust selline idee? Ega polnudki, haha. Lillkapsas lihtsalt sattus mul külmkapis vedelema. Olin ostnud selle õhtuseks näksimiseks, kuid kunagi selleni ei jõudnudki, ärinaise elu, hihi. Kui mõistsin, et nüüd on viimane aeg sellega midagi peale hakata, enne kui lillkapsas makaroni meenutab, siis esimene idee oli need ahjus tagasi krõmpsuks küpsetada.
Mõtlesin küll, mis maitseainesegu sinna peale puistada. Klassikaline sool ja pipar… boooring. Suitsune paprika… noo, kütab juba. Korra käis peas isegi teha kaneeli ja kookossuhkruga, kuid viimast mul kodus ju ei ole, njet caxapa. Mis ma siis leidsin… Leidsin karrit ja isu tuli kohe peale. Otsisin kapisügavused läbi, et leida ka kurkumit, kuid tulemusteta. Kurkum oleks andnud neile ilusa erkkollase värvi ja skirocketinud retsepti antioksüdantsust. Kui sul on võimalust, siis lisa seda kindlasti!
Mille poolest on lillkapsas tervislik:
Mineraalained – Lillkapsas sisaldab rohkesti mineraalaineid nagu kaaliumit, kaltsiumi, magneesiumi, fosforit, rauda ja mangaani – kokku lausa 400-500 milligrammi 100 grammi kohta.
C-vitamiini ja foolhappe allikas..
Rohkelt B-grupi vitamiine, K-vitamiini ja karotenoide.
Süsivesikud ja kiudained – Needaitavad hoida korras inimese seedesüsteemi ja vere kolesteroolisisalduse ning hoiavad ära veresuhkru kõikumise.
Taimseidvalke – Lillkapsas leidub palju taimseid valke, mille koostises on olulisi aminohappeid, nagu arginiin ja histidiin.
Omega-3 rasvhappeid – Kui tavaliselt oleme harjunud omega-3 rasvhappeid saama kalast, siis üllataval kombel sisaldab neid ka lillkapsas. Omega-3 rasvhapped on olulised nii südame- kui ajutöö jaoks.
Antioksüdandid – lillkapsas sisaldab suurel hulgal erinevaid antioksüdante, mis aitavad alandada oksüdatiivset stressi inimese kehas.
Vähivastane – tänu sellele, et lillkapsas sisaldab suurel hulgal erinevaid antioksüdante ja vähktõvevaenulikke aineid, aitavad lill- ja spargelkapsas ennetada vähki haigestumise riski. Teadlaste poolt on selgeks tehtud, et just rinna-, eesnäärme-, munasarja-, käärsoole- ja põievähi ennetamiseks sobib regulaarne lillkapsa söömine.
Südamele hea – tänu suurele kaaliumi ja K-vitamiini sisaldusele on lillkapsas suurepärane toit südamele.
Ideaalne väikelastele – lillkapsas on väga heaks toiduks väikelastele, sest lillkapsas olev foolhape kannab hoolt vere punaliblede töö eest, olles oluline kasvueas lastele ja verevaesuse all kannatavatele inimestele.
Soovitatav süüa eakatel inimestel – lill- ja spargelkapsas on antisklerootilise toimega, mistõttu neid soovitatakse rohkesti süüa eakatel inimestel.
Haigused, mille ennetamiseks ja raviks soovitatakse süüa lillkapsast:
südametalitlushäired
veresoonte lupjumine
vähktõve mõned liigid
mao- ja kaksteistsõrmiku haavand
avitaminoos ja aneemia
nõrk seedetalitlus ja kõhukinnisus
ainevahetushäired ja ülekaalulisus
sapi- ja kõhunäärmepõletikud
nahahaigused
Seni olen kokkamises alati kasutanud meresoolakristalle. Viimane kord sattusin Solaris Delice’is ringi kolama ja leidsin sellise toreda asja nagu Himaalaja peensool. Ja toortoitu soolates ei pea muretsema, et ükski soolakristall hamba vahele prõksuma jääks.